maanantai 19. huhtikuuta 2010

Vuohenjuustoiset miittiviemiset

Lauantaina vietimme jälleen hulvatonta ruoka- ja juomapitoista iltaa Pastanjauhantapajalla. Jauhajien, Vegemisten tyttöjen ja kokkaavan diplomi-insinööri Pekan lisäksi paikalla oli muutama muu foodie.

Varsinaista teemaa tapaamisella ei ollut, mutta grillikausi tuli kuitenkin samalla korkattua. Joskin suurin osa varsin runsaista tarjoiluista oli muuta kuin grilliruokaa. Uskaltauduin muun muassa ensimmäistä kertaa eläissäni maistamaan sinisimpukoita - ja yllätyksekseni ne olivatkin ihan hyviä (kun yleensä ottaen simpukat eivät ole vielä koskaan tehneet meikäläiseen hyvää vaikutusta).

Itse osallistuin ruokapuoleen uusintaotoksella Nina Lincolnin suklaakakkua. Tällä kertaa käytin Ruokahommia -blogin Jannan vihjeestä tummaa suklaata (Lindtin 70 %) ja se kyllä teki kakusta suklaisemman ja vähemmän imelän. Kakun lisäksi vein mukanani poronjauhelihasta tehtyjä lihapullia, ranskalaishenkistä aurinkokuivatuilla tomaateilla ja vuohenjuustolla maustettua leipää sekä paprika-vuohenjuustosalaattia. Grilliin meidän osalta pääsivät parit erilaiset bratwurstit.

Ranskalainen tomaatti-vuohenjuustoleipä
(Glorian ruoka & viini 3/2010)

4 kananmunaa
2 desilitraa maustamatonta jogurttia
1 teelusikallinen sokeria
0,5 teelusikallista suolaa
2 teelusikallista kuivattua basilikaa
0,75 teelusikallista mustapippuria
4,5 desilitraa vehnäjauhoja
2 teelusikallista leivinjauhetta
100-150 grammaa vuohenjuustoa
0,75 desilitraa aurinkokuivattuja tomaatteja
1 ruokalusikallinen aurinkokuivattujen tomaattien öljyä

Lisäksi:
Pehmeää voita leipävuoan voiteluun
Koristeeksi leivän pinnalle kurpitsansiemeniä

Glorian varsinaisessa ohjeessa leipään laitettiin 100 grammaa emmental-juustoa kuutioituna ja desin verran täytettyjä oliiveja noiden aurinkokuivattujen tomskujen lisäksi. Minulla oli paljon vuohenjuustoa, joten käytin sitä kun ohje vihjasi että noita leivän sattumia voi vaihdella ihan mielensä mukaan. Oliivit vaan jätin pois tällä kertaa. Itse käytin Pirkka Parhaat -sarjan aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja, jotka olivat kätevän kokoisia eikä niitä tarvinnut pilkkoa pienemmäksi. Lisäksi niiden yrttinen säilöntäöljy sopi ihanasti leipään. Leivän pinnalle alkuperäisohje kehoittaa laittamaan pinjansiemeniä, mutta ne olivat sekä minun kaapistani että lähikaupasta loppuneet, joten käytin kurpitsansiemeniä.

Pane uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Voitele leipävuoka pehmentyneellä voilla. Jos haluat tarjota leivän paperikääreessä, vuoraa vuoka leivinpaperilla. Leikkaa leivinpaperiin kulmiin viillot, jotta se asettuu paremmin vuokaan ja leikkaa sitten vuoan reunojen yli menevät osat leivinpaperista pois.

Laita kananmunat kulhoon. Riko munien rakenne. Lisää sitten sekaan jogurtti (käytin Bulgarian ruokajogurttia) sekä mausteet ja sekoita tasaiseksi.

Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin, ja lisää jauhoseos taikinaan. Nostele sekaan aurinkokuivatut kirsikkatomaatit (tai jos laitat tavallisia aurinkokuivattuja tomaatteja, niin pilko hieman pienemmiksi) sekä murustele joukkoon vuohenjuustoa. Lorauta joukkoon myös tomaattien säilöntäöljyä. Sekoita.

Kaada taikina vuokaan (ja tasoita pinta). Ripottele päälle joko pinjansiemenet tai kurpitsansiemenet. Paista leipää uunin keskitasossa noin tunti (minä pidin leipää uunissa noin 50 minuuttia, jonka jälkeen pinta alkoi näyttää siltä että pidempään ei ehkä kannata pitää).

Leivän kannattaa antaa jäähtyä vuoassaan ennen kumoamista. Parhaimmillaan leipä on paistopäivänä, mutta sitä voi säilyttää myös jääkaapissa ja sitten paahtaa tai lämmittää sen ennen nauttimista.

Leipä maistui herkulta ihan sellaisenaan, koska rakenne tosiaan oli pehmeä ja maistuva sisältäkin. Rakennetta voisi ehkä kuvailla muffinssimaiseksi. Ohje nimittää tätä myös kakuksi. Leipä oli hauskannäköinen tomaatti- ja juustosattumineen. Eikä se hassumpaa ollut tarjolla olleiden Rosmariinin tekemän tsatsikin ja Vegemisten Kaverin tekemien parin tahnankaan kera!

Paprika-vuohenjuustosalaatti
(ohje Vähällä vaivalla salaatteja -kirjasta, 4 hengelle)

2 punaista paprikaa
2 vihreää paprikaa
2 keltaista tai oranssia paprikaa
Vinaigrettea tai yrttivinaigrettea
6 kevätsipulia
1 ruokalusikallinen kapriksia
200 grammaa vuohenjuustoa (kuori poistettuna)

(Koristeeksi pilkottua sileälehtistä persiljaa)

Esilämmitä uunin grillivastus kuumaksi. Asettele paprikat uunipellille, nosta pelti mahdollisimman lähelle grillivastuksia ja grillaa paprikoita aina välillä käännellen, kunnes kuoret ovat mustuneet. Siirrä sitten paprikat kulhoon, peitä kulho kostealla liinalla ja anna jäähtyä, kunnes voit käsitellä paprikoita.

Kuori paprikat. Kuorten pitäisi irrota tässä vaiheessa ihan helposti vetämällä, mutta voit käyttää apuna myös pientä veistä. Leikkaa sitten paprikat kahtia kulhon päällä, jotta saat talteen niistä irtoavan nesteen. Poista paprikoista siemenet ja kodat. Leikkaa paprikat ohuiksi suikaleiksi.

Asettele paprikasuikaleet tarjoiluastiaan ja lorauta niistä aiemmin talteen otettua nestettä hieman päälle. (Ohje käskee kaataa kaiken, mutta minulla tätä oli ainakin paprikoiden määrään nähden niin paljon, etten viitsinyt laittaa kaikkea.)

Tee vinaigrette. Resepti ei ohjeistanut tähän, mutta itse sekoitin oliiviöljyä, vaaleaa balsamicoa, sitruunamehua, suolaa ja mustapippuria. Lorotin sitten kastiketta paprikoiden päälle. Ohjeen mukainen määrä on aika iso 1,25 desilitraa, itse laitoin ehkä sen puoli desiä jos sitäkään.

Silppua kevätsipuli ja ripottele se paprikoiden joukkoon. Laita sekaan myös kaprikset ja murennettu vuohenjuusto. Silppusin persiljan sijasta tuoretta basilikaa muiden ainesten joukkoon.

Jos et tarjoile salaattia heti, peitä tarjoiluastia ja nosta jääkaappiin.

Salaatti sopisi mielestäni aika kivasti esimerkiksi grillatun lihan kaveriksi, joten grillikauden lähestyessä tätä voisi tehdä toistekin tarjolle. Tällä kertaa tätä tuli lapattua lautaselle vähän kaiken kanssa.

Muiden ruokatuotoksista itselläni ei ole kuvia, mutta eiköhän niitä ilmesty Pastanjauhantaan lähiaikoina. Meikäläisten viemien sapuskoiden lisäksi illan aikana nautittiin ainakin itsetehtyjä crackereita kahdella eri tahnalla, minihampurilaisia tykötarpeineen, tsatsikia, ihanaa salaattia homejuustokastikkeella, jo mainittuja sinisimpukoita voi-valkoviinikastikkeessa, mojito-sorbettia, pizzan ja piirakan välimuotoa creme fraichella ja pekonilla, sienirisottoa, kaljapersekanaa, valkosipuliperunoita, grillattua halloumia sekä pavlovaa.

Ruokaa oli niin valtavasti, että toivottavasti nyt ei päässyt mitään unohtumaan listalta. Joka tapauksessa kaikki oli taas vallan herkullista ja eipä tuo juomapuolikaan kovin vähäiseksi jäänyt. Eilen saikin tuntea railakkaan illanvieton nurjan puolen, mutta eilisen illan hauskat muistot onneksi auttoivat sen kestämään. Myös kanssaeläjällä oli tällä(kin) kertaa niin hauskaa, että kiitän hänen ja omasta puolestani kaikkia osallisia ja jäämme odottamaan taas innolla seuraavaa kertaa!

sunnuntai 4. huhtikuuta 2010

Possua ja porkkanaa pääsiäispöydässä

Meillä on ollut tapana kokoontua veljeni ja hänen vaimonsa kanssa pääsiäisen aikaan yhdessä syömään äitini luo. Tänä vuonna teimme ehdotuksestani poikkeuksen ja söimme yhteistä ateriaa eilen minun ja kanssaeläjän luona.

Lihaa syövien pääruoka löytyi helposti, sillä minua houkutti kokeilla Glorian ruoka & viini -lehdestä bongaamaani täytetyn possufileen ohjetta. Sapuskaan kun tulee kilon verran lihaa, niin ihan kahdelle syöjälle en ollut sitä viitsinyt valmistaa. Lihaa syömättömälle vieraallekin piti keksiä jotain ja netistä ideoita etsiessäni törmäsin varsin simppeliin porkkana-cashewpähkinäpihvien ohjeeseen, joka pääsi toteutukseen.

Porkkana-cashewpähkinäpihvit

3 desilitraa porkkanaraastetta
2 desilitraa cashewpähkinöitä
1 desilitra persiljasilppua tai 2-3 ruokalusikallista kuivattua (tai muita mausteita)
0,5-1 desilitra korppujauhoja
2-3 ruokalusikallista vettä
0,5 teelusikallista suolaa
1-2 kananmunaa

Öljyä paistamiseen

Kuori ja raasta porkkanat. Itse käytin kaksi jokseenkin keskikokoista ja yhden pikkuruisen porkkanan. Paahda pähkinöitä kuumalla ja kuivalla pannulla, kunnes saamat hieman väriä. Varo käräyttämästä! Rouhi sitten pähkinät pienemmäksi. Silppua persilja, jos sinulla on tuoretta. Minulla ei ollut tuoretta eikä kuivattua, mutta laitoin jotain muita kuivattuja yrttejä (taisin taas käyttää Meiran Aurinkoista Provencea myllystä).

Sekoita kaikki aineet keskenään. Jos taikina tuntuu liian löysältä, voit lisätä korppujauhoja. Jos taas taikina on kovin rakeista, lisää muna tai kaksi. Itse käytin kaksi munaa ja reilusti korppujauhoja, jotta sain rakenteen mieleisekseni.

Muotoile taikinasta pihvejä ja paista pannulla öljyssä muutama minuutti per puoli, kunnes pihvit saavat väriä. Pannun ei tarvitse olla kovin kuumalla, jollet halua kärväyttää pihveihin kovin tummaa pintaa, niin kuin minulla aluksi kävi.

Paistoin pihvit muutama tunti ennen ruokailua valmiiksi ja pidin niitä uunivuoassa folion alla. Lykkäsin piffit sitten uuniin lämpenemään uudelleen, kun ruokailun aika läheni. Pihveille tein kaveriksi kermaviilikastikkeen, jota maustoin ainakin sinapilla, sitruunamehulla, hunajalla, pippurilla, suolalla ja yrttimausteella.

Pinjansiemenillä ja yrteillä täytetty pekonipossu
(Glorian ruoka & viini 2/10)

2 porsaan sisäfileetä (noin 1 kg)
2 teelusikallista (sormi)suolaa
1 teelusikallinen mustapippuria myllystä
1 paketillinen (80-100 grammaa) pancettaa tai ihan vaan tavallista pekonia
1 ruukku ruohosipulia
1 ruukku oreganoa
2 kynttä valkosipulia
3 ruokalusikallista paahdettuja pinjansiemeniä
2 ruokalusikallista oliiviöljyä
1 ruokalusikallinen öljyä paistamiseen
1 ruokalusikallinen voita paistamiseen

Ota fileet huoneenlämpöön tunti ennen paistamista.

Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Hienonna ruohosipuli ja oregano, jos sinulla sitä on. Minä käytin oreganon sijasta pakastettua tuorebasilikaa, jota olin kokeilumielessä ostanut paketin pakkaseen. Kuori ja silppua myös valkosipulinkynnet.

Paahda pinjansiemeniin hieman väriä kuumalla ja kuivalla pannulla. Varo polttamasta.

Puhdista fileistä häiritsevät kalvot, jos sellaisia on. Leikkaa sitten fileet toiselta pitkältä sivulta auki niin että ne avautuvat levyiksi. Nuiji fileet ohuemmiksi. Asettele nuijitut fileet vierekkäin ja hieman limittäin.

Mausta lihan pinta suolalla ja pippurilla. Meillä rouhittiin molempia myllystä, eikä käytetty sormisuolaa. Asettele pekoniviipaleet lihan päälle. Ripottele sitten ruohosipuli ja basilika (tai oregano) sekä valkosipulisilppu ja paahdetut pinjansiemenet pekonisiivujen päälle. Valuta kaiken päälle vielä pari ruokalusikallista oliiviöljyä.

Kääri fileet tiukaksi rullaksi ja kiinnitä cocktailtikuilla tai paistinlangalla. Tulevaa leikkaamista ajatellen lanka lienee helpompi vaihtoehto. Tikkuja oli vaikea saada pois leikkausvaiheessa ja se hankaloitti hommaa.

Paista fileerullan pintaan kaunis väri pannussa voi-öljyseoksessa ja nosta rulla sitten uunivuokaan. Työnnä paistomittari lihan keskelle. Kypsennä liha sisälämpötilaltaan 70-75 asteeseen (ohjeen mukaan tämä vie noin 25 minuuttia, mutta meillä vei kyllä kauemmin, tosin uunin lämpöä oli vaatimassa muutakin kuin possu).

Ota liharulla pois uunista, peitä foliolla ja anna tasaantua viitisen minuuttia.

Koska jostain syystä käytin huonoa veistä lihan leikkaamiseen ja koska lihassa oli kätkössä cocktailtikkuja, en saanut rullasta leikattua kauniita siivuja vaan ne murenivat palasiksi. Se nyt ei tietenkään makuun vaikuttanut, mutta olisivathan ne kokonaiset siivut olleet kauniimpia.

Lihan ja porkkanapihvien lisäksi tarjolla oli puikulaperunoista tehtyä muussia, joka tehtiin kerman ja voin avustuksella. Tein myös ihan perussetin uunivihanneksia; porkkanaa, palsternakkaa, paprikaa, punasipulia ja kukkakaalta kävi 200 asteisessa uunissa sellaiset 40-45 minuuttia ja ne höystettiin oliiviöljyllä, suolalla, pippurisekoituksella, timjamilla, rosmariinilla ja paprikajauheella. Lautasella on myös kökkäre kaupan valmista aurinkosalaattia sekä jo aiemmin postauksessa mainitsemaani kermaviilikastiketta.

Lautaset ostin ihan pääsiäistä ajatellen, kun olivat halpoja ja niin kivan pirteitä vihreine kukkineen :)

Viininä tarjoilin Itävaltalaista valkoviiniä, Steininger Rieslingiä, jota Glorian ruoka & viini -lehden arvostelun mukaan nautitaan Itävallassa possunkin kaverina.

lauantai 3. huhtikuuta 2010

Porttermarinoitua hirveä

Tätä aivan mainiota portterilla marinoitua hirveä on tehty meillä kahteenkin otteeseen - ensimmäisen kerran jo viime vuonna pyhäinpäivän aikaan. Ohje on peräisin Sillä sipulin Merituulin ja Jukan naapurin anopilta eli resepti on kiertänyt jo melko pitkän matkan tultuaan meidän ruokapöytään asti. Kiitos internetin, tämäkin on mahdollista :)

Muistin yhtäkkiä eilen hehkutettuani tätä reseptiä eräälle ystävälleni, että en olekaan muistanut blogata sitä. Ajattelin tehdä sen nyt hyvin jälkikäteisesti (siis kokkaukseen nähden, kuvat ovat huonoja ja peräisin sieltä pyhäinpäivän aterialta), jotta voin levittää tämän huipun reseptin ilosanomaa.

Portterihirvi

Noin kilon kokoinen hirvipaisti
1 pullo portterolutta
Noin 0,5 desilitraa mustaherukkamehua
Vajaa desilitra soijakastiketta
Timjamia
Katajanmarjoja (noin 6 kpl)
Kokonaisia mustapippureita (noin 6 kpl)
2-3 lihaliemikuutiota tai vastaavasti fondia
2 isoa valkosipulinkynttä
1 iso sipuli
(Paistopussi)

Kastike
Hirvipaistin paistolientä
2 desilitraa kermaa
(2 ruokalusikallista Maizenaa suurustukseen, jos tarvitsee)

Laita paisti jäisenä paistopussiin. Lisää pussiin marinadin nesteet eli olut, soijakastike ja mustaherukkamehu. Litistä valkosipulinkynnet ja lohko sipuli sekaan. Lisää myös mausteet. Anna paistin marinoitua pussissa jääkaapissa yön yli. Kääntele pari kertaa, jotta marinadia varmasti imeytyy tasaisesti joka puolelle paistia.

Valuta ylimääräiset marinadit pois pussista juuri ennen paistamista. Kypsennä hirveä noin 165 asteessa, kunnes paistomittari näyttää 75 astetta.

Liruta pussista paistin paistoliemet kattilaan. Keitä hieman kokoon. Lisää kerma. Jos kastiketta ei keitetä kokoon, sen voi suurustaa Maizenalla. Silloin Maizena kannattaa sekoittaa kylmän kerman sekaan ja suurustaa kastike siten.

Paistin ja kastikkeen kanssa tarjoiltiin ihan vaan keitettyjä puikulaperunoita sekä muistaakseni timjami-porkkanoita. Siis pakasteesta baby-porkkanoita, jotka paistelin voissa pannulla ja maustoin timjamilla.

Paisti on kadonnut kovin vikkelästi parempiin suihin molemmilla kerroilla kun sitä on meillä valmistettu. Tämä resepti jää kyllä meille vakiokäyttöön, sillä tällä ohjeella hirvestä tulee jotenkin erityisen maukasta. Kiitos siis vielä Sillä sipulilan naapuriin hyvästä reseptistä!

perjantai 2. huhtikuuta 2010

Nopea poropasta

Eilen olin suorittamassa ruokaostoksia pääsiäistä varten ja samoissa puuhissa oli aika monta muutakin ihmistä. Sain ostokseni suoritettua muilta osin kuitenkin ihan sujuvasti, mutta suunnatessani Stockan lihatiskille homma kävi hermostuttavaksi. Edelläni jonossa numerolappusten mukaan oli noin 40 ihmistä. Hetken jonon etenemistä tarkkailtuani totesin, että karitsan jauheliha saa odottaa jotakin toista kertaa ja teen lammaspullien sijasta jotakin muuta, johon saan ostettua tarvikkeet ilman lihatiskillä asiointia.

Pitkäperjantain aterialle löysin onnekseni lihatiskin viereen valmiiksi pakatuista lohifileistä sopivan kokoisen palasen. Enää tarvitsi siis keksiä jokin helppo ja nopea ruoka torstaille - kauppareissun jälkeen kotiin päästessä kun nälkä jo kurni siihen malliin, ettei mitään kovin monimutkaista tehnyt enää mieli ruveta kokeilemaan!

Nappasin leikkelehyllystä matkaani pari pakettia kylmäsavuporoleikkelettä ja maitohyllystä ruokakermaa. Heitin koriin myös paketillisen täysjyvätuorepastaa.


Nopea kylmäsavuporopasta kahdelle

2 pakettia eli 160 grammaa kylmäsavuporoleikkelettä
2 desilitraa ruokakermaa
Pieni sipuli
250 grammaa täysjyvätuorepastaa
Mustapippuria myllystä
Aurinkoinen Provence -mausteseosta myllystä

Paistamiseen voita ja/tai öljyä

Pastan päälle murusteltua sinihomejuustoa ja/tai parmesania

Silppua poroleikkeleet pienemmäksi. Silppua myös sipuli pieneksi silpuksi. Laita pastan keitinvesi kiehumaan.

Kuullota ensin sipulisilppua pannulla hetki, sen verran että pehmenevät mutteivat ruskistu. Lisää sitten joukkoon porosilppu. Anna poron lämmetä pannulla rauhassa, sekoittele välillä. Mausta pippurilla ja esimerkiksi Aurinkoisella Provencella.

Kun pastavesi kiehuu, laita tuorepastat sekaan. Käyttämieni tuorepastojen keittoaika oli viitisen minuuttia. Kaada samalla kerma poro-sipuliseoksen joukkoon ja sekoita. Anna kastikkeen muhia sen aikaa, kunnes pastasi ovat kypsät.

Valuta pasta. Tarkista maku porokastikkeesta. Suolaa kastikkeeseen ei todella tarvitse lisätä - poro oli ainakin meillä niin suolaista, että se riitti kyllä ihan itsessään.

Kasaa lautaselle pastaa ja nosta kastiketta päälle. Jos liika suolaisuus ei pelota, murusta annoksen päälle vielä hieman sinihomejuustoa. Itse laitoin jääkaapissa majailleesta Aura Goldin jämästä omaan annokseeni hieman. Kanssaeläjä laittoi pelkkää parmesania. Rouhi vielä päälle mustapippuria.

Pasta upposi nälkäisen mahaan vikkelästi. Tosi suolainenhan tämä on, mutta saa se ruoka joskus sitäkin olla. Kaverina maistui Ecussonin siideri ja kanssaeläjällä tumma Gourmet-ruokaolut.

Peruspöperölä toivottaa kaikille suklaisen ihanaa ja maistuvaa pääsiäistä!