maanantai 30. toukokuuta 2011

Blogiannokset Helkassa

Osallistuin aiemmin tänä vuonna hotelli ja ravintola Helkan järjestämään moderni suomalainen perinneruoka -kisaan. Itse yleisöäänestyksessä annokseni menestys ei ollut päätä huimaava (kiitos silti kaikille teille jotka annokselleni äänenne annoitte!) mutta myöhemmin Helkan keittiön porukka valikoi listalleen tuotavaksi kolme annosta. Tälle suosituslistalle päätyi myös meikäläisen annos.

Decapitatedin, Pastanjauhannan ja Peruspöperölän annokset ovat tarjolla Helkan keittiössä juhannukseen saakka joten menkäähän maistelemaan jos vain annoksista löytyy omaan ruokavalioon sopivaa apetta!

Me olimme jo aiemmin sopineet reissun Helsinkiin toukokuun viimeiselle viikonlopulle. Sopivasti sattui niin että annokset ilmaantuivat Helkan listalle samaisena viikonloppuna. En voinut vastustaa kiusausta joten pakko oli mennä katsomaan miltä se oma annos siellä ravintolan lautasella oikein näyttää.

Sen verran olin utelias muidenkin annosten suhteen (ja joku kumma nolostus omaa annosta kohtaan iski) että itse en tilannut oman blogin annosta. Mies sen sijaan tilasi joten siitäkin saatiin kuva napsaistua. Sain kuitenkin maistaa. Hieman eriltä annos maistui (no ihme olisi ollut jos se ei olisi maistunut eriltä ravintolakeittiöstä kuin kotikeittiöstä tuotettuna) mutta hyvää se silti oli. Lanttuvammainen mieskin söi kaikki lantut ja se on jo hyvin se!

Omalta lautaseltani löytyi Pastanjauhajien kehittelemä uudistettu nakit ja muusi -annos, jonka kastike saa erityisesti plussaa. Tarjoilijasetä tarjosi annokselle kaveriksi myös ketsuppia mutta kertoi makkaroiden olevan mausteista sorttia. En kaivannut ketsuppia vaan pistelin annoksen parempiin suihini ihan sellaisenaan.

Kaiken kaikkiaan tämän ja edellisen helmikuisen ruokailukerran perusteella voin suositella Helkan keittiötä hyvin mielin. Seurassamme blogilistan ulkopuolelta ruokailleet olivat myöskin pääasiassa tyytyväisiä annoksiinsa (mitä nyt vähän kasvisburgerin kylkiäispotut olivat keskeltä raakoja massiivisuudessaan, mutta kun burgerikin täytti riittävästi, ei lisukkeen pieni vika haitannut kuulemma kovinkaan).

Plussaa myös talon tarjoamista purukumeista. Hampaat kiittävät ja suomalainen ksylitoli myös.

tiistai 24. toukokuuta 2011

Jämäpäivällinen

Eilen työpäivän ja kävelylenkin jälkeen väsytti ja laiskotti. Mitään suurempaa kokkausoperaatiota ei jaksanut ajatellakaan. Lisäksi jääkaapissa huuteli erinäisiä tuotteita joiden päiväykset lähenivät uhkaavasti. Niistä aineksista syntyi lopulta aivan oivallinen maanantai-illan jämäpäivällinen.

Leipäjuusto-pekonisalaatti
(yhdelle)

Jääsalaattia
Lehtisalaattia
Pätkä tuorekurkkua
Pari kevätsipulia
Leipäjuustoa
Muutama siivu (savu)pekonia
Mustapippuria

Laita pekonisiivut kylmälle pannulle ja paista rapeiksi. Imeytä talouspaperiin liiat rasvat.

Revi lautaselle jää- ja lehtisalaattia sopiva määrä. Mulla oli molemmista puskista ihan jämät jäljellä.

Leikkaa tuorekurkkua kuutioiksi ja lisää salaatin joukkoon. Pilko myös kevätsipulit ja leipäjuusto sekaan.

Palastele päällimmäiseksi pekonisiivut ja rouhi päälle mustapippuria.

Minä sekoitin salaatin joukkoon myös hieman majoneesia ja roiskaisinpa lorauksen sitruunamehuakin.

Kyytipojaksi jääkaapista löytyi vielä valkkaripullon pohjat joista sai oivallisesti vajaan lasin viiniä ruokajuomaksi. Olin myös huonotapainen ja luin lehteä ruokapöydässä!

lauantai 21. toukokuuta 2011

Kvinoamuffinssit

Euroviisuiltamiin halusin kokeilla myös jotain uutta syötävää. Glorian ruoka & viinin herne-kvinoamuffinit olivat kiinnittäneet huomioni aiemmin, joten niitäpä sitten väsäsin.

Kvinoamuffinssit
(Glorian ruoka & viini 3/2011)

4 desilitraa soijamaitoa
0,5 desilitraa avokadoöljyä
2 desilitraa hienojakoista porkkanaraastetta
2 (luomu) kananmunaa
2 desilitraa kvinoajauhoja (käytin luomukvinoahiutaleita)
4 desilitraa täysjyvävehnäjauhoja (käytin puolet luomuvehnäjauhoja ja puolet luomuruisjauhoja)
2 teelusikallista leivinjauhetta
2 teelusikallista suolaa
0,5 desilitraa (mustia) seesaminsiemeniä (tai paahdettuja tavallisia)

Lisäksi
2 ruokalusikallista avokadoöljyä

Hernetahna:
200 grammaa pakasteherneitä
2 ruokalusikallista avokadoöljyä
1 ruokalusikallinen sitruunamehua
125 grammaa piparjuurella maustettua tuorejuustoa (Cantadou käy hyvin)
0,5 desilitraa rouhittuja saksanpähkinöitä
2 ruokalusikallista hienonnettua meiramia
Mustapippuria myllystä

Pekonia lisäksi koristeluun

Valmista ensin hernetahna. Sulata herneet mikrossa ja valuta ne tarvittaessa.

Laita herneet, öljy ja sitruunamehu kulhoon. Soseuta sauvasekoittimella.

Lisää tuorejuusto hernesoseeseen ja sekoita tasaiseksi.

Lisää joukkoon myös rouhitut pähkinät, meirami ja pippuri.

Anna hernesoseen maustua muutama tunti peitettynä jääkaapissa.

Valmista sitten muffinssit.

Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Sekoita soijamaito, öljy, porkkanaraaste ja kananmunat kulhossa.

Yhdistä jauhot, leivinjauhe, suola ja seesaminsiemenet toisessa kulhossa.

Lisää kuiva-aineet muiden ainesten joukkoon ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. (Itselläni taikina oli erittäin löysää tässä vaiheessa, joten lisäsin aika ronskilla kädellä jauhoja.)

Jaa taikina muffinssivuokiin. Itse laitoin paperiset vuoat tefloniseen muffinssipeltiin, se on kätevää irroittamisen kannalta.

Jätä vuokiin hieman kohoamisvaraa.

(Voitele muffarit vielä kevyesti öljyllä. Itse unohdin tämän eikä haitannut. Unohdin myös paahtaa ne tavalliset seesaminsiemenet muttei sekään tainnut haitata.)

Paista uunin keskitasossa noin 10-15 minuuttia kunnes ne saavat kauniin värin.

Täytä muffinssit mielellään vasta juuri ennen tarjoilua.

Pilko pekonia ja paista ne rapeiksi.

Leikkaa muffinsseista kansi pois ja nosta kullekin muffinssille nokare hernetahnaa. Ripottele päällimmäiseksi vielä pekonia. Nosta kansi päälle vinottain.

Kuvasta kiitos Pippurimylly/Pastanjauhantaa.

Pekoni oli oma lisäykseni reseptiin. Jotenkin tuntui että kun läsnä oli vain lihansyöjiä, tarvitsi tämä jotain suolaista ja rapeaa vielä täydentämään kokonaisuutta. Pekoni tekikin näistä erityisen kivoja mutusteltavia raikkaan hernetahnan rinnalla.

torstai 19. toukokuuta 2011

Paratiisidrinksu Oskarille

Vietimme viime lauantaina iltaa euroviisujen tiimoilta Pastanjauhajien luona armaan aviomieheni kanssa. Puolisot ovat joutuneet tottumaan sekä meillä että jauhantapajalla viisujen innokkaaseen seurantaan kun vaimot ovat vannoutuneita viisufaneja. Vuoden 2009 kisat katsottiin myös samassa paikassa, joten viime vuoden tylsän kotona katsonnan sijaan tuppasin itseni ja puoliskoni kylään viisujen varjolla.

Edellisviikonloppuna olin vieraillut siskoni luona ja saanut mukaani kevään ensimmäisiä raparpereja joista osa pääsi mansikoiden kanssa mehuksi. Olin aiemmin lukenut Sillä sipulien vappudrinkistä jossa sekoitettiin granaattiomenoiden mehua ja kuplivaa. Ajattelin että miksipä ei vastaavantyyppisen drinksun voisi tehdä raparperi-mansikkamehusta ja skumpasta.

Oskarin paratiisidrinkki

Raparperi-mansikkamehua
Kuohuviiniä (meillä Jeio Brut Prosecco)

Kaada kuohuviinilasiin puolet mehua ja puolet kuohuvaa. Nauti hyvässä seurassa.

Kuvasta kiitos Pippurimylly/Pastanjauhantaa.

Essi Avellan vinkkasi Glorian ruoka & viini -lehdessä hyviä kuohuvia ja Jeion kohdalla mainittiin sen soveltuvan myös kuohuviinicocktailpohjaksi. Hyvin se sopikin ja drinkki oli samaan aikaan sopivasti makea ja raikas. Ja kauniin värinen!

Vaikka Paradise Oskar ei voittoa vienytkään niin maljan hänelle voi kyllä hyvinkin silti kohottaa! Sympaattinen esiintyjä sulatti kyllä sydämen kotikatsomossa aidolla ja välittömällä esityksellään.

Kiinalaista kotikeittiössä

...tai itseasiassa mökkikeittiössä taannoin kokeilimme pariakin erilaista kiinalaisen keittiön reseptiä. Innostus ideaan tuli vara-aviomies T:lta joka oli lukenut Pastanjauhajien chili kana -reseptin ja halusi testata sitä. Koska luotto omiin kykyihin ei ollut ihan täydellinen valikoitiin mukaan myös toinen sapuska siltä varalta että jompi kumpi menisi aivan mönkään eikä maistuisi aterioitsijoille.

Yueh Tung Chilikana

2-3 kananrintaa
0,5-0,75 desilitraa kiinalaista soijakastiketta
vehnäjauhoja

1,5 desilitraa öljyä

12 (tai vähemmän) kuivattua kokonaista (cayenne) chiliä
2 sipulia silputtuna
Tuoretta inkivääriä hienoksi silputtuna
4 kynttä valkosipulia murskattuna
6 (tai vähemmän) tuoretta vihreää chiliä pilkottuna (ei pakollinen)
5 kevätsipulia silputtuna (ei pakollinen)

2 ruokalusikallista vettä
2 ruokalusikallista Shaoxing -riisiviiniä (tai kuivaa sherryä)
1 ruokalusikallinen hoi sin -kastiketta
2 ruokalusikallista tummaa soijakastiketta
1 teelusikallinen sokeria
2 teelusikallista maissitärkkelystä

Leikkele kana sopiviksi paloiksi, laita palat kulhoon ja peitä soijalla. Laita kulho noin tunniksi jääkaappiin.

Pyörittele jääkaapituksen jälkeen kananpalat jauhoissa.

Lämmitä öljy wokissa tai kasarissa. Kun öljy on kuumaa, paista kananpalat pienissä erissä kunnes ne ovat saaneet kauniin värin ja ovat pinnaltaan rapeita. Laita paistetut kanat sivummalle odottamaan.

Alenna pannun lämpöä keskilämmölle ja laita wokkiin kuivatut chilit. Paista kunnes chilit ovat tummanruskeita.

Lisää pannulle sipulit ja paista kunnes ne ovat ruskeita ja karamellisoituneita.

Lisää seuraavaksi inkivääri sekä valkosipuli pannulle ja paista vielä hetki.

Jos käytät vihreitä chilejä ja kevätsipulia, lisää nyt pannulle molemmat. Anna niiden juuri ja juuri lämmetä.

Sekoita keskenään vesi, viini/sherry, sokeri, hoi sin, soija sekä maissitärkkelys ja kaada sekoitus pannulle. Poista pannu lämmöltä ja sekoita kunnes kastike saostuu.

Lisää vielä lopuksi kanat kastikkeen joukkoon. Tarjoile riisin ja/tai wok-vihannesten kera.

Meidän soijakastike tai joku muu ainesosa poikkesi ohjeistetusta, tai sitten me vain tunaroimme jonkin valmistusvaiheen, sillä meidän kastikkeesta tuli huomattavasti tummempaa kuin Pastanjauhajilla. Maku oli onneksi silti aika herkullinen! Erityiset kiitokset täytyy lähettää jauhantapajalle ilahduttavasta kanssakokkaajan auttamisesta, sillä saimme heiltä tilkkasen Shaoxing -viiniä sekä kuivattuja chilejä tämän reseptin testausta varten.

Kung po -possu
(neljälle)

Noin 0,5 kg possun sisäfilettä suikaleina
150 grammaa suolapähkinöitä
3 kevätsipulia
1 punainen paprika
200 grammaa kiinankaalta
2 ruokalusikallista öljyä

Kastike:
1 tuore chili
3 kynttä valkosipulia
Pätkä tuoretta inkivääriä
1 desilitra soijakastiketta
3 ruokalusikallista riisiviinietikkaa
2 desilitraa kanalientä
1 ruokalusikallinen ruokosokeria
0,5 teelusikallista seesamiöljyä (taisin käyttää maapähkinäöljyä)
1 teelusikallinen pippuria
1 ruokalusikallinen perunajauhoja

Silppua chili ja poista siemenet. Hienonna valkosipuli ja inkivääri.

Sekoita kastikkeen aineet keskenään ja jätä maustumaan.

Paloittele vihannekset ja liha.

Kuumenna wok. Lorauta pannulle öljy ja paista lihan pinta kiinni nopeasti.

Heitä pannulle myös suolapähkinät ja paistele hetki.

Lisää sipuli ja kääntele sekaisin nopeasti.

Lisää seuraavaksi paprika ja kääntele jälleen nopeasti.

Lisää sitten kastike ja anna kiehahtaa. Vettä voi lisätä jos kastike tuntuu saostuvan liikaa.

Lisää vielä aivan lopuksi kiinankaalisuikaleet. Kääntele vielä pari kertaa sekaisin ja ruoka on valmis.

Tarjoa riisin, nuudeleiden tai wok-vihannesten kera.

Kanaa kung po on yksi kestosuosikeistani kiinalaisen keittiön puolella. En ole juurikaan kokeillut kotona etnisempien ruokien kokkausta (koska mies ei niistä niin perusta) mutta tämä oli positiivinen kokkauskokemus kaikkinensa. Oli kiva kokeilla kung po:ta myös possuversiona kun chili kanan valikoituminen pakotti tekemään toisen kastikkeen muusta lihasta.

lauantai 14. toukokuuta 2011

Irish coffee -henkinen juustokakku

Viimeisimmistä postauksista voisi luulla että tämä on jälkiruokiin painottunut ruokablogi sillä taas pukkaa makeaa herkkua. Tällä kertaa on kyse irish coffee -juustokakusta johon viittasin jo vuohenjuustoisten possurullien postauksessa. Resepti kakulle löytyi täältä.

Irish coffee -juustokakku

Pohja:
100 grammaa hasselpähkinäjauhoa (tai mantelijauhoa)
100 grammaa hasselpähkinärouhetta (tai mantelirouhetta)
Noin 100 grammaa voita sulatettuna
(Sokeria tai makeutusjauhetta)

Täyte:
6 liivatelehteä
4 desilitraa kuohukermaa
400 grammaa maustamatonta tuorejuustoa
0,5-1 desilitraa sokeria (tai makeutusainetta)
1 teelusikallinen vaniljasokeria
5 ruokalusikallista viskiä
1,5 desilitraa vahvaa kahvia

Koristeeksi tummaa suklaata rouhittuna

Sulata voi. Sekoita pähkinä/mantelijauhot ja/tai -rouhe voin kanssa ja makeuta seosta tarvittaessa makusi mukaan.

Vuoraa irtopohjakakkuvuoan pohja leivinpaperilla ja painele pohjaseos ohuehkoksi kerrokseksi vuoan pohjalle.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.

Keitä kahvi valmiiksi.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää kerman joukkoon tuorejuusto, makeutus ja viski.

Purista liivatteista vesi pois ja sekoita ne kuuman kahvin joukkoon.

Lisää sitten hieman jäähtynyt kahvi-liivateseos ohuena nauhana kokoajan sekoittaen juusto-kermamassaan.

Kaada täyte pohjan päälle ja tasoita pinta.

Laita kakku jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi tai mieluitein vaikka seuraavaan päivään.

Rouhi tai raasta kakun pinnalle tummaa suklaata ennen tarjoilua.

Pähkinäinen pohjaversio oli kivaa vaihtelua keksipohjille juustokakuissa. Itse pidin pohjasta mutta se jakoi syöjien mielipiteitä. Osan mielestä se olisi ainakin kaivannut lisää makeutta ja rakas aviomieheni jätti pohjan syömättä kokonaan. Itse kakkumassa sai häneltäkin kiitosta joten tätä kakkua varmaan tehdään meillä toistekin.

torstai 12. toukokuuta 2011

Raparperipirtelöä

Viime viikonlopun vierailusta Pirkanmaalla siskon luona tarttui mukaan muutakin kuin kesäistä mieltä. Nimittäin raparpereja, jotka kasvoivat jo kovaa vauhtia sikäläisessä puutarhassa.

Kesän ensimmäisistä raparpereista syntyi ensimmäiseksi jo viime kesänä hyväksi havaittuja herkkuja eli crumblea ja mansikka-raparperimehua. Muutama varsi jäi vielä yli ja koska eilen teki mieli pirtelöä, päätin uhrata loput raparperit siihen tarkoitukseen. Toteutuksesta vastasi mies joten tarkkoja mittoja ei ole tarjolla.

Raparperipirtelö
(isot lasit kahdelle)

4-6 pientä raparperin vartta
Kuohukermaa
Maitoa
Vaniljajäätelöä
(Sokeria)

Kuori raparperit jos on tarpeen. Pilko varret paloiksi.

Surrauta blenderissä ensin sekaisin raparperit ja kerma.

Lisää joukkoon vaniljajäätelöä ja loraus maitoa. Surruuttele pirtelöksi ja lisää tarvittaessa maitoa tai jäätelöä, riippuen siitä millaisen rakenteen pirtelöösi haluat. Lisää myös sokeria jos lopputulos on liian kirpsakka ilman. Meillä tällä kertaa riitti vaniljajäätelön makeus.

Pirtelö ei kalpeudessaan ole varsinainen kaunotar mutta ihanan raikas ja kesäinen se makunsa puolesta kyllä on!

torstai 5. toukokuuta 2011

Mantelista porkkanakaakkua

Bongasin taannoin Jasun blogista kiinnostavan porkkana-mantelikakun ohjeen. Resepti kuulosti oivalliselta toteutettavalta mökkireissua ja sen kahvihetkiä ajatellen. Otin onkeeni Jasun vinkeistä lisätä sitruksen määrää ja vähentää sokerin.

Lopputulos oli melko tiivis koostumukseltaan muttei silti kova tai kuivakka. Pinjansiementen sijasta ropsuttelin päälle hasselpähkinärouhetta kun sitä sattui pussinpohjallinen sopivasti olemaan.

Porkkana-mantelikakku

1 ruokalusikallinen voita
Noin 60 grammaa mantelirouhetta
Noin 60 grammaa mantelijauhoa
(tai 120 g kokonaisia manteleita jotka rouhit itse karkeaksi jauhoksi/rouheeksi)
125 grammaa porkkanaa
2 ruokalusikallista vehnäjauhoja
0,5 teelusikallista leivinjauhetta
1 (luomu)sitruunan kuori raastettuna + samaisen sitruunan mehu puristettuna
2 (luomu)kananmunaa
Noin 75 grammaa sokeria
Pinjansiemeniä tai hasselpähkinärouhetta

Vuoraa vuoka leivinpaperilla ja voitele se.

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.

Jauha mantelit tai jos käytät valmiiksi rouhetta+jauhoa, niin tämän vaiheen voi luonnollisesti skipata.

Raasta porkkana ja laita kulhoon mantelirouheen kanssa.

Lisää joukkoon raastettu sitruunankuori, sitruunasta puristettu mehu, jauhot sekä leivinjauhe.

Erottele keltuaiset ja valkuaiset toisistaan.

Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi, sekoita vaahto sitten taikinaan.

Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Kääntele vaahto varovasti taikinaan.

Kaavi taikina vuokaan ja ripottele päälle joko pinjansiemeniä tai hasselpähkinärouhetta.

Paista 180 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia kunnes kakku on kypsää.

Nauti vaikkapa mascarpone-kermavaahdon ja hyvän kahvin kanssa. Kaakku pysyy syömäkelpona muutaman päivän ajan, siis mikäli se ei tule syödyksi heti kokonaan.

Vähäisen jauhomäärän ja vähän erilaisen mutta ihanan maukkaan makunsa vuoksi tästä tuli kyllä uusi suosikki kuivakakkumaisten leivonnaisten osastoon.

maanantai 2. toukokuuta 2011

Koko vappu grillaten

Vielä perjantaina eli vappuaaton aattonakaan minulla ei ollut kovin selvää käsitystä vappusuunnitelmistani. Vapun teemaksi muodostui lopulta grillaaminen; perjantaina sain kutsun ystävien luokse aloittamaan Weber-kausi (asiasta enemmän Pekan blogissa), lauantaina iltapäivän puistovisiitin jälkeen päädyimme grillaamaan meillä ja vielä vappupäivänä kävimme grillaamassa brunssia eräiden toisten ystäviemme luona. Jotain tuli sentään itsekin kokattua mutta tässäpä kuvapainotteinen vappukatsaus kuitenkin.

Vappuaaton iltana keittiössämme poksauteltiin kaksikin kappaletta Bollinger-pulloja, joista ystävällisesti tarjoiltiin lasillinen myös meikäläiselle. Itselläni oli vappukuohuvana espanjalaista luomucavaa.

Tekaisin vapuksi muun muassa cheddarilla höystettyjä lihapullia. Taikina syntyi yksinkertaisesti sekoittamalla 800 grammaa naudan paistijauhelihaa, 1 silputtu keskikokoinen punasipuli, 1 kananmuna, noin 200 grammaa cheddaria raastettuna ja maustamalla taikina suolalla, pippurilla ja paprikajauheella.

Grillatut parsat pekonilla olivat vapun teemaeväs, sillä näitä tuli syötyä kolmena eri kertana vapun mittaan. Vappuaaton parsoille hollandaise-mestariksi paljastunut ystävä tekaisi kastikkeen. Pienistä liekittymisistä huolimatta hyviä olivat!

Sekä minä että vara-aviomies T olimme ostaneet juustoja joita sitten vappuaaton mittaan nautittiin. Suurimmaksi suosikiksi kohosi tryffelitahnatäytteinen brie. Muita lautasen juustoja olivat ihan perusbrie, Kolatun Ruska-munajuusto, itävaltalainen kova juusto (tarkempi nimi hukkui kääreen mukana), cheddar sekä itävaltalainen viherhomejuusto.

Halusin tehdä perunasalaatin sijasta jotain muuta salaattia ja päädyin tekaisemaan coleslaw'ta, mutta pikkuisen tuunattuna versiona. Reseptin nappasin Anzkulta.

Pähkinäinen coleslaw

400 grammaa (varhais)kaalia
1 isohko porkkana
1 palsternakka
1 isohko omena
150 grammaa suolapähkinöitä

Kastike:
1,5 desilitraa majoneesia
1,5 desilitraa kermaviiliä
2-3 ruokalusikallista valkoviinietikkaa
2-3 ruokalusikallista hunajaa
2 teelusikallista Dijon-sinappia
Suolaa, mustapippuria

Kuori ja raasta porkkana, palsternakka ja omena. Suikaloi kaali.

Sekoita kaali, porkkana, palsternakka ja omena sekaisin kulhossa.

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja lisää sitten salaatin joukkoon, sekoita huolellisesti.

Anna maustua kylmässä ennen tarjoamista. Lisää suolapähkinät kun asetat salaatin tarjolle.

Coleslaw onnistui tosi hyvin vaikka tekaisin sen hirveässä kiireessä perjantai-iltana yön yli maustumaan jääkaappiin. Salaatti oli toinen vapun hittituotteista ja keräsi runsaasti kehuja. Kuskasin loput salaatista vielä vappupäivän brunssille isäntäväen toiveesta.

Vappuaattoillan pääruokana toimi megalomaaninen burger. Omatekoisten sämpylöiden sisään paistettiin grillissä kunnon pihvit (itsejauhetusta jauhelihasta) ja lisänä oli aimo kasa cheddaria sekä pekonia. Ihanan överiä!

Vappuaaton jälkiruokana toimi hatusta vetäisemäni moussemainen juttu, joka muotoutui periaatteella "mitäs meillä täältä jääkaapista löytyykään".

Minttusuklainen mascarponevaahto tahi -mousse

1 purkillinen mascarponea
Noin 3 desilitraa kuohukermaa
Raakaruokosokeria
Hunajaa
Noin 150 grammaa tummaa minttusuklaata (Marabou premium)
(Minttuesanssia)

Vatkaa kerma ja raakaruokosokeri vaahdoksi (makeutuksen määrä riippuu omasta mausta, hirveästi tähän ei tarvitse laittaa). Mausta kermavaahto halutessasi minttuesanssilla.

Sekoita mascarponen joukkoon noin pari teelusikallista juoksevaa hunajaa.

Yhdistä kermavaahto ja mascarpone.

Paloittele suklaa kattilaan ja lorauta sekaan parin ruokalusikallisen verran kuohukermaa. Sulata suklaaseos mutta nosta kattila heti pois levyltä kun olet saanut kastikemaisen koostumuksen aikaan. Anna jäähtyä hieman.

Sekoita minttusuklaakastike mascarpone-kermavaahdon joukkoon. Siirrä jääkaappiin odottamaan tarjoilua.

Koostumuksesta tuli ihanan kuohkea ja maku oli todella hyvä. Tarjoiluvaiheessa voi raastaa pinnalle vielä (minttu)suklaata.

Vappupäivän brunssista osasi nauttia kun oli ensin pyöräillyt muutaman kilometrin vesi-, räntä- ja raekuurojen siivittämänä. Tarjolla oli coleslaw'n, couscous-salaatin ja erilaisten makkaroiden lisäksi perunasalaattia, kasvisvartaita, pihvejä, lihavartaita, homejuustotäytteisiä ja pekoniin käärittyjä herkkusieniä, paahdettua punajuurta, pekoniin käärittyä parsaa ja jonkinlaista kylmää kermaviili/jogurttipohjaista kastikettakin. Juomina oli valkoista ja punaista viiniä, simaa ja limsaa.

Brunssin jälkiruokana tarjoiltiin vaniljakahvia, teetä sekä muffinssimuotoon tehtyä mutakakkua karpaloilla ja kermavaahdolla.

Vappu sisälsi siis runsaasti hyvää ruokaa ja vielä parempaa seuraa. Kiitos kaikille vapunviettoon osallistuneille, oli huippukivaa! Samalla onnittelen itseäni taktisesti onnistuneesta kesälomapäivän ottamisesta ja nautin tämän päivän vielä vapaalla olosta ennen arkeen laskeutumista.