tiistai 4. elokuuta 2009

Kebakko tirisi grillissä

Saimme vihdoin kaivettua sähkögrillimme laatikostaan myös täällä uudessa kodissamme. Mielessäni on pyörinyt herkullisen oloisten kebakoiden valmistaminen grillissä. Idea tuli kokkaavien siskojen blogista, jossa moisia herkkuja on kokattu jo useampaankin kertaan.

Jauheliha-pekonikebakot grillissä

400 grammaa (kevyttä) sika-nautajauhelihaa
1 paketillinen amerikanpekonia
2-3 nuoren sipulin mukulaa
2 kynttä valkosipulia
1 kananmuna
120 gramman purkillinen smetanaa
0,5 desilitraa korppujauhoja
Paprikajauhetta
Chilijauhetta
Mustapippuria
(Suolaa)

Kebakoiden "voiteluun" ennen paistoa ja paiston aikana:

2 ruokalusikallista tomaattipyrettä
0,5 desilitraa öljyä
2 ruokalusikallista balsamicoa
1 ruokalusikallinen chilikastiketta (meillä Heinzin)

Tarvitset myös puisia grillitikkuja kebakoiden grillaamiseen. Ja jos et grillaa sähkögrillillä, laita tikut veteen jo muutama tunti ennen grillausta, jotteivat sitten kärvenny grillitilanteessa.

Kastikkeen aineet sekoitetaan keskenään soosiksi.

Silppua sipuli ja valkosipuli pieneksi pilpuksi. Sekoita jauhelihan joukkoon sipulisilppu, kananmuna, smetana, korppujauhot ja mausteet eli chili, paprika, pippuri (ja suola, jos haluat). Itse taisin laittaa myös kuivattua basilikaa hiukan, sillä alkuperäisessä ohjeessa tähän laitettiin lipstikkaa, jota minulla ei ollut. Halusin laittaa edes jotain "vihreää" ja vaikka sitten kuivatussa olomuodossa. Sekoita taikina suhteellisen tasaiseksi mössöksi.

Muotoile sitten jauhelihamössöstä kebakoita grillitikkujen keskiosan ympärille. Kebakon ympärille kiedotaan pekonia. Kebakon pituudesta riippuen 1 tai 2 siivua pekonia. Meillä riitti 1 pekonipaketti 400 gramman jauhelihasta tehtyyn taikinaan niin, että pekonia oli yksi siivu per kebakko.

Kebakoiden päälle sivellään soosia ennen paistoa ja loppuosalla soosia voi sitten valella kebakoita niiden paiston aikana.



Kebakot lautasella odottamassa grilliin pääsyä. Grilli saa olla kunnolla kuuma, kun kebakot laitetaan paistumaan, mutta ei haittaa jos lämpötilaa sitten hieman alentaa. Itse alensin sähkögrillin lämpöä vähän liikaakin ja sain sitten pistää grilliä taas isommalle. Kebakoiden kannattaa myös antaa olla ihan reilu tovi ennen kuin niitä kannattaa yrittää kääntää toiselle kyljelle. Kun kananmuna jämähtää niin kebakot pysyvät paremmin koossa ja niitä on helpompi käännellä.



Meillä kebakkojen valeluun tarkoitettu soosi näytti tältä.



Kebakot pääsivät samalle lautaselle keitettyjen uusien perunoiden sekä myöskin grillin kautta käyneiden auratäytteisten herkkusienten kanssa. Herkkusienet kyllä ovat parempia silloin, kun niidenkin ympärille kietaisee pekonia, mutta koska kaikki pekonit menivät kebakoihin, en enää jaksanut lähteä ostamaan toista pakettia sieniä varten.



Jälkiruoaksi tarjoiltiin mansikkapirtelöä. Kanssaeläjän vanhemmat olivat käymässä ja pääsimme autolla kauppaan, joten ostimme sitten parikin laatikollista mansikoita ja pakastimme niitä sekä kokonaisina että soseena. Ihan kaikki mansikat eivät menneet pakastimeen, vaan osa tosiaan pääsi pirtelöön. Mansikoiden lisäksi pirtelössä on vaniljajäätelöä, maitoa ja hiukkasen sokeria.

Blogini hiljenee nyt tämän postauksen jälkeen toviksi, sillä lähden huomenna kohti maamme pääkaupunkia jossa torstai-iltana pääsemme ystävieni kanssa ihmettelemään popin kuningattaren Madonnan keikkaa. Välissä pieni pyrähdys kotiin ja maanantaiaamuna matkaan ystäväni kanssa Kroatiaan, Dubrovnikiin. Makumuistoja ja -kertomuksia reissusta seuraa varmasti, kunhan taas kotiudun!

P.S. Blogini kävijämittari on ylittänyt jo 10 000 kävijän rajan! Pieni lukema jos vertaa monien suosittujen blogien satoihin tuhansiin kävijöihin, mutta olen tästäkin onnellinen. Peruspöperölä on kuitenkin ollut osa ruokablogistaniaa vajaat puoli vuotta. Kiitos siis kaikille, joita jaksaa kiinnostaa :)

3 kommenttia:

Jukka kirjoitti...

toi on muuten hyvä huomio että laittaa jauhelihan tikun keskelle. Pastis mutisi mun päähän tikuttamista kebakoista, että ne haloaa päästään. tehtiin meinaten mekin näitä siskojen herkkuja. oli kyllä hyvää, joskin aika iso setti.

pastiksen tunnuksilla Hyppis

Jukka kirjoitti...

ja hauskoja reissuja!

taas H

Virpi kirjoitti...

Joo, keskelle tikuttaminen on ehkä kätevämpää :) mutta hyvä resepti, tuhti setti tuli tosiaan!

Ja kiitos, jospa reissut olisivat onnistuneita, ainakin tosi kiva vähän päästä tuulettumaan kotoa :)