tiistai 2. helmikuuta 2010

Herkkua viikonloppuruokaa

Töissä on meneillään erinäisiä sisäisiä muutoksia joiden seurauksena ihmiset siivoilevat kaappejaan ja kaikenlaista sälää löytyy milloin mistäkin. Työkaverini oli saanut käsiinsä läjän lehtiä ja nakkasi eteeni ne, joissa oli havainnut olevan ruokareseptejä. Yhdestä niistä kopioin talteen tämän taannoista viikonloppuamme ilahduttaneen sapuskan ohjeen.

Täytetyt lehtipihvit
(Ohje Kodin Pellervo -lehdestä)

Noin 600 grammaa naudan ulkofilettä
0,5 teelusikallista suolaa
0,5 teelusikallista rouhittua mustapippuria

Täyte:
1 sipuli
100 grammaa herkku- tai siitakesieniä tai reilu desilitra silputtuja metsäsieniä
1 ruokalusikallinen öljyä
Noin 50 grammaa pehmeää vuohenjuustoa (Chavroux)
0,25 teelusikallista suolaa
0,25 teelusikallista rouhittua mustapippuria
1 ruokalusikallinen tuoretta timjamia tai rakuunaa

Leikkaa file neljäksi pihviksi ja nuiji ne ohuiksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Leikkaa kuorittu sipuli haluamaasi olomuotoon, esimerkiksi suikaleiksi. Paloittele myös sienet. Kuumenna sitten öljyä pannulla ja kuullota siinä sipulia parisen minuuttia. Laita joukkoon myös sienet ja paista kunnes sienet ja sipuli vaikuttavat kypsiltä. Lisää joukkoon pehmeä vuohenjuusto nokareina, mausta suolalla, mustapippurilla sekä timjamilla. Sekoita.

Jaa sieni-sipulitäyte pihvien toiselle reunalle. Taita tai rullaa sitten pihvit. Sulje cocktailtikuilla jos tuntuu että eivät pysy kasassa. Paista pihveihin seuraavaksi pikaisesti kuumalla pannulla öljyssä kaunis ruskea pinta molemmille puolille. Nosta pihvit uunivuokaan ja kypsennä loppuun uunissa 225 asteessa noin viisi minuuttia.

Rullat matkalla uuniin. Itse paistoin rullia uunissa ehkä 7-8 minuuttia ja olivat silti hieman punervat sisältä. Ei siis haittaa, jos pihvit ovatkin hetken kauemmin kuin viisi minuuttia uunissa, paitsi jos tykkäät lihastasi kovastikin punaisena.

Paiston jälkeen piffeistä kannattaa poistaa cocktailtikut. Lihat maistuvat hyvältä kermamuhennettujen perunoiden kanssa. Näihin perunoihin voi kätevästi käyttää pihveistä ylijääneen vuohenjuuston eikä erillistä soossia tarvitse kun perunalisäke on mehevä. Tähän voi hävittää myös edellispäivältä jääneitä keitettyjä perunoita varsin kätevästi!

Vuohenjuustolla maustetut kermamuhennetut perunat
(Ohje samaisesta Kodin Pellervosta kuin pihvien ohje)
4-6 annosta

6-8 keitettyä perunaa
2 teelusikallista öljyä
2 desilitraa kermaa
Noin 100 grammaa pehmeää vuohenjuustoa (Chavroux)
0,25 teelusikallista jauhettua valkopippuria
(Suolaa)
(Silputtua ruohosipulia, tilliä, persiljaa tai muuta yrttiä)

Kuori keitetyt kylmät perunat ja leikkaa ne tasakokoisiksi kuutioiksi.

Kuumenna öljyä pannussa tai paistokasarissa ja paista perunoita hetki, mutta älä päästä ruskistumaan.

Kaada sitten kerma pannuun ja keitä kunnes kerma on imeytynyt perunoihin lähes kokonaan. Sekoita mukaan myös vuohenjuusto. Mausta pippurilla (laitoin vahingossa mustapippuria, mutta ihan hyvää oli niinkin) ja tarvittaessa suolalla. Ripottele pinnalle yrttisilppua ja tarjoa.

Jälleen yksi ape, joka ei kuvauksellisuudellaan pääse ylpeilemään. Mutta hoen edelleen samaa mantraa siitä, että sei onneksi makua pilaa.

Kastiketta annos ei tosiaan minun mielestäni kaivannut, perunoista tuli mukavan meheviä ja pihvit onnistuivat yli odotusten. Meillä käytettiin kylläkin naudan sisäfilettä, koska se oli tarjouksessa ostohetkellä ja siten halvempaa kuin ulkofile. Sienet olivat herkkusieniä ja annos tehtiin hieman pienempänä kun teimme vain kaksi pihviä.

Tästä tuli siis paljon parempaa kuin osasin odottaakaan ja myös kanssaeläjä söi ruokansa aivan fiiliksissä. Pitkään aikaan en ole kuullut niin paljon ruokakehuja kuin tämän jälkeen, joten uskottava se on että sienistä huolimatta tämä uppoaa myös raavaan lihansyöjän masuun ilolla!

Työpaikan organiseerauksessa on myös se hyvä puoli, että sieltä on saanut haalittua itselleen jos jonkinmoista hyödykettä kotiinkin asti. Tänään pelastin erään osaston "kuolinpesästä" itselleni muun muassa brittien tyylinaisten Trinnyn ja Susannahin tyylioppaan, David Biggsin "Liekehtivä lehmä" -shottikirjan, Ola Lauritzsonin ja Ulrika Davidssonin "100 parasta GI-ruokaa ilman sokeria ja nopeita hiilihydraatteja" -kirjan sekä Krista Ahopalon hieman hupaisan "Kovien gimmojen keittokirjan".

Ei kommentteja: