sunnuntai 2. toukokuuta 2010

Vapun eväitä

Vappuaattoa vietettiin täällä pohjoisessakin suhteellisen surkeassa säässä - vettä satoi ja oli kalseaa. Koska säätiedotteet olivat moista kurjuutta povanneet jo reilusti etukäteen, teimme muutaman ystävän kanssa suunnitelmat sään mukaan. Siirsimme siis piknikoinnin puistosta sisätiloihin, erään ystävän olohuoneeseen. Samanlaista sisäpiknikointia olivat päätyneet näköjään harjoittamaan eräät muutkin bloggaajat.

Omat vappuevääni koostuivat tällä kertaa pestoisesta perunasalaatista, jonka ohjeen äärelle löysin tieni Maku-haun kautta, Maku-lehden ohjeistamista nacholihapullista sekä jo pitkään mielessä pyörineestä Uneliaan Annan parsa-tillipiirakasta.

Pestoinen perunasalaatti

Noin 600 grammaa perunoita
1 sipuli
200 grammaa fetaa
2 ruokalusikallista kapriksia
Paahdettuja auringonkukansiemeniä
Oliiveja (minulla oli sitruunatäytteisiä vihreitä oliiveja)

Kastike:
4 ruokalusikallista pestoa
0,5 desilitraa oliiviöljyä
Puolikkaan sitruunan mehu
0,5 desilitraa valkoviinietikkaa
Suolaa
Pippuria

Keitä perunat kuorineen jämäkän kypsiksi. Jäähdytä. Silppua sipuli. Paahda auringonkukansiemenet kuivalla ja kuumalla pannulla niin, että saavat hieman väriä, mutteivat kärähdä.

Kuori ja paloittele perunat. Yhdistä kulhossa perunakuutiot, silputtu sipuli, fetajuusto, oliivit sekä kaprikset.

Sekoita toisessa astiassa kastikkeen ainekset keskenään ja lisää se sitten salaatin ainesten joukkoon. Sekoita hyvin. Ripottele päälle paahdetut auringonkukansiemenet.

Anna perunasalaatin maustua kylmässä, vähintään tunnin ajan mutta mieluusti vaikka yönkin yli.

Koska ystäväni oli jo luvannut tehdä perinteisempää perunasalaattia piknikille, päätin itse kokeilla jotain vähän erilaisempaa. Tästä tuli kyllä aika maukasta ja ei mitenkään erityisen vappuista. Tätä voisi tehdä uudemmankin kerran, vaikkapa joku kerta grillieväiden lisukkeeksi.

Parsa-tillipiiras

Taikina:
1,5 desilitraa soijajauhoja
1 desilitra ruisjauhoja
(tai 2,5 desilitraa vehnäjauhoja)
0,5 teelusikallista suolaa
0,25 teelusikallista mustapippuria myllystä
0,25 teelusikallista sinappijauhetta
85 grammaa voita paloiteltuna
55 grammaa raastettua goudaa (tai cheddaria)
Puolikas kananmuna (tai 1 keltuainen)
1-2 ruokalusikallista kylmää vettä

Täyte:
Nippu tuoretta vihreää tankoparsaa
Puolikas kananmuna (tai 1 keltuainen)
1 kananmuna
2 desilitraa kermaa
0,5 teelusikallista suolaa
0,25 teelusikallista mustapippuria myllystä
3 ruokalusikallista hienonnettua tilliä (unohdin ostaa tuoretta, käytin kuivattua)
(2 teelusikallista ranskalaista sinappia)

Tein siis pohjan karppiystävällisenä versiona ja poikkesin täten Annan ohjeistamasta. Käytin pohjaan vehnäjauhojen sijasta ruis- ja soijajauhoja ja pohjasta tuli kyllä varsin toimiva näinkin. Tuon täytteen sinapin jätin kokonaan pois, kun ei ollut ranskalaista sinappia enkä kyllä erityisemmin itse sinapin mausta muutenkaan pidä. Muuten menin aika uskollisesti alkuperäisohjeen mukaan.

Sekoita kulhossa soijajauhot, ruisjauhot, suola, pippuri sekä sinappijauhe. Leikkaa voi pieniksi kuutioiksi ja nypi sitten sormia käyttäen kuivien ainesten joukkoon. Lisää sekaan juustoraaste, puolet kananmunasta ja lopuksi vesi. Sekoita taikina tasaiseksi.

Painele sitten taikina voidellun piirasvuoan pohjalle. Laita pohja jääkaappiin odottamaan noin puoleksi tunniksi.

Keitä tuoreet, vihreät parsat kevyesti suolalla (ja sitruunamehulla) maustetussa vedessä. Jos parsojen varret ovat juurestaan puumaiset tai muuten näyttävät kaipaavan kuorintaa, voit kuoria juuresta hieman ja katkaista palasen kovinta alareunaa. Keittoaika on ihan muutama minuutti. Valuta parsat hyvin. Jos tuoretta parsaa ei ole saatavilla, tähän voi käyttää toki myös säilykeparsaa.

Kuumenna uuni 200 asteeseen ja esipaista pohjaa 10-15 minuuttia.

Sekoita kulhossa puolikas muna, kokonainen muna, suola, pippuri, (sinappi) ja tillisilppu kermaan. Kaada sitten kermaseos esipaistetun piirakkapohjan päälle ja asettele päälle vielä parsatangot.

Kypsennä piirakkaa edelleen 180 asteessa 20-30 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt.

Piirakan voi tarjota lämpimänä tai kylmänä. Lämpimänä en raaskinut maistaa, kun halusin kuljettaa piirakan kokonaisena perille. Tämä on kyllä piirakaksi varsin näyttävä, parsat näyttävät piiraan päällä oikein kauniilta. Tässä versiossa karppipohjakaan ei maistunut niin kovin erilaiselta kuin "normipohja" ja maku oli muutenkin kohdallaan. Kannatti siis kokeilla!

Nacholihapullat
(Maku 2/10)

2 desilitraa maissilastuja murskattuna
1,5 desilitraa tomaattimehua
800 grammaa naudan jauhelihaa
2 kananmunaa
3 valkosipulinkynttä
0,5-1 teelusikallista suolaa
(1 ruukku korianteria)

Sekoita murskatut nachot ja tomaattimehu. Anna seistä 5 minuuttia. Tässä vaiheessa itselläni kävi mielessä, että olisinpa ostanut esimerkiksi chilillä maustettuna nachoja. Sitten hoksasin että mulla on salsaa. Joten sekoitin nachomurskan desilitraan tomaattimehua ja ehkä puoleen desiin mediumia tomaattisalsaa.

Sekoita joukkoon jauheliha, munat, kuoritut ja silputut valkosipulinkynnet, suola ja korianteri. Itse en oikeen ole lämmennyt korianterille, joten laitoin mukaan tumpsauksen currya ja inkivääriä. Chiliäkin olisi voinut vielä lisätä, sillä mielestäni se olisi tähän sopinut, eikä tuo salsalisäyskään erityisemmin tuonut potkua lopputulokseen. Sekoita sitten taikina tasaiseksi.

Pyörittele taikinasta lihapullia ja nosta leivinpaperoidulle uunipellille. Paista pullia 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Unohdin kuvata lihapullat uunista tulleina, joten piti räpsäistä kuva muutamasta onnettomasta kotiin jättämästäni pullasta vappupäivän aamuna. Ihan hauska idea oli noita nachon murusia (kirjoitin ensin, että machon...) laittaa joukkoon korvaamaan perinteistä korppujauhoa, mutta tosiaan jotenkin mielikuva näistä oli tulisempi. Joten sitä chiliä muodossa tai toisessa lisään varmasti, jos näitä vielä uudemman kerran tulen tehneeksi.

Ei kommentteja: