keskiviikko 24. marraskuuta 2010

Pataruoka lämmittää

Jotenkin kummasti kun ulkona sää kylmenee, alkaa tehdä mieli haudutella uunissa lämmittäviä pataruokia. Jostain syystä olen ajatellut, että uunissa hauduteltavat sapuskat eivät sovellu arki-illoille, kun ne kuitenkin vaativat aina vähän enemmän kypsytysaikaa. Mutta lopulta valmisteluun menee hyvin vähän aikaa ja siellähän se ruoka kypsyy itsestään uunissa, kun puuhailee muita arkiaskareitaan.

Naudanlihapata

400-500 grammaa naudanlihaa suikaleina
4-5 pientä luomusipulia (tai 2-3 isompaa)
1 iso kynsi valkosipulia
Noin 150 grammaa paprikasuikaleita (pakaste) tai 1-1,5 tuoretta paprikaa suikaleina
2 ruokalusikallista lihafondia
Noin 2-3 ruokalusikallista tomaattipyrettä
Mustapippuria, suolaa, paprikajauhetta
Vettä

Paista lihasuikaleisiin pintaväriä pannulla. Mausta suolalla, pippurilla ja paprikajauheella. Siirrä lihat uunipataan.

Huuhtele pannulta vedellä maut talteen ja kaada pataan.

Kuori ja pilko sipulit muutamaan osaan. Kuori ja pilko valkosipulinkynsi.

Lisää pataan paprikasuikaleet ja sipulit.

Mausta fondilla ja tomaattipyreellä, lisää suolaa ja paprikajauhetta, jos arvelet niiden olevan tarpeen. Heitä mukaan myös muutama kokonainen musta- tai maustepippuri.

Tarkista nesteen määrä. Nestettä tulisi olla sen verran, etteivät lihat kokonaan peity, mutta että nestettä kuitenkin olisi padassa enemmän kuin liraus. Lisää nestettä jos pata näyttää kuivakalta.

Laita pata hautumaan 175 asteiseen uuniin ainakin tunniksi, mieluusti pidemmäksikin aikaa. Meillä pata muhi lopulta uuden ruokapöydän kasautumista odotellessa pari tuntia.

Nauti lihapata vaikkapa perunamuusin tai ihan vaan keitettyjen pottujen kanssa, niin kuin meillä tehtiin.

Ei kommentteja: