lauantai 1. lokakuuta 2011

Espresso-suklaakeksit rommi-rusinajäätelöllä

Olen mukana Pauligin järjestämässä kovatasoisessa Makupari-kisassa. Kisan ideana oli luoda makupari jollekin Pauligin erikoiskahveista. Kisan pääpalkintona on matka Nomaan Kööpenhaminaan herkuttelemaan, ja upea palkinto onkin saanut ruokabloggarit sankoin joukoin kehittelemään herkkureseptejä kahveille kaveriksi. Myös äänestäjät voivat voittaa; heille on luvassa mahtiviikonloppu Helsingissä hotelli Kämpissä sekä illallinen Chez Dominiquessa!

Oma tekeleeni on makupari Pauligin Papua New Guinea -kahville, jota kuvaillaan näin: "Arvostetusta Sigri-kahvista paahdettu Paulig Papua New Guinea tekee tiramisusta täydellisen makunautinnon. Kahvin runsasaromisessa ja makean mausteisessa jälkimaussa korostuvat mangon ja tummaksi paahdetun kaakaon herkulliset vivahteet."

Makupariin lähdin tavoittelemaan samantyyppisiä makuja kuin tiramisussa, joka siis mainittiin esimerkkimakuparina Papua New Guinea -kahville. Niinpä syntyi ajatus rommi-rusinajäätelöllä täytetyistä espresso-suklaakekseistä. Keksien mieto kahvisuus ja ihana suklaisuus yhdistettynä rommi-rusinajäätelön kermaisuuteen ja aromeihin toimii loistavasti keskivahvan ja hieman makealla tavalla mausteisen Papua New Guinea -kahvin kanssa.

Espresso-suklaakeksit
(mukaeltu Glorian ruoka & viini -lehden 3/2011 reseptistä)

200 g huoneenlämpöistä voita
2 dl luomuruokosokeria
0,5 dl hienoa sokeria
2 luomukananmunaa
Noin 5 dl luomuvehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,25 tl suolaa
100 g tummaa suklaata (kaakaota vähintään 70 %)
0,5 dl Pauligin originale espressopapuja

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi sähkövatkaimella. Sekoita sitten joukkoon kananmunat yksi kerrallaan.

Yhdistä toisessa kulhossa vehnäjauhot, leivinjauhe sekä suola. Lisää sitten kuiva-aineseos voi-sokeri-munavaahtoon. Sekoita.

Rouhi espressopavut sekä tumma suklaa. (Espressopapujen rouhinta hoituu kätevimmin, kun laittaa pavut minigrip-pussiin ja nuijii pavut murskaksi.) Sekoita molemmat rouheet taikinan joukkoon.

Muotoile taikina pötköksi kelmun sisälle ja laita taikina jääkaappiin vetäytymään 1-2 tunniksi.

Kun taikina on vetäytynyt, leikkaa siitä noin sentin paksuisia viipaleita ja asettele ne leivinpaperoidulle uunipellille. Paista keksejä 200 asteisessa uunissa keskitasolla noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet kauniin sävyn.

Anna keksien jäähtyä ennen tarjoilua.

Rommi-rusinajäätelö
(resepti mukaeltu Krups-jäätelökoneen mukana tulleesta reseptivihkosesta)

Noin 50 g rusinoita
Vajaa desilitra vaaleaa rommia
2,5 dl täysrasvaista- eli punaista maitoa
1 dl sokeria
2 kananmunaa
4,5 dl kuohukermaa

Kaada rommi rusinoiden päälle ja jätä peitettynä imeytymään yön ylitse. Lämmitä maito. Vatkaa kulhossa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Kaada lämmin maito vähitellen muna-sokerivaahtoon samalla kokoajan sekoittaen. Kaada sitten seos kattilaan ja lämmitä miedolla lämmöllä. Seos ei saa kiehua. Sekoittele seosta, kunnes se alkaa hieman jähmettyä ja muuttua kastikemaiseksi. Kaada seos kattilasta kulhoon ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Lisää sekaan kerma ja sekoita jälleen.

Valmista massasta jäätelöä jäätelökoneesi ohjeiden mukaisesti, sekoita valmistusvaiheessa rommi-rusinat jäätelömassan sekaan ja siirrä valmis jäätelö pakastimeen odottamaan tarjoilua.

Koosta makupariannos asettelemalla yksi espresso-suklaakeksi lautaselle annoksen pohjaksi, lusikoi sitten pienellä lusikalla rommi-rusinajäätelöä keksin päälle täytteeksi, raasta tai rouhi halutessasi jäätelön päälle tummaa suklaata ja aseta toinen keksi kanneksi. Tarjoile Pauligin Papua New Guinea -kahvin makuparina.

Annostani voi äänestää täällä: Espresso-suklaakeksit rommi-rusinatäytteellä.

Ei kommentteja: