tiistai 17. heinäkuuta 2012

Synttäritapakset

Muutama viikko sitten vanhenin jälleen vuodella, ja sehän on aina hyvä syy järjestää juhlat ystäville. Tänä vuonna tarjoiluissa oli tapas-teema, elokuussa koittavan Barcelonan-matkan hengessä. Tapas-menu koostui kasaamalla sopivia suupaloja netistä, Tapas-keittokirjasta ja omista mieliteoista.

Kuten listauksesta huomaa, laitoin tarjolle paljon myös simppeleitä "pilko ja laita esille" -tyyppisiä juttuja, kuten juustoja, viinirypäleitä, melonia, mansikoita ja serrano-kinkkua. Tämä helpotti kokkailu-urakkaa merkittävästi, eikä silti ollut ollenkaan huono asia makujen kannalta.

Hitusen enemmän vaivannäköä menun osalta vaativat:

Patatas bravas
Marinoidut oliivit
Mansikka-limoncellokakku

Näistä osan reseptit kirjaan tähän postaukseen ja osa pääsee omiin postauksiinsa, jotta tästä ei tule niin megalomaanista yksittäistä viestiä. Linkitän sitten muut postaukset tuohon listaan, kun saan kirjoiteltua niitä blogiin.

Tarjoilut täyttivät melko tehokkaasti ruokapöytämme, vaikka siitä oli jatkopalakin käytössä. Ruoat myös maistuivat erittäin hyvin vieraille; kaikki syötiin loppuun, jopa täytekakku, jota yleensä on jäänyt yli!

Patatas bravas
(otin vinkkiä Pastanjauhannasta)

Noin kilo perunoita
Oliiviöljyä paistamiseen
Chilijauhetta
Paprikajauhetta
Suolaa

(Chili-majoneesia)

Pese ja kuori (uusia perunoita ei tarvitse kuin pestä hyvin) perunat. Keitä kypsähköiksi, mutta vielä napakoiksi.

Anna perunoiden jäähtyä ja kuutioi suupaloiksi.

Paista perunat runsaassa oliiviöljyssä ja mausta; suolaa, chilijauhetta ja paprikajauhetta.

Chili-majoneesi syntyi ihan vain sekoittamalla chilitahnaa kaupan valmiiseen majoneesiin.

Perunoiden kanssa tarjottavaksi sopivat majoneesin kanssa erilaiset dipit ja tahnat.

Marinoidut oliivit

2 purkkia maustamattomia vihreitä oliiveja
3 ruokalusikallista oliiviöljyä
1-2 ruokalusikallista sitruunamehua
Tuoretta rosmariinia
Yhden sitruunan kuori raastettuna
2-3 kynttä valkosipulia
Suolaa, mustapippuria

Kaada oliiveista säilöntäliemi pois ja kumoa oliivit kulhoon.

Hienonna tuoretta rosmariina noin ruokalusikallisen verran.

Raasta sitruunasta kuori kuppiin, jossa voit sekoittaa marinadin muutkin ainekset keskenään.

Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

Sekoita raastetun sitruunan kuoren sekaan oliiviöljy, purista sitruunasta mehut ja lisää joukkoon myös rosmariini sekä valkosipuli. Mausta pippurilla ja maltillisella määrällä suolaa, sillä oliivit voivat olla hyvinkin suolaisia ihan itsessään.

Tarkista maku, kaada marinadi oliiveille ja anna maustua jääkaapissa ainakin tunti. Mulla olivat yön yli jääkaapissa.

Oliivit ovat ihania ihan siltääkin, mutta marinoimalla niihin saa pientä uutta säväystä. Tykkäsin todella tästä valkosipulisen sitruunaisesta marinadista.

4 kommenttia:

Päivi / Kokkeillaan kirjoitti...

Määniintykkääntapaksista! Ihania herkkuja on teillä ollut. Minä taidan kans marinoida joskus ite oliivit, tässäpä hyvä vinkki siihen.

Virpi kirjoitti...

Suosittelen marineeraamista! Tulee kivaa vaihtelua oliiveihinkin :) Ja tapakset on ihania, ja erittäin oivallista juhlaruokaa.

Riksu kirjoitti...

Se artisokkatahna, oih heti alko tekemään miäli :)

Virpi kirjoitti...

Riksu: Se on kyllä yks parhaista tahnoista, heleppoo, hyvvää, ah!