sunnuntai 20. syyskuuta 2009

Seitiä pannulla ja rakkautta tortussa

Kun aiemmassa postauksessa jo päästiin kiinni näihin lapsuusajan makumuisteloihin, niin eihän ne sitten antaneet rauhaa. Piti pirauttaa äitille, että mitäs laitat siihen seiti-fileen pintaan ennen kuin paistat sen pannulla. Ja sisko ystävällisesti lähetti reseptin torttuun.

Rapea seiti pannulla

Pakasteesta paketillinen ruodottomia seiti-fileitä
Noin desilitra vehnäjauhoja
Teelusikallinen suolaa
Teelusikallinen yrttistä kalamaustetta (tai kalamaustetta ja tilliä)

Voita paistamiseen

Sulata kala. Sekoita lautasella jauhot ja mausteet. Pyörittele kalafileet jauho-mausteseoksessa niin, että saavat sitä ihan kunnolla pintaansa. Paista kypsäksi ja rapeaksi voissa paistinpannulla (noin 20 minuuttia muutaman minuutin välein käännellen).


Nauti rapsakka kala vaikka muussattujen keitettyjen perunoiden kera. Lopputulos oli ihan onnistunut, mutta ei silti niin hyvää kuin äiti tekee. Täytyy tehdä näitä silti toistekin, helppoa ja hyvää. Loput kalasta söin seuraavana päivänä lämmitettynä ruisleivän kaverina. Maistui ihan niinkin.

Rakkauden torttua tehtiin lapsuudessa herkuksi kahvipöytään. Sisareni kertoi, että resepti kulkeutui meidän keittiöön alunperin 4H-kokkikerhosta, jossa hän vuoden verran kulki lapsena. Kuulemma omin käsin kirjoitettu alkuperäinen resepti 80-luvulta on vielä hänellä tallessa. Minä sain reseptistä oman kopion Facebookin välityksellä ja pitihän sitä sitten heti testata!

Rakkauden torttu
(uunipellillinen)

Taikina:
3 kananmunaa
3 kahvikupillista sokeria
4,5 kahvikupillista vehnäjauhoja
1,5 kahvikupillista maitoa
2 teelusikallista leivinjauhetta
225 grammaa margariinia (sulatettua)

Kuorrutus:
200 grammaa tomusokeria
4 ruokalusikallista kahvia
4 ruokalusikallista margariinia (sulatettua)
2 teelusikallista vanilliinisokeria
1 ruokalusikallista (leivonta) kaakaota

Tee pohja näin:
Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita erillisessä kulhossa leivinjauhe ja vehnäjauhot keskenään. Lisää muna-sokeri-vaahtoon vuorotellen maitoa ja vehnäjauho-leivinjauheseosta. Lopuksi lisätään margariini.

Levitä taikina leivinpaperoidulle uunipellille ja paista 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Anna sitten pohjan hieman jäähtyä ennen kuorrutteen levittämistä.

Tee kuorrutus näin:
Sekoita keskenään kuivat jauheet. Lisää kahvi ja margariini. Sekoita ja levitä nopeasti tortun päälle. Päälle voi ripsutella halutessaan myös nonparelleja. Anna kuorrutteen jähmettyä tovi ennen syömistä.


Täytyy tunnustaa, että tämä yksi palanen ei riittänyt kerta-annokseksi tätä lapsuuden herkkua natustellessa. Maistui nimittäin ihan yhtä hyvälle kuin muistelinkin! Myös kanssaeläjä tykkäsi ja teelle tupsahtanut ystäväkin söi mielellään, vaikka omien sanojensa mukaan oli sille päivää käyttänyt jo makeakiintiönsä. Että kiitos vaan sisarelleni reseptin jakamisesta :)

Suhteellisen samalla reseptillä syntyviä leivonnaisia kutsutaan eri paikoissa eri nimillä. Sillä Sipulin Tuulamantorttu -bloggauksen kommenttiloorassa on asiasta keskustelu enemmänkin!

Ei kommentteja: