sunnuntai 19. helmikuuta 2012

Lihakäärylepataa mökillä

Vietimme viikko sitten talvista mökkiviikonloppua mainiossa seurassa. Rentoutumisen, saunomisen ja lunta pöllyttävässä tuulisessa säässä ulkoilun sekä lumitöiden lisäksi tietysti myös kokattiin porukalla ja syötiin hyvin.

Ruoanlaittoruokana tahi välipalan virkaa toimittamaan tökättiin makkaratikun päähän olutmakkaraa, joka sitten paistettiin takan hiilloksessa. Kuvaan pääsi Pastanjauhannan Rosmariinin makkara.

Lauantaipäivän varsinaista ateriaa toimitti vanhasta Maku-lehdestä bongattu lihakäärylepata all-in-one, jossa nimensä mukaan kaikki ruoan ainekset kypsennetään samaan aikaan samassa padassa. Tämä tietysti on varsin näppärää, kun padan voi laittaa uuniin muhimaan vaikkapa sen ulkoilun ajaksi, ja ruoka valmistuu kuin itsestään alkuvalmisteluiden jälkeen.

Lihakäärylepata
(Maku Talvi 1/10)

Noin kilo naudan sisäpaistia
Suolaa
Pippurisekoitusta tai piri-piriä
Dijon-sinappia
Noin 100 grammaa parmankinkkua tai vastaavaa viipaleina
Pehmeitä viikunoita
Öljyä

Liemi
4 desilitraa valkoviiniä
2 desilitraa omenamehua
Lihafondia
0,5 desilitraa soijakastiketta
2-3 laakerinlehteä
Rosmariinia

Lisäksi
Perunoita
Porkkanoita
2 sipulia
Palsternakkaa
1 fenkoli
4 kynttä valkosipulia

Cocktailtikkuja

Leikkaa lihasta kahdeksan viipaletta. Pilko jämäpalat kuutioiksi.

Nuiji lihaviipaleet ohuiksi. Mausta viipaleet suolalla ja pippurisekoituksella. Sivele pinnalle dijonia.

Jaa parmankinkut lihaviipaleille.

Halkaise viikunat ja nosta jokaiselle lihaviipaleelle pari puolikasta.

Kiedo viipaleet rulliksi ja kiinnitä esimerkiksi cocktailtikuilla.

Liharullat odottamassa seuraavaa valmistusvaihetta. Lihanuijan unohduttua matkasta toimi kaulin korvikkeena pihvejä nuijittaessa. Ihan kohtuullisesti viipaleet sai nuijittua pussin lävitse kaulimellakin!

Ruskista seuraavaksi lihakääryleet padassa tai paistinpannulla öljyssä parissa erässä.

Lisää kääryleiden joukkoon kaikki liemen ainekset eli viini, mehu, fondi, soija sekä rosmariini (tai timjami, jos olet ottanut mukaasi mökille vain sitä etkä rosmariinia ollenkaan...) ja laakerinlehdet. Kuumenna liemi kiehuvaksi.

Kuori perunat, porkkanat, sipulit ja palsternakka. Voit päättää suhdeluvut ihan itse sen mukaan mistä tykkäät. Meidän pataamme taisi päätyä kaksi isoa perunaa, yksi iso palsternakka, muutama porkkana ja yksi fenkoli sipuleiden lisäksi.

Paloittele kasvikset reiluiksi paloiksi. Lisää kasvikset sekä lihakääryleet liemineen pataan.

Kypsennä pataa 150 asteessa parisen tuntia.

Parin tunnin muhittamisen jälkeen padassa näytti tältä. Tällaiset one pot tai all-in-one -ruoat ovat kyllä kerrassaan käteviä ja mukavia valmistaa. Ruoan maku, jossa yhdistyi suolainen ja makea, miellytti sekä minua että Rosmariinia, mutta miespuolisten syöjien makuhermoon se ei aivan iskenyt.

Ei kommentteja: