Pastanjauhannan Rosmariini oli avuliaasti aiemmin tarjonnut itseään apukokiksi synttäritarjoilujen valmistukseen ja tartuin mielelläni tarjoukseen - ensinnäkin kahden ihmisen kädet pilkkovat, sekoittavat ja muutenkin saavat huomattavasti enemmän aikaan kuin yhden. Lisäksi yhdessä kokkaaminen on paljon hauskempaa ja laskee stressitasoa kummasti. Näidenkin kokkaussessioiden aikana kun oli muutama katastrofi lähellä, mutta kummasti pienemmällä paniikilla niistäkin kahden hengen kokkaustiimin voimin selvittiin!
Osittain tarjoiluissa turvauduttiin tuttuihin ja turvallisiin tarjottaviin, kuten kana-pastasalaattiin ja sienipäällysteisiin ruisnappeihin. Piirakoiden osalta kokeiltiin uusia reseptejä.
Punasipuli-fetapiirakka
(Parhaat piirakat & salaatit -kirjasta)
Pohja:
3 desilitraa vehnäjauhoja
100 grammaa voita
2-3 ruokalusikallista vettä
4 punasipulia
2 ruokalusikallista voita
2 ruokalusikallista fariinisokeria (käytimme intiaanisokeria)
2 ruokalusikallista viinietikkaa
1 teelusikallinen suolaa
Rouhittua mustapippuria
200 grammaa fetajuustoa
(Parhaat piirakat & salaatit -kirjasta)
Pohja:
3 desilitraa vehnäjauhoja
100 grammaa voita
2-3 ruokalusikallista vettä
4 punasipulia
2 ruokalusikallista voita
2 ruokalusikallista fariinisokeria (käytimme intiaanisokeria)
2 ruokalusikallista viinietikkaa
1 teelusikallinen suolaa
Rouhittua mustapippuria
200 grammaa fetajuustoa
Sekoita kuutioitu rasva ja jauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää neste ja sekoita nopeasti taikinaksi. Painele taikina piirakkavuokaan, pistele pohja haarukalla ja nosta jääkaappiin ainakin puoleksi tunniksi.
Esipaista pohjaa 225 asteisen uunin keskitasossa kymmenisen minuuttia.
Kuori ja viipaloi sipulit.
Sulata voi paistinpannulla ja paista sipulit pehmeiksi. Lisää sokeri ja viinietikka. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Anna seoksen hautua pannulla muutama minuutti.
Levitä sipuliseos esipaistetun pohjan päälle ja murustele fetajuusto päällimmäiseksi.
Paista piirakkaa vielä 10-15 minuuttia.
Me teimme piirakan vähän liian isoon piirakkavuokaan, joten taikinaa ei jäänyt reunoiksi juurikaan ja lisäksi pohjasta tuli tosi ohut ja paistoajat olivat sille ehkä hitusen liikaa. Piirakka oli kuitenkin kivannäköinen ja mitä ilmeisimmin myös makuinen, sillä se kyllä katosi vieraiden suihin. Piirakan toteutuksesta vastasi Rosmis.
Couscous-salaatti tehtiin ilman sen kummempaa reseptiä. Täysjyväluomucouscousin (mikä sanahirviö!) seassa on marinoitua kesäkurpitsaa, paprikaa, tuorekurkkua ja sipulia. Olisi ollut halloumiakin, ellei ostamani kappale olisi sattunut olemaan joku maanantaikappale, joka suli täysin heti paistinpannun kanssa kosketuksissa oltuaan.
Lihaisan piirakan menekin arvelin melko suureksi, joten etsiskelin simppeliä piirakkaa, jonka voisi tehdä uunipellille piirakkavuoan sijasta. Sellaisen löysinkin Ekun keittiöstä.
Jauhelihapiirakka
Pohja:
2 desilitraa vettä
100 grammaa voita
3-5 desilitraa jauhoja (käytin noin puolet luomuruis- ja puolet luomuvehnäjauhoja)
1 teelusikallinen suolaa
1 teelusikallinen leivinjauhetta
2 kananmunaa
Täyte:
700 grammaa luomujauhelihaa
2-3 kynttä valkosipulia
(2 sipulia)
Suolaa, mustapippuria, paprikajauhetta
Päälle:
5 desilitraa maitoa
4 kananmunaa
Mustapippuria
(Juustoraastetta)
Pohja:
2 desilitraa vettä
100 grammaa voita
3-5 desilitraa jauhoja (käytin noin puolet luomuruis- ja puolet luomuvehnäjauhoja)
1 teelusikallinen suolaa
1 teelusikallinen leivinjauhetta
2 kananmunaa
Täyte:
700 grammaa luomujauhelihaa
2-3 kynttä valkosipulia
(2 sipulia)
Suolaa, mustapippuria, paprikajauhetta
Päälle:
5 desilitraa maitoa
4 kananmunaa
Mustapippuria
(Juustoraastetta)
Ohje käskee kuumentamaan pohjaa varten kattilassa veden ja voin. Tein näin, vaikka en kyllä lopulta nähnyt mitään suurta syytä sille, miksi näin pitäisi menetellä. Lisää kuumaan vesi-voiseokseen jauhot. Jäähdytä seosta hetki ja lisää sitten leivinjauhe, suola sekä kananmunat.
Oma taikinani oli 3 desilitran jälkeen täysin velliä, joten lisäsin jauhoja sen verran, että taikinasta tuli edes jotenkin käsiteltävää.
Taputtele taikina leivinpaperoidulle, syvälle uunipellille.
Silppua valkosipulinkynnet (ja silppua myös sipulia, ellei vieraissasi ole henkisesti sipulille allergisia, kuten meillä). Paista jauheliha pannulla sipulisilppujen kanssa kypsäksi. Mausta suolalla, mustapippurilla ja paprikajauheella.
Levitä jauhelihaseos piirakkapohjan päälle uunipellille.
Sekoita maito ja kananmunat. Rouhi sekaan mustapippuria.
Kaada maito-munaseos piirakan päälle. Tämänkin määrä oli melko runsas ja aiheutti pientä epäluuloa, mutta onneksi täyte kyllä hyytyi kivasti. Silti määrää voi halutessaan varmasti vähentää ainakin kolmanneksen.
Ripottele päällimmäiseksi vielä juustoraastetta. Me unohdimme sen totaalisesti, eikä se onneksi ihan hirveästi haitannut. Parempaa silti saattaisi juustoversiosta tulla!
Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia.
Anna jäähtyä ennen tarjoilua.
Paistuessaan uunissa jauhelihapiirakka toi mieleen leipäjuuston. Valmiina ja hyytyneenä se onneksi näytti ihan siltä miltä sen pitikin eli simppeliltä lihaistalta piirakalta. Tätä jopa itsekin ehdin maistaa, eikä se hassumpaa ollut!
Jälleen vuotta vanhempi kanssaeläjä sekä minä itse kiitämme vielä kertaalleen isosti saamastamme jelpistä Rosmariinia sekä tietysti kaikkia muita ihania synttärivieraita, joiden ansiosta meillä oli jälleen kerran erinomaisen hauskat kekkerit!
2 kommenttia:
Kiitokset itsellenne! Toivottavasti oot nyt kerenny vähän lepäilemäänkin :)
Riksu: Sunnuntai meni rennoissa merkeissä, joten ehti siinä onneksi vähän taas rentoutuakin ennen arkea :)
Lähetä kommentti