keskiviikko 26. maaliskuuta 2014

Dippejä

Olen saattanut joskus ennenkin mainita, että rakastan dippejä. Ihan perusmalliset kermaviilipohjaiset ovat vakkarikamaa, mutta monenlaisia muitakin reseptejä on vuosien varrella tullut kokeiltua. Dipit ovat myös ihan parasta tarjottavaa erilaisissa illanvietoissa.

Tässä postauksessa ajattelin nostaa esille pari dippiä, joita kylläkin on tullut tehtyä jo ajat sitten, mutta joista en ole saanut aikaiseksi mitään kirjoittaa, kun tämä blogi on ollut aivan retuperällä. En uskalla hirveän paljon kiihtyvämpää postaustahtia luvata jatkoonkaan, sillä Peruspöperölässä puhaltavat muutoksen tuulet. Uudet työhaasteet vievät minua kohti pk-seutua, eikä työasunnossani Helsingissä ole järin hulppeat kokkailufasiliteetit. Blogia en kuitenkaan ole kuoppaamassa, mutta työelämä saattaa haitata harrastustoimintaa ajoittain.

Ensimmäinen dippi on peräisin Jamie Oliverin Alastoman kokin paluusta.

Kikhernedippi

1 tölkki kikherneitä
Hyppysellinen juustokuminaa
1-2 pientä, kuivattua chiliä
1-2 kynttä valkosipulia
Mehut yhdestä sitruunasta
Oliiviöljyä
Suolaa, mustapippuria

Soseuta kikherneet kulhossa sauvasekoittimella tai blenderissä. Minulla tahna meinasi jumiutua sauvasekoittimeen, joten lisäsin lorottelemalla näppituntumalla oliiviöljyä sekaan jo tässä vaiheessa. Sen voi lisätä myös myöhemmin, mikäli tarvetta ei vielä tässä vaiheessa ilmene.

Lisää joukkoon juustokuminaa ja murenna sekaan chilit.

Kuori ja silppua valkosipuli(t) pieneksi ja lisää nekin kikherneiden joukkoon.

Purista sekaan sitruunasta mehut ja mausta rouhimalla sekaan suolaa ja mustapippuria myllystä.

Lorota sekaan myös oliiviöljyä itseäsi miellyttävän koostumuksen saavuttamiseksi, ellet lisännyt sitä jo aiemmin kikherneiden muussauvaiheessa.

Sekoita hyvin ja tarjoile!

Toinen dippi, jonka ilosanomaa on pakko jakaa, löytyy Kokkeillaan-blogista. Tämä vaan on ihan älyttömän hyvää!

Sipulijuustodippi

2 isohkoa sipulia
3 ruokalusikallista voita
1 ruokalusikallinen oliiviöljyä
100 grammaa tuorejuustoa
0,5 desilitraa majoneesia
150 grammaa ranskankermaa
Cayennepippuria
Suolaa, mustapippuria

Kuori ja halkaise sipulit. Leikkaa puolikkaista ohuita siivuja.

Kuumenna paistinpannulla voi sekä oliiviöljy. Kuullota sipulisiivuja keskilämmöllä aina välillä sekoitellen.

Mausta sipulit suolalla, mustapippurilla ja ripauksella cayennepippuria.

Paista sipuleita, kunnes ne ovat muuttuneet pehmeiksi ja karamellisoituneet kauniin ruskeiksi.

Maista suolaisuus. Sipulit saavat olla reilusti suolaisia, sillä dipin suolaisuus tulee sipuleista.

Jäähdytä sipulit.

Sekoita kulhossa tuorejuusto, ranskankerma, majoneesi sekä sipulit.

Surauta tahna tasaiseksi dipiksi sauvasekoittimella.

Tarjoile dippi huoneenlämpöisenä. Jääkaappikylmässä se kovettuu eli jos teet dipin etukäteen ja säilytät sitä jääkaapissa, nosta dippi lämpenemään huoneenlämpöön ajoissa ennen tarjoilua.

Bonusdippinä loppuun vielä ystäväpiirissä "dippiasiana" tunnettu yli-iisi dippi: sekoita purkki kaupan valmista salsaa (juu juu, ei pitäisi käyttää valmistuotteita, mutta käytän silti aina välillä!) ja purkki maustamatonta tuorejuustoa, Philadelphiasta tulee paras koostumus.

Dippiasia toimii erinomaisesti ainakin nachojen kaverina!

Ei kommentteja: