Aluksi tarkoituksenani oli testata Tiinan suosittelemaa porkkanakakkua sillä mielellä, että jos se onnistuisi, veisin sitä myös nyt jo ex-työpaikalleni läksiäiskaffeja varten. Sittemmin tajusin, että päällystetyn piirakan kuskaaminen vaatii aika monta rasiaa, koska paloja ei voi pinota päällekkäin ja luovuin ajatuksesta. Niihin kemuihin tein sitten Kanelikarusellista bongaamiani Nigellan suklaabrownieita, jotka unohdin kuvata, kuten arvata kaiken hässäkän keskellä saattaa. Mutta kokeilkaa niitäkin, ovat erinomaisia ja niillä saa työkaverit kyynelten partaalle, eikä pelkästään sen vuoksi, että lähdet pois!
Porkkanakakku
(pellillinen)
Taikina:
6,75 desilitraa hienoksi raastettua porkkanaa
5,25 desilitraa fariinisokeria
3 desilitraa rypsiöljyä
2,25 desilitraa maitoa (tai vettä)
8,25 desilitraa vehnäjauhoja
0,75 desilitraa perunajauhoja (tai maissitärkkelystä)
2,25 teelusikallista ruokasoodaa
2,25 teelusikallista leivinjauhetta
0,75 teelusikallista suolaa
1 ruokalusikallinen kanelia
(0,5 ruokalusikallista kardemummaa)
Kuorrute:
125 grammaa margariinia
125 grammaa margariinia
2,5 desilitraa tomusokeria
2,5 teelusikallista vaniljasokeria
Mehut yhdestä sitruunasta
200 grammaa maustamatonta tuorejuustoa
Lämmitä uuni 175-asteiseksi.
Raasta porkkanat ja mittaa ne kulhoon melko tiiviiksi puristettuna.
Sekoita keskenään fariinisokeri, öljy ja maito (tai vesi, jos et halua käyttää maitoa).
Sekoita toisessa astiassa keskenään kuivat ainekset eli vehnä- ja perunajauhot, sooda ja leivinjauhe sekä suola, ja kaneli (ja jos käytät kardemummaakin, niin se myös).
Kaada seuraavaksi öljy-maito-sokeriseos kuivien ainesten joukkoon ja sekoita tasaiseksi.
Sekoita lopuksi joukkoon myös porkkanaraaste.
Kaada leivinpaperoidulle reunalliselle uunipellille.
Paista uunin keskitasolla noin 25-30 minuuttia.
Kokeile tikulla kypsyys - taikinaa ei pitäisi tarttua tikkuun kun se on valmista.
Anna pohjan jäähtyä kunnolla ennen kuorruttamista.
Kuorutteen valmistuksessa vatkaa pehmeän margariinin sekaan tomu- ja vaniljasokeri sekä sitruunamehu. Vatkaa lopuksi joukkoon myös tuorejuusto.
Levitä kuorrute tasaisesti pohjan päälle ja leikkaa piirakka annospaloiksi.
Piirakka vain mehevöityy odottelusta, joten valmistus kannattaa ajoittaa edelliseen tai sitä edelliseen päivään, jos mahdollista. Tätä jäi lopulta läksiäisbileistä yli muutama palanen, joten osa työkavereista saikin sitten tuplaherkut, ensin porkkanakakkua ja parin päivän päästä sitten vielä brownieita.
Päivitin tuonne profiiliin paikkakunnaksi Oulun lisäksi Helsingin, sillä sielläpä jatkossa vietän osan ajastani töiden merkeissä. Identiteetti säilyy kuitenkin oululaisena vaikka asuinpaikka vaihtuukin!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti