sunnuntai 9. marraskuuta 2014

Imelien ruokabloggaajien pienet joulut

Heippa vaan blogi! Ja anteeksi, taas, että olen ollut kovin vaitonainen. Ei ole kuin tekosyitä siihen, miksi täällä on ollut näin hiljaista - ruokaa on laitettu, välillä uuttakin, mutta kun ei muka ehdi, sitten ei saa enää aikaiseksikaan kun jättää kirjoittamatta. Huono bloggari, hyi minä!

No. Iloisempiin asioihin! Eilen kokoontui Oulussa jälleen iloinen bloggari- ja hangaround-joukkio juhlistamaan pikkujoulusesongin alkua loistokkaan ruoan ja juoman parissa. Itse olin emännöintivuorossa, kun vielä on paikka, missä Oulussa emännöidä kekkereitä.

Seuraa kännykkäkameralaatuinen reportaasi illan tarjottavista, ainakin suurimmasta osasta niitä! Sillä näiden tyyppien kanssa tulee kyllä aina keskityttyä vaan ilonpitoon ja syömiseen, kuvaaminen on toissijaista. Vaikka illan aikana kyllä suunniteltiinkin, kuinka seuraava kohtaaminen pidetään täysin virtuaalisesti - kun osa kuitenkin on jatkuvasti päivittämässä someen, niin samahan se on ollaanko sitä samassa paikassa vai ei... ja kuvaaminen on tärkeämpää, kuin se, miltä ruoka oikeasti maistuu ;) (not).


Alkuun talo tarjosi ruisnappeja smetana-punasipuli-kylmäsavuporopäällisellä. Lisäksi oli myös saaristolaisleipäsiä vastaavalla smetana-punasipuli-osiolla ja lisäksi kylmäsavulohella päällystettynä, mutta niitäpä en sitten näköjään ole vaivautunut edes kuvaamaan. Joka tapauksessa, sarjassamme nopeaa, helppoa ja hyvää cocktailpalaosastolla.

Alkudrinksuksi tein hot buttered rumia, johon pääsin tutustumaan aiemmin syksyllä kaverin polttareissa ja uudemman kerran tyttöjen reissulla Jyväskylässä viime viikonloppuna. Ajatuksena tuntuu vähän hassulta tunkea drinkkiin voita, mutta uskokaa pois, tämä toimii ja on erinomainen talvikauden drinkki!

Butter Rum mausteseos
(noin 6-8:n drinkin maustamiseen)

2,4 desilitraa tummaa sokeria (itse käytin fariinisokeria ja luomuruokosokeria)
Noin 100 grammaa voita (jos on suolatonta, käytä sitä, itse laitoin normia)
Noin 1,5 teelusikallista jauhettua kanelia
Noin 1,5 teelusikallista jauhettua muskottipähkinää
Noin 0,25 teelusikallista jauhettua neilikkaa
(Vaniljaa tai vaniljasokeria)

Lisäksi:
Vajaa 2 dl kuumaa vettä per drinksu
Noin 4 cl tummaa rommia per drinksu
Kermavaahtoa

Mittaa pehmennyt voi, sokeri(t) ja mausteet astiaan. Sekoita vaikkapa sauvasekoittimella tasaiseksi möhnäksi. Mausteiden kanssa ei ole niin nuukaa, voi heittää vapaalla kädellä ja enemmän kuin tuo viitteellinen määrä reseptissä. Myös muita talvisia/jouluisia mausteita voi käyttää oman mielen mukaan!


Mausteseoksen voi säilöä tiiviissä purkissa jääkaappiin, säilyy melko pitkään, ilmeisesti parhaimmillaan jopa pari kuukauttakin (mutta eihän se siis säily, koska tulee juoduksi!). Wikipedian mukaan maustemöhnän voi myös pakastaa halutessaan.

Drinkin valmistusvaiheessa lusikoi pari kukkurallista teelusikallista maustemöhnää mukin pohjalle, kaada päälle rommi ja kuuma vesi. Sekoita hyvin. Lusikoi päälle vielä aimo annos kermavaahtoa.


Tämän talven suokkaridrinkki ihan ehdottomasti, lämmittää mukavasti mieltä ja kehoa. Ja miksipä tätä ei voisi purkittaa kivaan lasipurkkiin ja antaa ruokalahjana.

Juomaosastolla päästiin tutustumaan myös Ghettolan toisen osapuolen ja erään hang-aroundin olutharrastuksen tuotokseen. Poikien oluilla on varsin persoonalliset nimet, tällä kertaa testissä oli Moro ookko päissään?, joka on pihlajanmarjaisa Double IPA.


Viime vuonna pikkujouluissa suoritettiin mahtava jouluolut-tasting. Tänä vuonna vuoroon pääsi kolme eri glögisektorille sijoittuvaa lämpöistä juomaa. Testi suoritettiin tälläkin kertaa sokkona niin, ettei raati tiennyt arvostelemaansa tuotetta vasta kuin sen jälkeen, kun maistelu- ja arvostelukierros oli suoritettu loppuun. Tarkempaa selontekoa voittajasta ja arvostelun jälleen kerran varsin mainioiksi käyneistä kommenteista tulee varmasti Jauhantapajalle lähiaikoina.

Testissä olivat ei-vaihtuvat-kausimaut Blossasta, Lignell & Piispasen lumoava mustikkaglögi ja perinteinen Hehkuviini.




Kokkeillaan-Kotiharmi oli tekaissut ehkä maailman söpöimpiä napostelupaloja, joissa oli perunamuusia, nyhtöpossua ja soossia. Näille kehiteltiin ihan älyttömän pitkä p-kirjainnimi, pienet, parmesaniset pottupavlovat pullealla pulled possulla? Unohdin varmaan muutaman p:n listasta. Maistuivat tolkuttoman hyvältä. Loistava idea siis!


Ystävämme Bronx kokosi tarjolle ihanan juustotarjottimen. Keksejä, omenaa, viinirypäleitä, viikunahilloa ja maukkaita juustoja oli ilo napostella pitkin iltaa. Ja minun ilokseni yksi juusto jäi tarjottimelle illan mittaan asettamatta kokonaan - aamupalani oli pelastettu!


Muista syödä välillä -blogin Rommirusina uskalsi tulla treffaamaan meitä keväisen blogibrunssin ekan kerran jälkeenkin. Jee, emme olekaan ihan toivottoman huonoa seuraa! Punajuurigraavattu siika oli todella kauniin värinen tarjottava ja maku oli kohdillaan tietysti myös. Riimihirviporo oli myös itselleni uusi tuttavuus.


Kokit ja Potit -Hannelella oli vähän hoppu, joten saimme maisteltavaksi heidän tämän päivän ruokansa, kimchi-henkisen ruusukaalisalaatin. Toivottavasti kokkipottilassakin kuitenkin saadaan tänään jotain syödäkseen, vaikka me ahmatteina maiskuttelimme mukavasti polttelevan salaatin parempiin suihimme illalla.



Ghettolasta kajahti jälleen lihaisaa herkkua. Melkein viikon suolaliemessä uiskennellut liha oli mehevän mureaa ja juureen leivotun leivän siivujen väliin oli hyvä puristaa iso kasa lihaa ja pieni turaus sinappia. Inspis oli New Yorkista Katz'sista.


Vara-aviomies huolehti myös illan lihaisasta osiosta. Karitsan kruunukyljyksiä ja poroa. Alemman kuvan porobiitit saivat vielä yllensä kermahunnun ja muhivat siinä uunissa aiotun tunnin sijasta yli puolitoista. Mehevää oli!

Luin eilen aamulla blogeja, ja törmäsin Prinsessakeittiössä tehtyyn överiltä mutta hyvältä vaikuttavaan nutella-banaanikakun ohjeeseen (alunperin Hesarista). Eipä tarvinut enää miettiä, mitä makeaa illaksi tekisi!


Nutella-banaanikakku

4 desilitraa vehnäjauhoja
2 teelusikallista vaniljasokeria
1,5 teelusikallista leivinjauhetta
1 teelusikallinen jauhettua kanelia

3 banaania
1 desilitra nutellaa

200 grammaa pehmennyttä voita
2 desilitraa fariinisokeria
3 kananmunaa

Lämmitä uuni 175-asteeseen.

Leivinpaperoi ja/tai voitele pyöreä kakkuvuoka.

Sekoita kuivat aineet keskenään.

Muussaa toisessa astiassa haarukalla banaani mössöksi, ja sekoita sen sekaan nutella.

Vatkaa pehmennyt voi ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon yksitellen kananmunat ja jatka vatkaamista.

Kääntele voi-sokeri-munaseokseen kuiva-aineseos ja banaani-nutellaseos kahdessa erässä ja vuorotellen.

Kaada taikina kakkuvuokaan.

Paista uunin keskitasolla noin 45-50 minuuttia.

Paistoin itse tuon 50 ja vähempikin olisi varmaan riittänyt, mikäli haluaisi lopputuleman olevan enemmän kostean muheva.


Koristele kakku vielä valuttamalla päälle nutellaa (mikrota nutellaa 20-30 sekuntia, niin saat siitä valuvassa olomuodossa olevaa) ja koristele pähkinöin, itse käytin pekaanipähkinöitä, kun niitä sattui kaapista löytymään. Koristeluapuna toimi vara-aviomies, joka huomautti strategisista aukoista pähkinäkoristeessa.

Kakku oli oikein hyvää myös yön yli jääkaapissa hengailtuaan, eli tätä voi syödä kyllä useampana päivänä leipomisen jälkeen aivan hyvin.


Insinöörikeittiön Pekka toteutti jälleen itseään jälkiruokaosastolla. Hedelmäinen piiras oli ihanan mehevää, ja seurana oli tietysti jäätelöä, jonka makumaailmassa maistui tällä kertaa hunaja.


Juhlien emännöinnissä on paitsi tiskaamisen ilo (kyllä oikeitakin astioita käytettiin, vaikka jälkkäriosasto onkin kertakäyttölautasella!), myös seuraavan aamun herkkuaamupalan ilo. Tänään koostin edellisen illan ylijäämistä itselleni erittäin mukavan aamiaisen:


Kiitos jälleen kerran teille kaikille, jotka olitte eilen mukana nauru- ja makuhermoja kutkuttamassa. On etuoikeus tuntea niin monta tunteella ja taidolla ruokaan suhtautuvaa tyyppiä, joiden seurassa vieläpä viihtyy aina pikkutunneille saakka.

Bloggari voi lähteä Oulusta, mutta Oulu ei lähde bloggarista.

4 kommenttia:

Rommirusina kirjoitti...

Kiitos Virpi emännöinnistä, oli tosi hauska ilta. :) Oli mukava aamun pikkutunneilla kömpiä mahan viereen nukkumaan, tuli kyllä syötyä todella hyvin. Hirvi oli poroa mutta melko lähelle meni. ;)

Virpi kirjoitti...

No joku metsässä kirmaava sarvipää :D

Menen korjaamaan virheeni tekstiin.

Ja kiitos kun olit mukana!

Päivi / Kokkeillaan kirjoitti...

Voi että vieläkin naurattaa illan jutut :D Kiitos emännälle ja isännälle! terveisin Imelä Ruokabloggari ;)

Virpi kirjoitti...

Kiitos vaan Imelyydelle läsnäolosta :D