tiistai 15. helmikuuta 2011

Euroviisuja ja ystäviä

Kun ihanaiset Pastanjauhajat esittivät taannoin nyyttärikutsunsa, vastasin minä toki heti myöntävästi (olinpa saattanut kyselläkin jo yhteisten euroviisuiltamien perään aiemmin). Paikalla oli enimmälti monista aiemmistakin kokkausilloista tuttu porukka, mutta tällä kertaa joukkoomme uskaltautui yksi uusikin tulokas eli Kokit ja Potit -blogin Hannele.

Hannele oli valmistautunut illan väljään teemaan varsin ajatuksella, sillä hän toi muassaan yllä näkyvien ihanien marinoitujen valkosipulinkynsien lisäksi perisuomalaista ruisleipää sekä hapankaalipataa. Saksalaiset kun tunnetusti pitävät hapankaalista ja illan yksi ohjelmanumero oli katsoa, kuka Suomea keväämmällä Saksassa pidettävissä Euroviisuissa oikein edustaakaan.

Eräs isäntäväen ystävistä oli puolestaan tehnyt näitä ihania kääröjä, joiden sisältä löytyi ainakin pinaattia. Vaikka en suuri pinaatin ystävä olekaan, niin hyviltä maistuivat silti minunkin suussani.

Kuten on käynyt ilmi, illanvietossa oli osallisena useampikin ihminen joita perjantaina julkistetut Nokia-uutiset koskettavat enemmän tai vähemmän läheltä liipaten. Pullollinen suruntappoa oli siis paikallaan.

Itselläni oli tarkoitus tehdä muun muassa valkosipulisia luomunaudan jauhelihasta tehtyjä lihapullia viemisiksi, mutta onnistuin kärväämään ne jokseenkin kuiviksi koppanoiksi. Kuvien ulkopuolelle jäivät myös suklaa-pähkinäherkut, jotka blogista jo löytyvätkin.

Kaappiin oli jäänyt pyörimään melkoinen pussukka luomuista täysjyväcouscousia, joten päätin tehdä siihen pohjautuvaa salaattia.

Couscous-salaatti
(Hesarin ohjeesta mukaeltuna iso salaattikulhollinen)

5 desilitraa (luomua) täysjyväcouscousia
5 desilitraa vettä
1 ruokalusikallinen tomaattipyrettä
2 ruokalusikallista oliiviöljyä
3 teelusikallista paprikajauhetta
3 teelusikallista mustapippuria
Noin desilitra kurpitsansiemeniä
Säilyketörpöllinen käyttövalmiiksi käsiteltyjä (luomu) kikherneitä
1 teelusikallinen suolaa
2 teelusikallista (luomu) korianterijauhetta
2 ruokalusikallista (luomu) soijakastiketta
Puoli ruukkua tuoretta persiljaa
1 keskikokoinen (luomu) keltainen paprika
1 (luomu) punasipuli
1 tuorekurkku
Pienehkö purkillinen vihreitä (luomu) oliiveja
1 mieto punainen chili

Lisäksi salaattia maustamaan
Oliiviöljyä
Balsamiviinietikkaa
(Sitruunamehua)

Kuumenna kattilassa oliiviöljyä. Lisää joukkoon puolet paprikajauheesta ja mustapippurista sekä tomaattipyre. Sekoita joukkoon couscous.

Ota kattila pois liedeltä ja kaada couscousin päälle kiehuva vesi. Laita kansi kattilan päälle ja anna hautua noin viisi minuuttia. Tee sen jälkeen couscousista irtonaista haarukan avulla, lisää suola ja kaada couscous salaattikulhoon jäähtymään.

Kaada couscousin päälle kikherneet ja ripottele päälle loput paprikajauheesta, mustapippurista sekä korianterijauhe. Lisää myös soijakastike. Sekoita.

Silppua salaattiin sopivaan olomuotoon paprika, tuorekurkku, persilja, punasipuli sekä chili. Kaada salaattikulhoon ja sekoita.

Lisää salaattiin vielä kurpitsansiemenet ja oliivit.

Mausta vielä lopuksi oliiviöljyllä ja balsamiviinietikalla, eikä sitruunamehutujauskaan pahaksi ole.

Koska edellisviikonloppuna saatoin olla Helkan tilaisuudessa tekemässä sitä versiota auramoussesta, johon meni korianteria persiljan sijaan, halusin kokeilla onneani moussen kanssa uudemman kerran.

Helkan Aura gold -mousse

125 grammaa Aura goldia
100 grammaa maustamatonta tuorejuustoa
1 desilitra kuohukermaa
Nippu (tai puolikas tosi isosta) tuoretta persiljaa
Mustapippuria, suolaa

Murustele homejuusto, silppua persilja. Sekoita kaikki aineet keskenään. Vatkaa sähkövatkaimella kuohkean olomuodon varmistamiseksi.

Toinen tahna, joka mielen päällä on pyörinyt jo tovin, on Kädenvääntöä -blogin Pitkän hehkuttama simppeli artisokkatahna. Meidän lähikaupassa, vaikka se K-merkkinen onkin, ei ollut Pitkän suosittelemia Pirkka Parhaat -sarjan artisokkia, mutta sieltä löytyi Polli-merkkisiä maalaisartisokkia mausteöljyssä. Toimivat oikein hyvin!

Artisokkatahna

1 purkillinen öljyyn säilöttyjä artisokansydämiä
2 kynttä valkosipulia

Soseuta vaikkapa sauvasekoittimella artisokat ja valkosipulit. Notkista tahnan koostumus mieleiseksi lisäämällä artisokkien säilöntäöljyä.

Tahna keräsi suosiota myös Oulussa, joten kiitos vaan Pitkälle yksinkertaisen mutta sitäkin herkumman reseptin jakamisesta!

Koska testasin viime vuonnakin Glorian ruoan & viinin näkkärireseptiä, päätin tehdä niin myös nytkin kun sellainen taas vuoden ensimmäisestä numerosta löytyi.

Tillinäkkileipä
(Glorian ruoka & viini 1/2011)

1,25 desilitraa maitoa
6 grammaa tuorehiivaa
1,75 desilitraa vehnäjauhoja
1,75 desilitraa ruisjauhoja
1,5 teelusikallista leivinjauhetta
2 teelusikallista suolaa
1 teelusikallinen sokeria
25 grammaa sulatettua voita
1,5 ruokalusikallista raastettua piparjuurta
0,25 desilitraa hienonnettua tilliä

Minä laitoin noin 2,5 desilitraa luomuruisjauhoja ja noin desilitran luomugrahamjauhoja. Lisäksi jätin piparjuuren kokonaan pois, koska kaikki käsiini Stockalla osuneet olivat homeessa. Ohjeen mukaan tästä tulee neljä pellillistä, mutta ainakaan minä en saanut käsin kaulittua taikinaa niin ohueksi että ihan niin runsaasti olisin näkkäriä saanut valmistettua.

Liuota hiiva kylmään maitoon kulhossa. Sekoita toisessa kulhossa keskenään jauhot, leivinjauhe, suola ja sokeri.

Sekoita kuiva-aineet maidon ja hiivan joukkoon. Lisää mukaan vielä voi, piparjuuri ja tilli.

Vaivaa taikina tasaiseksi. Taikinan tulisi olla kiinteä eikä se saisi tarttua sormiin.

Kauli sitten taikina erittäin ohueksi pastakoneella; kavenna telojen väliä aste asteelta ja kauli lopuksi ohuimmalla telojen välillä. Jauhota taikinaa tarvittaessa.

Jos et omista pastakonetta, niin voit kaulita taikinan kaulimen avulla kevyesti jauhotetulla pöydällä.

Nosta näkkärilevyt leivinpaperoiduille uunipelleille. Anna leivän pinnan kuivua peittämättä noin 15 minuuttia.

Paista näkkärit kiertoilmalla 220-asteisessa uunissa noin 8 minuutin ajan.

Näkkäri säilyy reseptin mukaan huoneenlämmössä reilun viikon verran. Tilli toi hauskan lisän näkkäriin ja molemmat yllä mainitut tahnat maistuivat hyvältä näkkärin päällä.


Blogittomat vieraat olivat myös valmistaneet meille jälleen kerran jos vaikka mitä herkkuja. Kaikkea en edes saanut kameraan tallennettua, mutta tässäpä parit maistiaiset kuitenkin.

(Diplomi-)insinöörin keittiön Pekka oli tapansa mukaan myös ollut herkkukokkituulella. Yllä näkyvät ihanat juustopallerot olivat suorastaan syntisiä, mutta niin järjettömän herkullisia naposteltavia. Olisin voinut syödä vaikka yksin melkein koko vadillisen!

Ja lopuksi vielä kirsikkana postauksessa jälkiruokaotos. Kyseessä oli French Laundry -versio Banana Splitistä.

Varsin hauskaa, täyttävää ja kosteaa oli jälleen, kiitos jokaiselle mukana olleelle!

Ei kommentteja: