sunnuntai 19. syyskuuta 2010

Ranskalainen lihapata ja peruna-artisokkapaistos

Pääruokana ranskalaisvivahteisella illallisella tarjosin lihapataa sekä peruna-artisokkapaistosta. Molempiin sain inspiksen taas kerran Glorian Ruuasta & viinistä. Lihapadasta ja paistoksesta tein molemmista hieman ohjeita pienemmät määrät, mutta kirjaan ohjeet tähän lehden mukaisilla määrillä.

Ranskalainen lihapata
(Glorian Ruoka & viini 6/2010)

3-5 salotti-, kelta- tai punasipulia
4 kynttä valkosipulia
1 kilo naudan paistia
1 paketti eli 170 grammaa pekonia
50 grammaa voita
4 ruokalusikallista oliiviöljyä
3 ruokalusikallista vehnäjauhoja
1 pullo eli 0,75 l punaviiniä
2 laakerinlehteä
Timjamia
2 desilitraa sieniä, vaikkapa (ruskeita) herkkusieniä
1 munakoiso
1 teelusikallinen suolaa
2 teelusikallista mustapippuria myllystä rouhittuna
1 desilitra tuoretta lehtipersiljaa hienonnettuna

Ohje vinkkaa, että osan punaviinistä voi korvata voimakkaalla lihaliemellä niin halutessaan. Minä tein niin; käytin 2,5 desilitraa punaviiniä, kunnon lorauksen vasikkafondia ja lopuksi lisäsin vettä satunnaisen määrän. Jätin myös munakoison sekä lehtipersiljan kokonaan pois. Lihamäärä meillä oli noin 600 grammaa, joten vähensin muitakin ainesmääriä vastaamaan suunnilleen tuota liha-annosta.

Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Kuori ja puolita sipulit ja valkosipulinkynnet (minä en lukenut ohjetta tarkasti, joten silppusin suht pieneksi silpuksi, mutta eipä tuo haitannut). Kuutioi myös paistiliha ja pekonit.

Sulata voi ja puolet öljymäärästä (eli 2 ruokalusikallista) uunipadassa. Jos sinulla ei ole hellan kestävää uuniastiaa, voit tehdä paistoa vaativat vaiheet kuten minä eli paistinpannussa ja siirtää sitten vain ainekset sitä mukaa uunipataan kun saat paistovaiheet suoritettua.

Paista lihapaloihin pintaan väri. Nosta sitten lihat pois ja paista vuorostaan sipuleita ja pekonia sen verran, että saat ne kypsymään, pehmenemään ja ottamaan hieman väriä pintaan. Nosta sitten sipulit ja pekonit lihojen kaveriksi odottelemaan.

Ruskista seuraavaksi jauhot. Sekoita jauhoihin viini pienissä erissä. Sekoita jatkuvasti, jotta kastikkeesta tulisi tasaista. Jos käytät viinin lisäksi lihalientä (tai fondia ja vettä), voit lisätä tietysti myös sen/ne tässä vaiheessa.

Laita kaikki ainekset uunipataan ja lisää mausteet eli laakerinlehdet, timjami, suola sekä pippuri. Peitä pata kannella tai foliolla ja kypsennä uunissa noin tunti.

Kun pata on ollut melkein tunnin uunissa, voit viipaloida sienet (ja kuutioida munakoison). Kuullota sitten sieniä (ja munakoisoa) lopussa öljyssä (2 ruokalusikallista), kunnes sienistä irtoava neste on haihtunut (ja munakoiso on saanut väriä).

Nosta sienet (ja munakoiso) pataan muiden ainesten joukkoon ja jatka kypsentämistä vielä toisen tunnin ajan.

Mausta lopuksi pataa vielä päälle ripoteltavalla lehtipersiljasilpulla. Voit käyttää myös hienonnettua kevätsipulia tai purjon vihreää osaa.

Jos laitoit munakoisoa, käy lihapata ruoasta ihan itsessään eikä se välttämättä tarvitse lisukkeekseen muuta kuin hyvää maalaisleipää tai patonkia.

Meillä valmistunut versio lihapadasta näytti tällaiselta tultuaan uunista. Liha oli ihanan mureaa. Punaviinisempi liemi olisi varmasti tuonut ruokaan erilaisen säväyksen, mutta en viitsinyt ostaa isoa pulloa tätä varten, kun meidän uunipatamme on sen verran pieni etten ollut ihan varma mahtuisiko koko pullo siihen. Toisaalta fondista tuli liemeen mukavasti lisää makua.

Peruna-artisokkapaistos
(Glorian Ruoka & viini 6/2010)

8 keitettyä latva-artisokkaa tai 8 säilöttyä artisokansydäntä
8 keitettyä, kiinteää perunaa
4 viipaletta pekonia
2 salottisipulia
2 ruokalusikallista voita
0,5 teelusikallista (sormi)suolaa
0,5 teelusikallista rouhittua mustapippuria

Jos käytät tuoreita artisokkia, keitä ne sekä perunat hyvissä ajoin etukäteen.

Kuutioi pekonit ja viipaloi sipulit ohuiksi. Puolita kypsät artisokat ja kuutioi perunat.

Paista pekonia keskilämmöllä pannussa, kunnes se ottaa hieman väriä. Lisää sitten sipulit ja kypsennä, kunnes sipuli hieman pehmenee.

Lisää sekaan voi, artisokat sekä perunat. Anna lämmetä ja mausta suolalla sekä pippurilla.

Voisin oikeastaan suositella tuoreiden artisokkien käyttöä paistokseen, sillä säilöttyjen artisokkien maku oli tässä jotenkin turhan pistävä. Muuten oikein mainio lisäke!

Lisukkeet ja lihapata lautasella. Meillä lihana oli naudan sisäpaistia, joka sattui olemaan Stockalla tarjouksessa sopivasti. Tänään lihapataa lämmitettiin ja lisukkeena nautittiin riisiä. Toimiva yhdistelmä oli sekin!

Ei kommentteja: