torstai 13. toukokuuta 2010

Omenaista kääretorttua äitienpäiväksi

Äitienpäivänä minä ja veljeni veimme äidin ulos syömään. Tämä on ollut tapana nyt muutamana viime vuotena; aiemmin olemme käyneet äidin luona, mutta sehän menee ihan väärin jos äiti joutuu itse uurastamaan keittiössä! Olemme siis siirtyneet ulkoruokinta-aikakauteen äitienpäivän vieton suhteen. Tällä kertaa ruokailimme ihastuttavan Pikisaaren miljöössä sijaitsevassa Sokeri-Jussin Kievarissa.

Kahvittelut on mukavampi kuitenkin hoitaa ruokailun jälkeen kotioloissa. Kahvittelimmekin siis masut täynnä täällä minun ja kanssaeläjän kotosalla. Tarjolle tein omenasoseella ja mascarpone-kermavaahtoseoksella täytettyä vaaleaa kääretorttua.

Kääretorttu omena-mascarponetäytteellä

Pohja:
3 kananmunaa
1 desilitra sokeria
1,25 desilitraa vehnäjauhoja
1 teelusikallinen leivinjauhetta

Täyte:
Noin 100 grammaa mascarponea
1-1,5 desilitraa kuohukermaa
Sokeria
Vaniljasokeria
Omenasosetta

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

Mittaa jauhot ja leivinjauhe kulhoon ja sekoita keskenään.

Rikot munat toiseen kulhoon ja lisää sokeri. Vatkaa munat ja sokeri keskenään vaahdoksi.

Lisää ivaahtoon jauhoseos varovasti sekoitellen.

Levitä sitten taikinaseos leivinpaperoidulle uunipellille ja paista uunin keskitasossa 6-8 minuuttia.

Kumoa torttupohja sokeroidulle leivinpaperille jäähtymään.

Sekoita kuohukerman sekaan sokeria ja vaniljasokeria. Makeusasteen voit päättää itse. Minä laitoin tällä kertaa ihan reilulla kädellä sokeria, koska sekaan laitettava mascarpone taittaa kermavaahdon makeutta omalla maullansa. Vatkaa kerma vaahdoksi.

Sekoita mascarpone ja kermavaahto keskenään. Maistele seoksen makeus ja lisää sokeria, jos on tarpeen.

Levitä jäähtyneelle kääretorttupohjalle ensin kerros omenasosetta tai -hilloa. Esimerkiksi vauvanruokana myytävä omenasose voisi toimia. Itse sulatin pakastimesta omatekoista omenasosetta, jota keittelin viime syksynä.

Levitä omenasoseen päälle kunnon kerros mascarpone-kermavaahtoseosta.

Rullaa sitten kääretorttu leivinpaperia apuna käyttäen tiiviihköksi rullaksi ja aseta leivinpaperin päälle saumapuoli alaspäin. Päätyihin jää rumat pätkät jotka kannattaa leikata tortun molemmista päistä pois ennen tarjoilua.

Näillä täytteillä ja vaalealla kääretorttupohjalla tehtynä tästä tuli ulkonäöllisesti aika valjua, mutta maku oli todella hyvä. Koska omenasoseeni ei ollut kovinkaan makeaa ja mascarpone taittoi myös kermavaahdon makeutta, tuli tästä yhdistelmästä oikein maistuva kahvitteluherkku myös sellaisten makuun, joille ällömakeat leivonnaiset eivät uppoa.

Tarjosin kääretortun ohessa vielä tuota samaista täytteenäkin olevaa mascarpone-kermaseosta, sillä tein sitä ison satsin kun en ollut varma paljonko sisälle täytettä menee. Tein seoksen siis kokonaisesta mascarponepurkista (200 g) ja varmaan reilusta kahdesta desistä kermaa. Tähän ohjeeseen kirjasin pienemmät määrät, koska arvelisin suunnilleen tuolla määrällä saavan sopivahkon määrän tämänkokoiseen kääretorttupohjaan.

Ei kommentteja: