perjantai 26. elokuuta 2011

Pikapaistettua kanaa ja basilikaa

Tämän viikon ruokiin on lähes poikkeuksetta laitettu ronskilla kädellä valkosipulia ja myös tulisuutta. Nyt alkaa hiljalleen tuntua siltä, että muitakin makuja voisi jo maistella. Naputellaan nyt kuitenkin ensin näitä mausteisempia appeita viikon varrelta.

Puolialaston kokki -blogin Elmeriltä löytyy aina hyviä vinkkejä thaimaalaiseen (ja ylipäätään mausteiseen, aasialaisvaikutteiseen) ruokaan. Sinnepä siis suuntasin ideoiden toivossa tälläkin kertaa ja päätin kokeilla pikapaistetun kanan reseptiä. Jouduin hieman muuttelemaan sen mukaan mitä kotoa löytyi, joten laitan reseptin tänän originaalimuodossaan ja sulkuihin omat muutokseni.

Pikapaistettua kanaa ja basilikaa

500 grammaa marinoimatonta kanaa
4-5 kynttä valkosipulia
4-5 thaichiliä (käytin tuoretta punaista peruschiliä + pieniä kuivattuja)
1 ruokalusikallinen kalakastiketta
2 ruokalusikallista osterikastiketta (ei ollut, käytin riisiviinietikkaa+soijaa)
Öljyä
Pari kourallista thaibasilikan tai pyhän basilikan lehtiä (käytin tavallista basilikaa)
2 ruokalusikallista kasvis- tai kanalientä
0,5 teelusikallista sokeria (käytin ruokosokeria)
1 punainen paprika (laitoin oranssin)
1 sipuli

Suikaloi kana ohuiksi suikaleiksi. Silppua valkosipuli ja chilit. Palastele paprika suupaloiksi ja lohko sipuli ohuiksi lohkoiksi.

Sekoita kalakastike, osterikastike sekä valkosipuli- ja chilisilppu kulhossa ja sekoita joukkoon kanasuikaleet. Anna marinoitua jääkaapissa vähintään puoli tuntia.

Kuumenna reilusti öljyä wokkipannussa. Kun öljy on kuumaa, tipauta sekaan kokeeksi pari basilikan lehteä. Jos ne alkavat pihistä, on öljy riittävän kuumaa. Uppopaista öljyssä noin 3/4 osaa basilikan lehdistä. Paistoaika on noin minuutin (eli kunnes lehdet ovat rapeita). Nostele basilikan lehdet öljystä reikäkauhalla talouspaperin päälle kuivamaan.

Pikapaista (voit käyttää samaa öljyä missä paistoit basilikat tai halutessasi vaihtaa öljyn) kanasuikaleita parissa erässä. Paistaminen vie vain muutaman minuutin, sillä ohuet suikaleet kyllä kypsyvät nopeasti. Älä siis liioittele paistoaikaa!

Kun ensimmäinen satsi kanasuikaleita on kypsynyt, siirrä ne odottamaan pois pannulta ja paista toinenkin erä kanaa samalla tavalla.

Kun kanat ovat kypsiä, siirrä myös aiempi kanasatsi takaisin pannuun ja lisää joukkoon myös kasvis/kanaliemi, sokeri, paprika sekä sipuli ja pikapaista vielä pari minuuttia.

Laita lopuksi sekaan myös tuoreet basilikan lehdet, siis ne joita et uppopaistanut.

Koristele annos uppopaistetuilla, rapeilla basilikan lehdillä ja nauti.

En ollut tehnyt aiemmin tämän tyyppistä pikapaistettua ruokaa ja ohje oli kyllä oikein näppärä ja toimiva. Kiva kokeilu, jota voisin tehdä itselleni toistekin. Kanssaeläjä kun ei tämmöisistä oikein piittaa.

5 kommenttia:

Marja kirjoitti...

Vaikuttaapa hyvältä ohjeelta. Pitää varmaan kokeilla, kun omista puskista sattuu löytymään juuri tuota thai-basilikaa :)

Päivi / Kokkeillaan kirjoitti...

Basilikan uppopaisto kuulostaa hauskalta! Tuliko ihana tuoksu kyökkiin? Tätä reseptiä varmaan pitää kokeilla ihan tuosta basilikanpaistosta johtuen, kun en ole moista kuunaan tehnyt.

Virpi kirjoitti...

Marja: Kokeile ihmeessä, varsinkin kun sulla on sitä thaibasilikaa. Uskoisin että siitä tulee tähän vielä syvempi ja autenttisempi aromi! Mun normibasilikatkin oli aika aromikkaita joten kivasti nekin toimi :) Kanasta tulee tässä tosi mehukasta.

Kotiharmi: Hauska resepti on! En ollut minäkään ennen uppopaistanut tuollaisia vihreitä, tuoksui kivalle ja oli myös mukava lisä suutuntumaltaan ruokaan.

Marja kirjoitti...

Eilen tuli sitten testattua tätä reseptiä ja hyvää oli. Uppopaistetusta basilikasta minulla hävisi kyllä maku, rapeita olivat, mutta maistuivat lähinnä ruoholta. Kanat olivat todella mehukkaita, tämä resepti jää takuulla "listalle", kiitos :)

Virpi kirjoitti...

Mulla oli tosiaan flunssa tuota syödessäni joten en niin kiinnittänyt huomiota miten voimakkaasti fritatut basilikat maistuivat tai eivät maistuneet :) mutta kiva jos kuitenkin maistui teilläkin!