tiistai 26. kesäkuuta 2012

Yöttömän yön juhlaa Lapissa

Vietimme juhannusta tänä vuonna Lapin maisemissa, Saariselällä. Ystävämme työpaikalla on siellä varsin hulppea kiinteistö, jonne pääsimme ystävän kutsumina ihailemaan yötöntä yötä ja Lapin luontoa. Juhannuspäivänä kiipesimme Kiilopään huipulle, sieltä avautuivat yllä olevat maisemat.

Ruokaa oli jälleen kerran varattu kolmea yötä varten kuudelle ihmiselle aivan liiaksi asti. Pääateriat koostuivat erilaisista salaateista, uusista perunoista ja grillatusta lihasta. Laitan tähän nyt parit salaattiohjeet, vaikka en itse ollutkaan tällä kertaa vastuussa muusta kuin jälkiruokapolitiikasta. Jälkkäriosastolla tehtiin lettuja ja suklaa-rommibanaaneja.

Tomaatti-mozzarella-sipulisalaatti

Muutama kypsä, suomalainen tomaatti
Mozzarellaa
Sipuli
Oliiviöljyä
Suolaa, mustapippuria

Viipaloi tomaatit, sipulit ja mozzarella (ellet ole ostanut valmiiksi siivutettua).

Asettele tarjoiluastiaan vuorotellen tomaatti- ja mozzarellaviipaleita. Asettele sipuliviipaleet salaatin päälle, josta ne voi kätevästi nostaa pois, mikäli ei sipulista välitä (joukossamme oli sipulirajotteinen henkilö).

Lorota salaatin päälle vielä hyvää oliiviöljyä ja rouhaise halutessasi suolaa, mutta ehdottomasti hieman mustapippuria.

Tomaattinen salaatti toimi ihanasti myös grillatun lihan lisukkeena, vaikka mielikuvat ruuasta vievätkin enemmän italialaisen keittiön suuntaan. Kotimaisia kesätomaatteja kesti jopa minunkin syödä vähän, vaikka yleensä saan kypsentämättömästä tomaatista suuni kipeäksi.

Iltakävelyllä törmäsimme yksinäiseen korvasieneen. Valitettavasti emme löytäneet enempää, muuten olisimme voineet improvisoida juhannusmenuun jonkin sienilisukkeenkin.

Salaattien suunnitteluvastuun hoitanut kaveri kertoi pilke silmäkulmassaan, että tosi hyvän coleslaw'n resepti löytyi "yhdestä hyvästä ruokablogista". Siispä teimme pähkinäistä coleslaw'ta toissavappuisen reseptin mukaan.

Couscous-salaatti on myös mukava lisuke grillailujen oheen. Tämän reseptiä minulla ei valitettavasti ole tarjota, en tiedä mitä kaverini tähän oikein laittaa, koska hän saa sen aina maistumaan yksinkertaisuudessaan hyvältä! Minun couscous-salaattini jäävät usein vähän turhan mauttomiksi.

Coleslaw ja couscous ovat hyviä mökkiviikonlopun lisukesalaatteja myös siitä syystä, että niitä voi tehdä ison määrän kerrallaan ja molemmat kestävät hyvin säilytystä, elleivät jopa muutu vain paremmiksi maustuessaan.

Parmankinkku-viikuna-melonisalaatti

Tammenlehtisalaattia
Punaista salanovaa
Pienehkö cantaloupemeloni
Muutama tuore viikuna
Paketti parmankinkkua

Huuhtele salaatit ja revi pohjaksi salaatille, asettele tarjoiluastiaan.

Kuori meloni ja leikkaa salaattiin sopiviksi suupaloiksi.

Leikkaa viikunat neljään osaan.

Revi tai leikkaa parmankinkkuviipaleet suupaloiksi.

Asettele salaattipohjan päälle kinkkua, melonia ja viikunoita.

Muutamalla hyvällä raaka-aineella saa helposti tehtyä nätinkin salaatin. Suolaisen ja makean yhdistelmä toimii aina vain!

Juhannuksen kruunasi iltamyöhällä mökin pihaan ilmaantunut utelias kettu. Ilmeisesti grillin tuoksut houkuttivat repolaisen tsekkaamaan tilannetta, eikä se lähtenyt karkuun, vaikka useampi utelias silmäpari häntä katselikin terassilta ja ikkunoiden lävitse.

3 kommenttia:

Merituuli kirjoitti...

Kivankuuloinen Jussi ollut teillä!
Miten sitä ruokaa tuleekin tehtyä aina pataljoonalle?

Riksu kirjoitti...

Mua säälittää tuo yksinäinen korvasieni :D no se yksinäisyys taisi olla sen pelastus vai poimitteko sen mukaan? Ihuna kettu myös <3

Virpi kirjoitti...

Merituuli: Se jotenkin aina karkaa käsistä tuo ruoan määrä! Kiva juhannus oli kyllä :)

Riksu: Jätettiin korvasieni nauttimaan ylhäästä yksinäisyydestään luontoon, mitäpä sitä yhellä sienellä. Kettu oli kyllä varsinainen juhannusbonus!