sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Banoffee

Pari viikkoa sitten iski himo banoffeeseen. Olen syönyt sitä useasti muiden tekemänä, mutten jostain syystä koskaan vielä ollut tehnyt itse tuota jokseenkin överiä herkkua. Muistin, että ainakin Ruokahommissa ollaan banoffeen ihanuutta hehkuteltu, joten suuntasin sinne virkistämään muistiani reseptin suhteen.

Sopivasti viikko sitten kahvittelin ex tempore -hengessä Ruokahommien Jannan kanssa Helsingissä, joten pääsin kysymään, josko olisi ihan kerettiläistä olla keittämättä banoffeeseen tulevaa toffeeta itse, vaan käyttää kaupasta valmiiksi keitettynä saatavaa versiota. Totesimme, ettei suurta eroa mahda olla, ja näin päätin säästää itseltäni keittelyn vaivan, vaikkei se tietysti suuri vaiva olisikaan ollut iskeä kondensoitua maitopurkkia kattilaan kolmeksi tunniksi keittymään.

Tarjoilin banoffeeta eilisissä kanssaeläjän synttärikemuissa, ja muutakin tarjottavaa oli tehtävänä sen verran, että pienikin vaivansäästö kannatti hyödyntää. Kanssaeläjä tahtoi kakuksi ihan perinteisen mansikka-kermatäytekakun, joten päätin että banoffee sai olla blogin synttärikakku, jota nauttiin viikon myöhässä. Peruspöperöä kun täytti 5 vuotta edeltävänä lauantaina.

Banoffee

Pohja:
300 grammaa digestivekeksejä
Reilu 100 grammaa voita

Täyte:
1 purkki kondensoidusta maidosta keitettyä kinuskia/toffeeta
2 desilitraa kermaa vispattuna
Vaniljasokeria
2-3 banaania
Kaakaojauhetta koristeluun

Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle. Voitele vuoka.

Murskaa keksit pohjaa varten muruksi. Sulata voi.

Sekoita sulanut voi keksimuruun ja painele muruseos vuoan pohjalle ja myös reunoille.

Nosta pohja jääkaappiin jähmettymään.

Jos keität toffeen itse, irroita kondensoidusta maitotölkistä etiketit ja laita se vesikattilaan kiehumaan alhaiselle lämmölle noin kolmeksi tunniksi. Lisää vettä välillä tarvittaessa.

Kun toffee on valmista, avaa tölkki varoen ja levitä toffee heti keksipohjalle. Tai levitä pohjalle valmiiksi toffeemuodossa ollut kondensoitu maito suoraan tölkistä ilman keittovaihetta.

Vatkaa kerma vaahdoksi, mausta makusi mukaan vaniljasokerilla.

Leikkaa kuoritusta banaanista viipaleita ja asettele ne toffeekerroksen päälle.

Peitä toffee- ja banaanikerros kermavaahdolla.

Leikkaa toisesta kuoritusta banaanista viipaleita kermavaahdon päälle.

Sihtaa lopuksi vielä koristeeksi kaakaojauhetta.



Banoffee osoittautui oikein toimivaksi tarjottavaksi myös synttäribileissä, ja miksipä ei. Överiydessään se vaan on mielettömän ihana makea herkku. Taatusti teen toistekin, kunhan syömässä on useampi ihminen, sillä kovin montaa palasta tätä ei pysty kerralla vetämään.

4 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Tätä en ole koskaan tehnyt, enkä edes maistanut. Aineksetkin olisi, pitäisikö kokeilla? :)

Ansku kirjoitti...

Toi on niin hyvää <3

Rommirusina kirjoitti...

Onneksi olkoon synttäreiden johdosta! :) Meikäläiselläkin on banoffee jostain ihme syystä kokeilematta, pitäisi kyllä joskus testata, kuulostaa herkulta.

Virpi kirjoitti...

Nyt vaan siis kaikki banoffee-hommiin, jos makeahammasta kolottaa! :)

Helppoa on, ja hyvää.