keskiviikko 17. maaliskuuta 2010

Aivoystävällistä salaattia

Ostin viikonloppuna Stockan Herkussa asioidessani heräteostoksena kirjan "Vähällä vaivalla salaatteja - kesän makuja kautta vuoden". Minut on kevään tulosta kertovien auringonpaisteisten päivien myötä vallannut himo salaatteja kohtaan - enkä ole asian kanssa yksin, sillä ainakin Hanna on kirjoittanut blogissaan samaisesta keväisestä salaatti-innostuksesta.

Pari päivää sitten kaupassa muistelin, että tuossa opuksessa oli ohje salaattiin, joka sisälsi lohta ja avokadoa. Muuta en muistanutkaan, mutta asettelin ostoskoriini salaattia, kurkkua, paprikan, avokadon sekä kylmäsavulohta. Kotona huomasin, etteivät ainesosat kyllä olleet sitten yhtään sitä mitä kirjassa, joten salaatista tulikin ihan oma viritelmä. Ehkäpä testaan uusien perunoiden ilmestyessä salaattikirjan versiota, johon laitettiin uusien perunoiden kaveriksi lämminsavulohta, avokadoa ja saksanpähkinöitä.

Kylmäsavulohi-avokadosalaatti
(yhdelle)

Reilusti salaattia/salaatteja pohjaksi
Puolikas pieni tuorekurkku tai 1/3 isommasta
1 pieni, kypsä avokado
1/4 isosta keltaisesta paprikasta
Noin 75 grammaa kylmäsavulohta
Noin ruokalusikallinen pieniä kapriksia
Parmesanlastuja

Revi lautaselle/kulhoon salaattia pohjaksi. Pilko tuorekurkusta ja paprikasta suupalan kokoisia palasia ja laita salaattipohjan päälle. Halkaise avokado ja poista kivi sekä kuoret. Paloittele myös avokado sopiviksi suupaloiksi ja laita salaatin sekaan.

Kylmäsavulohen voi pilkkoa tai siivuttaa ja laittaa joukkoon sellaisenaan. Minusta raa'an oloiset kalatuotteet ovat epämiellyttäviä, joten käytin kylmäsavuloheni pannun kautta ja revin siitä sitten pienemmiksi palasiksi salaattiin. Kylmäsavulohena käytän muuten mieluiten (jos siis täytyy ostaa valmispakattua) Heimon Kalan tuotetta, se on aina ollut hyvää.

Lopuksi voi laittaa joukkoon kapriksia, kunhan ensin on saanut taisteltua sen kaprispurkin auki. Minulla eivät omat konstit riittäneet ja kanssaeläjäkin joutui värkkäämään tovin. Ihan viimeksi höyläsin vielä muutamia parmesan-lastuja salaatin päälle.

Kastikkeen tekaisin nopeasti sekoittamalla loraukset omenaviinietikkaa, oliiviöljyä, sitruunamehua ja rouhimalla mukaan mustapippuria.

Varsin liikunnallisen päivän iltaruokana tämä salaatti oli oikein toimiva ratkaisu. Ja oikein hyvärasvainen, kun mukana oli lohta, avokadoa ja loraus sitä oliiviöljyäkin!

4 kommenttia:

Sinttu kirjoitti...

Kylläpäs kuulostaa ja näyttää hyvältä! Jos yhdistetään kahta herkkua, kylmäsavulohta ja avokadoa, ei varmaankaan voi olla pahaa :) Miulla on vieläkin kokematta se kauppahalli, ja Stockan herkunkin ohitin tänään kiireessä - katselin kyllä kaihoten sinne! Ehkäpä viikonloppuna voisi käväistä molemmissa :)

Virpi kirjoitti...

Tämä oli kyllä hyvää! Etenkin kun kerrankin sattui saamaan kaupasta valmiiksi sopivan kypsää avokadoa :)

Viikonloppu on oivaa aikaa ruokashoppailuun!

Stockalla tulee suoritettua ruokaostokset aika usein, kun tässä keskustan likellä asutaan, mutta kauppahallissa tulee käytyä hävettävän harvoin.

Sinttu kirjoitti...

Mie oon suosinut Zeppeliiniä, kun sinne on "niin lyhyt matka" - sama matka tai jopa lyhempi tulis Limingantullin likellä olevaan Prismaan, mutta kun Joensuussa tottui käymään Prismalla aina ja auto kun on olemassa... saa nähdä, mihin tässä vielä joutuu, kun Oulussa ollaan. Meillä on ollut kylmäsavulohen suhteen hyvä säkä, kun isä itse kylmäsavustaa, aina saa, kun vaan tahtoo! Olen ehdotellut lihankin kylmäsavustusta, mutta ei ole ainakaan vielä kokeillut..

Virpi kirjoitti...

Saa sitä Zeppelinissäkin käydä :) itellä harvemmin sinne tulee suunnattua, autoton kun on.

Mahtava tuommonen savustaja-isä! <3