sunnuntai 4. huhtikuuta 2010

Possua ja porkkanaa pääsiäispöydässä

Meillä on ollut tapana kokoontua veljeni ja hänen vaimonsa kanssa pääsiäisen aikaan yhdessä syömään äitini luo. Tänä vuonna teimme ehdotuksestani poikkeuksen ja söimme yhteistä ateriaa eilen minun ja kanssaeläjän luona.

Lihaa syövien pääruoka löytyi helposti, sillä minua houkutti kokeilla Glorian ruoka & viini -lehdestä bongaamaani täytetyn possufileen ohjetta. Sapuskaan kun tulee kilon verran lihaa, niin ihan kahdelle syöjälle en ollut sitä viitsinyt valmistaa. Lihaa syömättömälle vieraallekin piti keksiä jotain ja netistä ideoita etsiessäni törmäsin varsin simppeliin porkkana-cashewpähkinäpihvien ohjeeseen, joka pääsi toteutukseen.

Porkkana-cashewpähkinäpihvit

3 desilitraa porkkanaraastetta
2 desilitraa cashewpähkinöitä
1 desilitra persiljasilppua tai 2-3 ruokalusikallista kuivattua (tai muita mausteita)
0,5-1 desilitra korppujauhoja
2-3 ruokalusikallista vettä
0,5 teelusikallista suolaa
1-2 kananmunaa

Öljyä paistamiseen

Kuori ja raasta porkkanat. Itse käytin kaksi jokseenkin keskikokoista ja yhden pikkuruisen porkkanan. Paahda pähkinöitä kuumalla ja kuivalla pannulla, kunnes saamat hieman väriä. Varo käräyttämästä! Rouhi sitten pähkinät pienemmäksi. Silppua persilja, jos sinulla on tuoretta. Minulla ei ollut tuoretta eikä kuivattua, mutta laitoin jotain muita kuivattuja yrttejä (taisin taas käyttää Meiran Aurinkoista Provencea myllystä).

Sekoita kaikki aineet keskenään. Jos taikina tuntuu liian löysältä, voit lisätä korppujauhoja. Jos taas taikina on kovin rakeista, lisää muna tai kaksi. Itse käytin kaksi munaa ja reilusti korppujauhoja, jotta sain rakenteen mieleisekseni.

Muotoile taikinasta pihvejä ja paista pannulla öljyssä muutama minuutti per puoli, kunnes pihvit saavat väriä. Pannun ei tarvitse olla kovin kuumalla, jollet halua kärväyttää pihveihin kovin tummaa pintaa, niin kuin minulla aluksi kävi.

Paistoin pihvit muutama tunti ennen ruokailua valmiiksi ja pidin niitä uunivuoassa folion alla. Lykkäsin piffit sitten uuniin lämpenemään uudelleen, kun ruokailun aika läheni. Pihveille tein kaveriksi kermaviilikastikkeen, jota maustoin ainakin sinapilla, sitruunamehulla, hunajalla, pippurilla, suolalla ja yrttimausteella.

Pinjansiemenillä ja yrteillä täytetty pekonipossu
(Glorian ruoka & viini 2/10)

2 porsaan sisäfileetä (noin 1 kg)
2 teelusikallista (sormi)suolaa
1 teelusikallinen mustapippuria myllystä
1 paketillinen (80-100 grammaa) pancettaa tai ihan vaan tavallista pekonia
1 ruukku ruohosipulia
1 ruukku oreganoa
2 kynttä valkosipulia
3 ruokalusikallista paahdettuja pinjansiemeniä
2 ruokalusikallista oliiviöljyä
1 ruokalusikallinen öljyä paistamiseen
1 ruokalusikallinen voita paistamiseen

Ota fileet huoneenlämpöön tunti ennen paistamista.

Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Hienonna ruohosipuli ja oregano, jos sinulla sitä on. Minä käytin oreganon sijasta pakastettua tuorebasilikaa, jota olin kokeilumielessä ostanut paketin pakkaseen. Kuori ja silppua myös valkosipulinkynnet.

Paahda pinjansiemeniin hieman väriä kuumalla ja kuivalla pannulla. Varo polttamasta.

Puhdista fileistä häiritsevät kalvot, jos sellaisia on. Leikkaa sitten fileet toiselta pitkältä sivulta auki niin että ne avautuvat levyiksi. Nuiji fileet ohuemmiksi. Asettele nuijitut fileet vierekkäin ja hieman limittäin.

Mausta lihan pinta suolalla ja pippurilla. Meillä rouhittiin molempia myllystä, eikä käytetty sormisuolaa. Asettele pekoniviipaleet lihan päälle. Ripottele sitten ruohosipuli ja basilika (tai oregano) sekä valkosipulisilppu ja paahdetut pinjansiemenet pekonisiivujen päälle. Valuta kaiken päälle vielä pari ruokalusikallista oliiviöljyä.

Kääri fileet tiukaksi rullaksi ja kiinnitä cocktailtikuilla tai paistinlangalla. Tulevaa leikkaamista ajatellen lanka lienee helpompi vaihtoehto. Tikkuja oli vaikea saada pois leikkausvaiheessa ja se hankaloitti hommaa.

Paista fileerullan pintaan kaunis väri pannussa voi-öljyseoksessa ja nosta rulla sitten uunivuokaan. Työnnä paistomittari lihan keskelle. Kypsennä liha sisälämpötilaltaan 70-75 asteeseen (ohjeen mukaan tämä vie noin 25 minuuttia, mutta meillä vei kyllä kauemmin, tosin uunin lämpöä oli vaatimassa muutakin kuin possu).

Ota liharulla pois uunista, peitä foliolla ja anna tasaantua viitisen minuuttia.

Koska jostain syystä käytin huonoa veistä lihan leikkaamiseen ja koska lihassa oli kätkössä cocktailtikkuja, en saanut rullasta leikattua kauniita siivuja vaan ne murenivat palasiksi. Se nyt ei tietenkään makuun vaikuttanut, mutta olisivathan ne kokonaiset siivut olleet kauniimpia.

Lihan ja porkkanapihvien lisäksi tarjolla oli puikulaperunoista tehtyä muussia, joka tehtiin kerman ja voin avustuksella. Tein myös ihan perussetin uunivihanneksia; porkkanaa, palsternakkaa, paprikaa, punasipulia ja kukkakaalta kävi 200 asteisessa uunissa sellaiset 40-45 minuuttia ja ne höystettiin oliiviöljyllä, suolalla, pippurisekoituksella, timjamilla, rosmariinilla ja paprikajauheella. Lautasella on myös kökkäre kaupan valmista aurinkosalaattia sekä jo aiemmin postauksessa mainitsemaani kermaviilikastiketta.

Lautaset ostin ihan pääsiäistä ajatellen, kun olivat halpoja ja niin kivan pirteitä vihreine kukkineen :)

Viininä tarjoilin Itävaltalaista valkoviiniä, Steininger Rieslingiä, jota Glorian ruoka & viini -lehden arvostelun mukaan nautitaan Itävallassa possunkin kaverina.

Ei kommentteja: