perjantai 4. maaliskuuta 2011

Lempeät lantut ja potkiva poronkäristys

Kuten jo aiemmin raporteerasinkin, olin mukana helmikuun alussa Helsingissä hotelli- ja ravintola Helkan järjestämässä tapahtumassa. Tapahtumasta poiki myös hauska reseptikisa, jossa tarkoituksena oli modernisoida jokin suomalainen perinneruoka tahi suomalaistaa jokin ulkomaalainen klassikko; ei sen niin väliä oikeastaan, kunhan ruoka on hyvää ja siinä on mukana suomalaisia elementtejä.

Reippaana tyttönä olin ensimmäinen kisaan osallistunut, sillä mieleeni ei tullut kuin yksi idea ja päätin testata sen samantien. Saanen siis ainakin papukaijamerkin esimerkillisestä nopeudesta, jos ei muuta menestystä kisasta seuraisikaan ;)

Chilikäristys ja lempeät kookoslanttukuutiot
(2 annosta)

Lanttukuutiot:
435 grammaa suomalaista (luomu)lanttua (kuorineen punnittuna, käyttöön jää siis vähemmän)
2 ruokalusikallista kookosöljyä
0,5 teelusikallista kanelia
0,25 teelusikallista cayennepippuria
Suolaa myllystä
1-1,5 desilitraa kookoskermaa

Kuori lanttu ja pilko siitä noin sentti kertaa sentti kuutioita.

Kuumenna pannulla kookosöljy ja lisää lanttukuutiot. Kuullota minuutin-parin verran.

Lisää sitten joukkoon mausteet ja jatka paistamista.

Lisää kookoskerma ja sekoita.

Hauduta miedolla lämmöllä kuutiot kypsiksi. Tähän menee aikaa noin 20 minuuttia.

Käristys:
Noin 240 grammaa poron käristyslihaa
2 ruokalusikallista maapähkinäöljyä
1 tuore miedohko punainen chili
Mustapippuria ja suolaa myllystä
(Vettä)

Aloita käristyksen tekeminen silppuamalla chili.

Kuumenna pannulla maapähkinäöljy ja laita chilit siihen hetkeksi irroittamaan makuaan.

Lisää joukkoon käristysliha ja käristä pinta.

Lisää loraus vettä, suolaa ja mustapippuria. Anna hautua miedolla lämmöllä kypsäksi. Aikaa tähän menee noin viisi minuuttia.

Ja kas näin on valmiina annos perinteistä suomalaista ruokaa, jonka mausteet vievät ajatukset kauas talvisesta Suomesta. Chiliä on käristyksessä juuri sen verran että se antaa pientä potkua mutta ei polta, vaan lämmittää. Lanttukuutiot ovat lempeän makeahkoja, mutta niihinkin cayenne tuo pientä terää.

Kisaan on osallistunut hieno joukko bloggaajia upeilla luomuksillaan. Kisassa menestyneillä on mahdollisuus päästä ravintola Helkan listalle ja äänestäjiäkin palkitaan, joten antakaa ihmeessä oma äänenne suosikkiannoksellenne täällä.

2 kommenttia:

Janna kirjoitti...

Sun ruoka se vasta ravintolakamaa onkin, en IKINÄ osais keksiä mitään näin luovaa! Mahtava, pitää kyllä kokeilla, sillä oon suuri käristyksen ystävä.

Virpi kirjoitti...

En tiiä mistä idea tuli, mutta tää kyllä toimi paremmin kuin odotin. Vähän sellanen idea joka joko toimii tai sit on ihan susi :)

Ja kaikenlisäkshän tää on melko karppiakin kamaa!