maanantai 23. tammikuuta 2012

Kalkkunasaltimbocca

Ennen eilistä päivää en ollut aiemmin tehnyt itse saltimboccaa ja oikeaoppisesti en kai ole tehnyt vieläkään, koska eilisessä saltimboccassa lihana oli kalkkunaa eikä vasikkaa. Yksi syy tekemättömyyteen on ollut salvia. Muistoissa on väikkynyt karvas kokemus eräässä ravintolassa, jossa kana oli niin salviapitoista ja karvasta etten pystynyt syömään annostani. Ajattelin kuitenkin antaa salvialle mahdollisuuden keittiössäni.

Saltimboccaa innosti kokeilemaan kirjastosta lainaamassani Jyrki Sukulan Hyvä fiilis -kirjassa ollut resepti. Ja siinä siis käskettiin käyttämään sitä kalkkunaa, jota minulla puolestaan sopivasti oli pakastimessa parin sisäfileen verran.

Kalkkunasaltimbocca
(kahdelle)

2 kpl kalkkunan sisäfilettä (tai isosta rintafileestä leikattuja pihvejä)
Tuoretta salviaa
Parmankinkkua viipaleina
Noin 2,5 desilitraa kuivaa valkoviiniä
Suolaa, valkopippuria
Voita

Painele kalkkunapihvit kevyesti ja mausta suolalla sekä valkopippurilla. Hiero mausteet lihan pintaan.

Asettele kalkkunapihveille myös tuoreita salvianlehtiä ja vuoraa sitten kauttaaltaan parmankinkkuviipaleilla.

Paista kalkkunoita runsaassa voissa niin, että niistä tulee rapeita ja rusehtavia molemmilta puoliltaan.

Kaada pannulle valkoviini ja hauduta miedolla lämmöllä ainakin 12 minuuttia. Valele välillä pannulle muodostuneella liemellä.

Jos lientä on pannulla runsaasti ja kalkkunat vaikuttavat kypsiltä, voit nostaa kalkkunat pois pannulta ja keittää lientä kasaan. Itselläni lientä ei hirveästi jäänyt, joten kasaankeittelyä ei tarvinnut suorittaa.

Meillä kalkkunasaltimboccan kanssa syötiin vihreitä papuja. Pannulle jäänyt liemi valutettiin kastikkeen virkaa toimittamaan.

Jyrkin reseptissä lisukkeena tarjoillaan vihreitä sekä valkoisia papuja valkosipulin kanssa keitettyinä, mutta meillä nämä keitettiin ihan vaan tavallisesti suolavedessä. Lisäksi tässä voisi reseptin mukaan tarjota paistettuja portobellosiivuja ja salaattia, jos jaksaa värkätä useampia lisukkeita.

Yllättävän helppo ja herkullinen ruoka, josta piti myös etukäteen ennakkoluuloisesti suhtautunut mies. Taidan tehdä toistekin!

Ei kommentteja: