maanantai 6. elokuuta 2012

Lihaisat tapakset

Kuten jo aiemmin on tullut todettua, tarjoilin synttäreilläni heinäkuun alussa tapaksia. Jatkan nyt vielä postauksia tapas-aiheesta, sillä postaamatta on vielä muutama juttu aiheesta.

Halusin tarjolle myös lihaisia vaihtoehtoja ja tietysti ensimmäisenä mieleeni tulivat lihapullat. Tavalliset lihapullat olisivat olleet vähän tylsiä tähän tarkoitukseen, joten jotenkinhan niitä piti saada tuunata. Ja tapashengessä tuunaust tapahtui chorizolla.

Luomunaudanlihapullat chorizolla

Noin 600 grammaa luomunaudanjauhelihaa
1 sipuli
Noin 100 grammaa chorizosiivuja (käytin Pirkan)
1 kananmuna
Mustapippuria, paprikajauhetta

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

Silppua sipuli ja chorizosiivut pieniksi palasiksi.

Nosta jauheliha kulhoon. Riko päälle kananmuna ja ripottele mausteet eli mustapippuria ja paprikajauhetta. Suolan kanssa täytyy olla varovainen, jos sitä edes lisää, sillä chorizo on suolaista.

Lisää kulhoon myös sipulisilppu ja chorizopalaset. Sekoita taikina hyvin sekaisin.

Pyörittele massasta pienehköjä tai keskikokoisia pyöryköitä.

Asettele pyörykät leivinpaperoidulle uunipellille ja paista uunin keskiosassa kunnes ovat kypsiä, 15-20 minuuttia.

Halutessasi voit tietysti paistaa pyörykät myös rasvassa paistinpannulla, mutta minä olin laiska ja mukavuudenhaluinen ja tein nämä uunissa, jolloin pystyin samaan aikaan tekemään muuta kokkausta.

Pullista tuli oikein hyviä, vaikka teinkin ne ilman sen erikoisempaa ohjeistusta. Chorizo toi kivasti rasvaa ja makua lihapullataikinaan ja mielestäni nämä sopivat aivan erinomaisesti tapas-pöytään.

Chorizopullien lisäksi lihaosastolla oli tarjolla Maittavat Tapakset -kirjasta napatulla ohjeella valmistettua kanaa valkosipuli-sitruunaliemessä. Ohje löytyy kirjan sivulta 223.

Sitruuna-valkosipulikana

Noin 600-700 grammaa broilerin sisäfileitä
Oliiviöljyä
1 sipuli
6 kynttä valkosipulia
2 sitruunaa
Suolaa, mustapippuria
(Silopersiljaa)

Leikkaa sisäfileet (tai muut käyttämäsi fileet) suupaloiksi.

Silppua sipuli ja valkosipuli.

Raasta yhden sitruunan kuori kulhoon ja purista sekaan mehu. Kuori toisen sitruunan kuoresta suikaleita ja laita ne sivuun odottamaan. Purista raasteen ja mehun joukkoon mehut myös tästä toisesta sitruunasta.

Kuumenna oliiviöljy paistinpannussa. Lisää sipuli ja kuullota, kunnes sipuli on pehmennyt, mutta ei vielä ruskistunut. Lisää pannulle myös valkosipuli ja kuullota vielä hetki.

Laita kananpalaset pannuun ja hauduta välillä sekoittaen kymmenisen minuuttia, kunnes kaikki ainekset ovat hieman ruskistuneet ja kana on mureaa.

Lisää pannulle sitruunamehu ja -raaste. Anna kuplia.

Irrota pannun pohjaan mahdollisesti tarttuneet nokareet lastalla, jotta saat kaiken maun mukaan kastikkeeseen.

Ota pannu levyltä, mausta suolalla ja mustapippurilla. Jos sinulla on lehtipersiljaa, lisää sitä myös tässä vaiheessa silputtuna muutaman ruokalusikallisen verran.

Siirrä kana tarjoiluastiaan ja koristele sitruunasta kuorimillasi suikaleilla ja persiljalla.

Minä luin reseptiä huonosti ja lisäsin ne kuorisuikaleetkin pannulle, mutta eipä tuo nyt ainakaan kovin haitannut. Eikä minulla ollut sitä silopersiljaakaan, mutta mainion valkosipulinen ja sitruunainen lopputulema tästä tuli kuitenkin.

3 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Pittäpä pistää tuo lihapulla resepti korvan taakse seuraavia illanistujaisia varten...

Virpi kirjoitti...

Sopivat tosiaan oikein mainiosti illanistujaistarjottaviksi!

Anonyymi kirjoitti...

vitun homo