tiistai 6. marraskuuta 2012

Possu on parasta

Tutustuin pulled porkiin ja siitä jalostettaviin leipiin taikka burgereihin varmastikin Ghettolan myötävaikutuksesta jo aikaa sitten, mutta jostakin ihmeellisestä syystä en ole ennen viime viikonloppua tullut tehneeksi pulled pork -appeita omassa keittiössäni. Tästäkin possuherkusta on tullut yhdenlainen hitti, viime aikoinakin sitä on valmistettu yhdessä jos toisessakin blogikeittiössä.

Pyhäinpäivä, jolloin oikein mitkään paikat eivät ole auki, oli varsin oivallinen päivä tehdä pitkään uunissa hauduteltavaa apetta. Possun lapaa varasin Makkarakaupasta jo aiemmin viikolla jemmaan, jotta saisin lihan heti lauantaiaamusta uuniin.

Suuntimia kokkailuun hain sekä Ninnin á la gourmande -blogista että Hesarin ruokasivuilta. Ninniltä varastin myös sämpyläohjeen, Hesarilta puolestaan barbeque-soosin.

Pulled pork

Reilu 2 kg possun lapaa (tai etuselkää tai kassleria)
Suolaa
Mustapippuria
Paprikajauhetta
Chilijauhetta
Vettä

Mausta possun lapa hieromalla sen pintaan ympäriinsä ronskilla kädellä suolaa, mustapippuria, paprikajauhetta ja chilijauhetta.

Nosta possu isoon pataan ja lorauta padan pohjalle hieman vettä.

Kansi päälle ja possu uuniin, noin 150 astetta ja mitä useampi tunti, niin sen parempi. Meidän possu muhitteli uunissa sellaiset viitisen tuntia.

Kun possu on hautunut hajoavan pehmeäksi, nosta se uunista, anna hieman jäähtyä ja riivi sitten kahden haarukan avulla suupalasuikaleiksi. Voit kostuttaa lihaa muutamalla lusikallisella paistoastiaan kertynyttä lientä.

Sämpylät
(Noin 8 kappaletta)

2,5 desilitraa maitoa
25 grammaa hiivaa
25 grammaa sulatettua voita
1 ruokalusikallinen siirappia
0,5 teelusikallista suolaa
5-6 desilitraa jauhoja
Vehnäleseitä sämpylöiden päälle ripoteltavaksi

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liota siihen sitten hiiva. Lisää suola ja siirappi.

Vaivaa nesteen sekaan jauhot. Lisää vielä sulatettu voi ja vaivaa taikinaa viitisen minuuttia sen jälkeen.

Anna taikinan levätä keittiöpyyhkeellä peitettynä puolisen tuntia.

Kumoa taikina jauhotetulle tasolle ja vaivaa kimmoisaksi.

Pyörittele taikinasta sämpylöitä ja nosta ne leivinpaperoidulle uunipellille. Anna kohota taas liinalla peitettynä parikymmentä minuuttia.

Kohotuksen jälkeen voit vielä voidella sämpylät maidolla ja ripotella päälle vehnäleseitä.

Paista sämpylöitä 225 asteessa 10-15 minuuttia.

Sämpylöistä tuli Ninnin ohjeella oikein meheviä ja täyttötarkoitukseen passeleita. Kanssaeläjäkin kehui näitä erityisen hyviksi!

Barbeque-soosi

1 sipuli
2 kynttä valkosipulia
Tölkki tomaattimurskaa (käytin Muttia)
Puolikas tuore punainen chili
2 ruokalusikallista soijakastiketta
2 ruokalusikallista balsamiviinietikkaa
Noin puoli desiä (raakaruoko)siirappia
1 limetin mehu
Öljyä
Suolaa, mustapippuria

Kuori sipulit ja silppua. Pilko myös chili.

Kuumenna kattilassa reilu loraus öljyä ja kuullota siinä sipulit. Lisää joukkoon chili, soijakastike, balsamiviinietikka, siirappi, limetin mehu ja tomaattimurska. Mausta suolalla ja mustapippurilla ja sekoita hyvin sekaisin.

Anna kastikkeen pulputella noin tunnin verran aina välillä sekoittaen.

Kokoa leipä! Halkaistun sämpylän väliin voit kasata mieleisiäsiä täytteitä, yksinkertaisimmillaan liha ja kastike riittävät. Meillä väliin laitettiin myös salaattia ja tässä nimenomaisessa leivässä näyttäisi pilkottavan myös juustoviipale. Coleslaw toimii erinomaisesti myös tässä yhteydessä, joko täytteenä tai sivussa.

Pulled pork, tai nyhtöpossu, kuten Campasimpukka-blogissa on oivallisesti ruokaslangia suomennettu, on mielettömän helppo ja herkullinen kokattava. Ja edullinenkin, sillä possun ns. huonompia osia saa huomattavasti halvemmalla kuin vaikka filettä.

Maku ja etenkin tuoksu olivat kohdallaan vielä maanantaina jämiä työpaikkalounaalla lämmittäessäni, sillä parikin työkaveria ilmaantui kehumaan eväideni tuoksuominaisuutta. Tehkää siis tekin!

8 kommenttia:

Campasimpukka kirjoitti...

Joo, ei kannata tyhjää nyhjäistä, vaan kunnon possubiittiä :D

Hannele kirjoitti...

Nyhtöpossu on parhaita sanoja ja ruokia ikinä.

Jonna kirjoitti...

Meilläkin tarjottiin nyhtöpossupurilaisia sunnuntaina. Parhaat burgerit ikinä! Oi, miksi olinkaan odottanut näin kauan.

Jaana kirjoitti...

Onpas komea nyhtöpossusämpylä! Rispekt!

Virpi kirjoitti...

Campasimpukka: Ei ollut tyhjä olo tämän nyhtäisyn jälkeen!

Hannele: Näin on!

Jonna: En tiedä minäkään, miksi odotin näin kauan. Nyt ei ole paluuta entiseen :)

Jaana: Kiitos, se oli kyllä mahtava :)

Anonyymi kirjoitti...

Kainosti eräs lukija täältä kaukaa toivoo, että olisiko mitenkään mahdollista vähän vaalentaa tuota blogisi pohjaa? Välillä on hankalaa erottaa mustia linkkejä harmaasta taustasta, varsinkin näin syyspimeillä...

Muuten tykkään blogistasi ja ruoistasi, maukasta syksyä!

Virpi kirjoitti...

Anonyymi: Kiitos kommentista! Pitääpä yrittää ehtiä säätää blogin taustan taikka sitten linkkien väritystä helpommin luettavaksi.

Virpi kirjoitti...

Linkkien väri vaihdettu vaaleampaan, toivottavasti helpottaa lukemista!