maanantai 28. tammikuuta 2013

Munakoisocurry

Keittojen ja pataruokien lisäksi talvella maistuvat mausteisemmat pöperöt, joissa mausteet tuovat ruokaan ja oloon lämpöä. Olen vähän huono kehittelemään omasta päästä mitään wokkia kummempaa, ja kun vielä kanssaeläjä ei niin etnisemmistä makumaailmoista perusta, tulee aika harvoin kokattua vaikkapa intialaisvaikutteista ruokaa. Se syödään ravintolassa.

Kulinaarimurulassa oli kuitenkin tehty currya munakoisosta ja resepti jäi mieleen kummittelemaan, joten tilasin luomuruokapiiristä munakoison ja tein currya minäkin. Paitsi että jouduin soveltamaan lähikaupan valikoimien ollessa sillä kertaa rajalliset.

Munakoisocurry
(2 annosta)

1 pienehkö munakoiso (noin 300 grammaa)
Parin sentin pätkä inkivääriä
1 punainen chili
2-3 kynttä valkosipulia
1 banaanishalottisipuli
1 sitruunaruoho
Kurkumaa
Chilijauhetta
0,5 ruokalusikallista (ruskeaa) ruokosokeria
1 ruokalusikallinen kalakastiketta
Tölkki kookosmaitoa (2 dl)
Puoli kookosmaitotölkillistä vettä
Tuoretta korianteria

Halkaise chili ja poista siitä siemenet. Silppua chili pieneksi.

Kuori valkosipulinkynnet ja inkivääri. Silppua myöskin ne.

Paloittele myös sitruunaruoho.

Laita chili, valkosipuli, inkivääri ja sitruunaruoho blenderiin tai mortteliin. Minulla ei ollut sitruunaruohoa, joten raastoin sen sijaan yhden limen kuoren ja puristin puolikkaasta limestä mehut tähän sekaan. Surauta blenderillä karkeaksi tahnaksi tai nuiji jonkinlaiseksi tahnaksi morttelissa. Suosittelen blenderiä, mutta kävi se morttelissakin.

Halkaise munakoiso pituussuunnassa ja sitten vielä puolikkaat halki, myös pituussuunnassa. Leikkaa suht ronskeiksi palasiksi. Pilko myös banaanishalotti, jos on. Ei ollut, käytin tavallista keltasipulia.

Sekoita kurkumaa ja chilijauhetta keskenään. Paitsi ettei minulla luuloistani huolimatta ollutkaan kurkumaa, joten pistin juustokuminaa ja chilijauhetta. Pyörittele munakoisopalat mausteseoksessa.

 Lorota pannulle öljyä ja kuumenna se. Ruskista munakoisopalat pannulla pikaisesti ja siirrä syrjään odottamaan.

Lisää pannulle hieman öljyä ja paistele aiemmin tekemääsi maustetahnaa siinä tovi.

Lisää pannulle myös sipuli sekä sokeri. Sekoittele ja anna paistua muutama minuutti.

Seuraavaksi lisää pannulle munakoisopalat, kalakastike, kookosmaito ja vesi. Sekoita hyvin ja anna kiehahtaa. Minä puristin tässä vaiheessa joukkoon myös sen limen toisen puolikkaan mehut.

Kypsennä miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia.

Tarkista ruoan suolatilanne ja koristele halutessasi tuoreella korianterilla. Sitäkään ei ollut, joten tumpsautin jauhettua korianteria hieman pannulle jo aikaisemmassa vaiheessa.

Tarjoile munakoisocurry riisin kanssa.

Minä tein pienen annoksen, joten laitoin vain yhden kookosmaitopurkin. Jos teet neljän hengen annoksen, laita toiset 2 desilitraa nestettä kookoskerman olomuodossa. Lopputulos on Jaanan mukaan muhevampi, ja näin takuulla on.

Ainesosien pienestä muokkauksesta huolimatta tämä oli lämmittävää, mausteisen mukavaa talviruokaa, jota voin suositella testaamaan.

4 kommenttia:

Chef Jones kirjoitti...

Onpa kiva blogi. Miks vasta nyt löysin :)

Virpi kirjoitti...

Kiitos!

Niina Broman kirjoitti...

Tätä ohjettapa täytyykin suositella perheemme intialaisen ruuan maestrolle! Hällä tuppaa tarjonta olemaan kovin lihapitoista, koska väittää, ettei tiedä hyviä kasvisaasiaisohjeita. Tykkäisköhän tuo tästä? ;)

Virpi kirjoitti...

Ainakin tuo munakoiso on aika "lihaisa" kasvis, joten voisihan se tykätäkin :) Suosittelen tekemään kookoskerma+kookosmaitoyhdistelmällä, tulee vielä muhevampaa.