keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Vohveliraudan uusi tuleminen

Pölyttyykö teidän keittiön kaapin perukoilla lähes käyttämättömäksi jäänyt vohvelirauta taikka voileipägrilli, jossa on vaihtolevyinä vohveliraudat? Oma monitoimivoileipägrilli on ollut pitkään hylättynä, sillä voileipiäkin tulee grillailtua varsin kausiluonteisesti ja sitten taas unohdan koko vempeleen.

Kaivoin laitteen esille kuitenkin viime viikonloppuna, sillä on olemassa kerrassaan nerokas keksintö nimeltä vohveliblinit! Resepti on alkujaan ravintola Murun keittokirjasta. Minä jäin haaveilemaan vohveliblineistä Herkun ja Koukun postauksen luettuani. Siis ihan pakko kokeilla!

Vohveliblinit
(4 bliniä)

Puoli purkkia kermaviiliä
5 grammaa hiivaa
0,5 teelusikallista sokeria
0,75 desilitraa tattarijauhoja
0,25 desilitraa vehnäjauhoja
Puolikas kananmunan valkuainen
0,5 desilitraa maitoa
1,5 ruokalusikallista voisulaa
Puolikas kananmunan keltuainen
0,5 teelusikallista suolaa

Kirkastettua voita tai voisulaa paistamiseen

Määrät reseptissä ovat vähän hassut, kun puolitin neljän hengen annokseksi mainitun reseptin määrät. Itse siis sain tällä määrällä taikinaa paistettua kuitenkin neljä kappaletta vohveleita tuolla voileipägrillini vohveliosalla, mutta isommalla vohveliraudalla tulisi tietysti vähemmän.

Lämmitä kermaviili kädenlämpöiseksi ja lisää siihen hiiva, sokeri ja puolet jauhoista. Sekoita.

Jätä taikina  liinan alle kohoamaan 40 minuutiksi.

Vaahdota valkuainen kovaksi vaahdoksi.

Lämmitä maito. Sulata voi.

Lisää taikinaan voisula, lämmin maito, suola, keltuainen ja loput jauhoista.

Nostele lopuksi sekaan varovasti myös valkuaisvaahto.

Kuumenna vohvelirautasi ja paista vohvelit joko kirkastetussa voissa tai tee niin kuin minä, ja sudi silikonisudilla vohvelirauta sulatetulla voilla ja paista sitten.

Resepti oli näppärä, valmistus helppoa ja lopputulos erittäin herkullinen! Ehdottomasti siis voin suositella tätä blinimuotoa. Olen jakanut vohveliblinien ilosanomaa jo eteenpäin, ja muutkin ovat todenneet reseptin toimivuuden. Nyt siis vohveliraudat esiin ja blinihommiin.

Blinien kanssa meillä nautittiin smetanasta ja kylmäsavuporoleikkeleestä tehtyä tahnaa sekä pieneksi pilputtua punasipulia. Blinien lisäksi syötiin kermaista suppilovahverokeittoa.

5 kommenttia:

Merituuli kirjoitti...

Vohvelirauta on ollut kyllä kovassa huudossa lähiaikoina meilläkin. Hyvä niin!

Heidi kirjoitti...

Oi, näitä täytyy kokeilla! Ostin kesällä vohveliraudan ja alkuhuuman jälkeen se on päätynyt jonnekin keittiön yläkaapin perukoille... Ja olenkin miettinyt mitä blinien kanssa voisi tarjota kala-allergiselle: savuporotahnaa tietenkin :)

Virpi kirjoitti...

Merituuli: Niitä voitaikinavohveleitakin pitäisi minunkin testata! :)

Heidi: Porotäytettä voin suositella lämpimästi! Ja kokeilemaan näitä blinejä tietysti myös.

Anonyymi kirjoitti...

Hellanaluslootassahan se vohvelirauta kerää pölyä. Vohvelit ovat tosi hyviä, mutta kahdelle ei vaan tule tehtyä. Pitääkin pistää tämä vinkki korvan taakse ja kaivaa se sieltä jos voittaa madeostoksilla mätipussin.

Virpi kirjoitti...

luimupupu: Pistä ihmeessä vinkki korvan taa ja toivottavasti madeostoksilla käy tuuri mädin suhteen :)