sunnuntai 17. toukokuuta 2009

Paikallisruokablogistien kokoontumisajot

Pastanjauhajien kokoonkutsumana meillä oli täällä Oulussa eilen paikallisten ruokablogien kokoontumisajot. Tarkoitus tokikaan ei ollut olla vain oululaisten miitinki, mutta kuten yleensä käy, matka Ouluun etelämmästä lienee pidempi kuin Oulusta etelään, eikä tällä kertaa saatu mukaan vahvistuksia kauempaa. Porukka oli pieni, mutta meno sitäkin hilpeämpää ja välittömämpää. Harvoin tulee ihmisten kanssa ensimmäisestä lauseesta niin hyvin juttuun kuin eilen tapahtui.

Pastanjauhajien ihanille Rosmariinille ja Pippurimyllylle kuuluvat tietysti ensisijaiset kiitokset ihan jo senkin puolesta, että he ystävällisesti tarjosivat puitteet tapaamiselle kotonaan. Ja kun vielä oikeen kotiovelta haettiin ja autolla ystävällisesti kuljetettiin perille, ettei tarvinut seikkailla bussissa sapuskoiden kanssa, niin eipä ole kyllä palvelusta valittamista!

Miitingissä läsnä olivat itseni ja jauhajien lisäksi myös kakkutaituri Patavahti Pata & Kattila -blogista sekä ihanat Vegemisiän tytöt. Lisäksi paikalla oli pari paikallisvahvistusta Pastanjauhajien lähipiiristä, mutta blogosfäärin ulkopuolelta.

Kun ruokabloggaajat kokoontuvat, arvata saattaa ettei ruoasta ole pulaa ja laatu on kohdallaan. Nyyttärihenkisesti paikalle tuotiin kukin jotain ja grilli oli kuumana. Kuvallista antia varmaankin saadaan esille jossakin vaiheessa Pastanjauhajien suunnalta, itse kun en omalla rupukamerallani edes viitsinyt ruveta mitään räpsimään.

Tarjolla oli kuitenkin muun muassa:

Järjettömän hyvää puolukka-ruisleipää
Kauppahallin valikoimista Pastanjauhajien toimesta hankittua tervaleipää
Tomaatti-mozzarellasalaattia
Salaattia, jossa oli ainakin melonia, päärynää, juustoja ja pähkinöitä
Italialaista perunasalaattia uusista perunoista
Seitan-pihvejä grilliin
Marinoituja kanantissejä
Dramaattisia täytettyjä tomaatteja
Fetatahnaa leiville ja grillatuille pihveille
Vartaita
Lammaspullia
Upea täytekakku
Supersööttejä macaroneja

Lisäksi vielä juustoja, dippailtavia kasviksia ja useammanlaista viiniä. Toivottavasti en unohtanut listasta mitään, mutta herkkuja oli niin valtavasti että piti oikein keskittyä muistelemaan mitä kaikkea tulikaan maisteltua eilen!

Järjestin pienen draamanumeronkin kokkailun ohessa. Silppusin sipulia ja juttelin samalla tomaattien täytteiden silppuamisessa auttaneen Pippurimyllyn kanssa. Siinäpä sitten huolimattomasti leikkasin myös palasen peukalostani. Onneksi veri ei tirskahtanut sipuleille asti, tai olisi saattanut tomaatit jäädä Vegemisiän tytöiltä syömättä :) kokkailuhetken keskeytti siis pieni ensiaputauko, kun Pippurimylly ja hänen ystävänsä kiltisti putsasivat ja paikkasivat meikäläisen sormea. Kokkaus jatkui tauon jälkeen näppärän hygieenisesti pakastepussi toisessa kädessä laastaroinnin suojana!

Ajattelin päästä helpolla ja yhdistää blogimiittitarjoilut sekä Pastanjauhajien vetämän toukokuun ruokahaasteen, jonka aiheenahan on piknikeväs tahi eväsretkelle helposti mukaan pakattava ape.

Peruspöperölä osallistuu siis toukokuun ruokahaasteeseen fetatahnalla. Italialaista pottusalaattiakin oli tarjolla ja sen reseptin tähän lykkäsin, mutta koska haasteruoan kai kuitenkin täytyy olla vain yksittäinen sapuska, niin olkoon nyt sitten tuo fetatahna. Ketsuppilassa kun jo osallistuttiin yhdenlaisella perunasalaatilla.

Italialaiseen perunasalaattiin otin suuntimia Keski-Suomalaisen nettisivuilta löytyneestä ohjeesta. Fetatahnan ohje taas on tarttunut mukaan painonhallintahommista tutusta maksullisesta nettipalvelusta, joten suoraan sinne ei kykene linkittämään.

Fetatahna
(noin kuusi annosta)

200 grammaa fetajuustoa
2 valkosipulin kynttä
4 ruokalusikallista maitoa
2 teelusikallista oliiviöljyä
Tuoretta basilikaa silputtuna
Mustapippuria myllystä

Murenna feta kulhossa esimerkiksi haarukan avulla murusiksi. Purista sekaan valkosipulit. Lisää joukkoon maitoa niin että seoksen koostumuksesta tulee tahnamaista. Lorauta perään oliiviöljy. Lisää vielä basilikasilppu ja rouhi sekaan mustapippuria ja sekoittele ainekset kunnolla sekaisin. Nauti fetatahnaa esimerkiksi grillatun/paistetun lihan päällä. Testattu kanalla, naudan ulkofileellä ja seitan-pihvillä ja kaikkien kanssa maistui :) piknikille tämä sopii siten, että tämä on myös äärimmäisen hyvää esimerkiksi patongin päällysteenä. Eli patonkia ja tätä kun nappaa mukaan piknikille, niin eipä edes välttämättä paljon muuta tarvitse!



Italialainen perunasalaatti


Noin 500 grammaa uusia perunoita
1 punasipuli
Pieni purkillinen kaprista
2 ruokalusikallista valkoista balsamicoa
Jotain tuoretta yrttiä silputtuna (minulla oli basilikaa, mutta esimerkiksi sileälehtinen persilja tai oregano käyvät myös)
0,75 desilitraa oliiviöljyä
Suolaa, pippuria
(Keitettyjä kananmunia)

Jos haluat käyttää kananmunia, niin keitä ne tässä vaiheessa koviksi. Puhdista perunat ja keitä niitä suolalla maustetussa vedessä lähes kypsiksi. Älä anna perunoiden kiehua liian pehmeiksi, jotteivat ne hajoa kun pilkot ne salaattiin.

Anna perunoiden jäähtyä hetkisen ja leikkaa ne sitten suupaloiksi. Lisää perunoiden joukkoon balsamico (tai jos olet pihi niin kuin minä, etkä raski ostaa balsamicoa pelkästään tätä varten, lorauta joukkoon esimerkiksi jotain hedelmäistä viinietikkaa ja/tai mehua. Minä lorautin omenaviinietikkaa ja sitruunamehua). Lisää joukkoon hieman suolaa, pieneksi silputtu punasipuli sekä kaprikset. Lisää myös silputtu yrtti/yrtit. Kaada lopuksi koko komeuden päälle oliiviöljyä ja sekoita hyvin, mutta varovasti. Anna salaatin marinoitua ennen tarjoilua ja lisää kananmunat lohkottuina salaatin päälle vasta tarjoiluvaiheessa.



Meikäläisen versiosta jäivät munat nyt pois, koska en jaksanut ruveta kuljettelemaan keitettyjä munia mukanani että olisin ne tähän laittanut ennen tarjoilua sitten mukaan. Mielestäni tämä ei kyllä niitä munia edes kaivannut, ainakin grillailujen lisäkkeenä tämä toimi ihan hyvin näinkin. Ja epäilemättä myös pikniktarkoituksessa on munat parempi unohtaa, eivät tykkää erityisen paljon lämpimässä oleskelusta kuitenkaan ne. Eli munaton salaatti kulhoon ja pikniköimään!

Lopuksi täytyy vielä kiittää Patavahtia erityisen hienosta täytekakusta, se oli tosi hieno ja maukas, vaikka oma kriittinen silmäsi muka jotain virheitä koristeluista löysikin! Ja onnistuivathan ne macaronitkin viimein! Oli hauska törmätä niin monen vuoden jälkeen ja todeta taas kerran tämänkin kaupungin pienuus :) Harmi, että jouduit lähtemään porukasta jo aiemmin muihin rientoihin.

Vegemisiän molemmat osapuolet olivat aivan ihanan valloittavia ja erityisen hauskaa oli kuunnella Nuoren Naisen juttuja isästään. Mieletön ruokalapsuus! Myös Vegemisiän Kaveri oli valloittava eikä sosiaalisia suodattimia ei taidettu tällä kertaa tarvia :)

Pastanjauhajien vieraanvaraisuudesta täytyy vielä kerran erityisesti kiittää, vaikkakin niissä Pippurimyllyn tehtailemissa mojitoissa taisi olla jotakin ajantajun vievää salaista ainesosaa, kun se ilta niin nopeasti vierähti aamuksi. Oli aivan vallattoman hauskaa istua yötä teidän kanssanne, kiitos ja anteeksi!

Summa summarum: ensikosketus kanssaruokabloggaajiin oli erityisen positiivinen kokemus ja tämä täytyy kokea uudestaan, toivottavasti mahdollisimman pian! Lupaan kutsua teitä kokkailemaan ja istumaan iltaa uuteen tilavaan keittiööni, jahka saamme omaan kotiin muutettua.

Peruspöperölä nimittäin mitä todennäköisimmin siirtyy kesän aikana vuokrakeittiöstä ikiomaan keittiöön kokkailemaan. Minun ja kanssaeläjän lainaehdollinen asuntotarjous kun hyväksyttiin perjantaina ja pankkirumban selvittyä diilin pitäisi konkretisoitua. Tällaisella uutisella aloitettu viikonloppu ja koko päivän, illan ja yön kestänyt maku- ja nauruhermojen vaaliminen lauantaina teki tästä viikonlopusta aivan erityisen mieleenpainuvan. Nyt voin onnellisena turvautua noutoruokaan ja käyttää sunnuntain aivan levon kannalta.

4 kommenttia:

Rosmariini kirjoitti...

Ilta (ja yö ja aamu;) oli kyllä aivan huippu! Unohdin vaan kokonaan, että saunankin olisi voinut lämmittää. Mutta jospa noita kertoja vielä tulisi.

Virpi kirjoitti...

No missä välissä sitä nyt olisi saunaan malttanut lähteä! Pitää vaikkapa koittaa pitää joku toinen miitinki, jos vaikka saisi tuon kanssaeläjänkin raahattua mukanaan, niin siinähän sitä voisi sitten vaikka saunoakin :) hauskaa kyllä oli ja ihmeen vähällä on tänään selvinnyt. Piti kyllä käydä hampurilaisella ja jätskillä kaupungilla, mutta ei edes ole ollut erityisen paha olo.

Lilje kirjoitti...

Kiitoksia vaan kaikille tätäkin kautta :). Tosi sääli että piti lähtä niin aikaisin pois, mutta jäipähän hinkua seuraavaan kertaan sitten taas... Ei muuta kun kesällä uusiksi :)

Virpi kirjoitti...

Eiköhän kaikki oltu tosiaan sitä mieltä, että näitä tapaamisia vois järjestää useamminkin joten varmasti seuraava kerta tulee, toivottavasti tosiaan piankin :)