perjantai 8. tammikuuta 2010

Alkupalaa porosta

Kävin läpi blogia varten kuvattuja ruokia viime vuodelta ja huh että onkin jäänyt monta juttua postaamatta ihan kokonaan. Noh, osan voi toki postata näin jälkikäteenkin ja ainakin on nyt kuvat vähän paremmassa järjestyksessä, jotta voi aloittaa uuden blogivuoden selkeämmältä pohjalta.

Yksi viime vuoden loppupuolelta bloggaamatta jäänyt juttu oli savuporoalkupalat, joillaisia nautimme kanssaeläjän kanssa samalla aterialla, jonka jälkiruokana olivat aiemmin blogatut piparimuffinssit.

Savupororieskat alkupalaksi

Rieskaa
Smetanaa
Kylmäsavuporoleikkelettä
(Tuorejuustoa)
Mustapippuria, rosmariinia

Kylmäsavuporosiivut silputaan pienemmiksi suikaleiksi. Smetanan sekaan sekoitetaan tuorejuustoa (käytin jämiä, taisi olla pippurituorejuustoa). Määrät olivat suurpiirteiset, muistaakseni laitoin kokolailla koko purkin smetanaa (2 dl?) ja vajaan puolikkaan pikkurasian (50 grammaa?) tuorejuustoa. Poroa meni melkein koko leikkelepaketillinen (150 grammaa?). Tuorejuusto-smetanaseos maustetaan rosmariinilla (käytin kuivattua) sekä vielä mustapippurirouheella (tätä tietenkin maltillisesti, jos tuorejuusto on pippurista). Sekoitetaan joukkoon silputtu poro ja sekoitetaan töhnä jokseenkin tasaiseksi.

Levitä tahnaa rieskalle. Meillä oli ihan tavallista ohrarieskaa, joka nyt vaan revittiin summittaisiksi palasiksi. Jos haluaa tarjota tätä nätisti, voi ostaa ohuempaa rieskaa ja levittää massan rieskalle, rullata sen sitten rullaksi ja leikata hienommiksi annospaloiksi. Meillä mentiin tällä kertaa vähän ronskimmalla tarjoilutyylillä, kun ihan kahdestaan syötiin.

Maku oli todella hyvä, vaikka esillepano ei tällä kertaa kovin tyylikäs ollutkaan. Tahnaa meillä oli runsaasti per rieskapala, mutta jos syöjiä on enemmän, voi tahnaakin laittaa maltillisemman määrän. Tahnamäärä siis kyllä riittää useammallekin ruokailijalle, meilläkin sitä jäi yli ja syötiin ihan sitten vaan leivän kanssa muuten vaan aterialta ylijäänyt osa.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jotain tämän tyylistä on jo monena vuotena kuulunut äitini joulupöytään; tosin tahnaan taitaa tulla piparjuurta ja rieska korvataan poroleikkeleellä, eli tahnaa (jossa siis silputtua leikkelettä myös) sipaistaan leikkeleelle ja rullataan. Pitänee pyytää tarkempi resepti... Mihin muuten Oulussa kannattaa ensinnä tutustua (en nyt tarkoita välttämättä ruokapuolta, ravinteleita tm, vaan ihan ylipäätään)? Pitäisi nimittäin muuttaa sinne suunnalle piakkoin!

Virpi kirjoitti...

Hauskalta alkupalalta kuulostaa tuo äitisikin versio!

Talvella Oulu ei kyllä näytä parhaita puoliaan; vaikuttaa usein siltä että täällä ei asuisi talvisin ketään eikä varsinkaan tapahtuisi mitään, mutta älä vaivu epätoivoon!

Ainakin täällä on hyvä kirjasto, eli pääkirjastoon torinrannassa kannattaa ainakin suunnata. Myös kauppahalli on mukava paikka, myös ruokahankintojen suhteen. Sinne kannattaa suunnata vaikkapa lauantaiaamuna riisipuurolle ja rusinasopalle sekä aamukahville, samalla voi noutaa kauppahallin puodeista erinäisiä ruokatarpeita. Suhteellisen uusi ja Oulun mittakaavassa iso Finnkinon leffateatteri Plazakin keskustasta löytyy, jos kaipaa vapaa-ajan viihdykettä.

Ravintoloista suosittelen Ravintola Hellaa, pubi-istuskeluun ja -ruokailuun Bar Mezzoa, perjantain tai lauantain alkuiltaan 45 specialin Kööki-klubia, jossa saa yksinkertaista mutta hyvää seisovasta pöydästä, voi samalla nauttia pari juomaa ja kuunnella letkeää musiikkia (myös jos kaipaa rokkihenkistä menoa yöaikaan, suosittelen nelivitosta :)) ja kahvitteuun suosittelen Biskettiä Rotuaarilla tai Robert's Coffeeta Stockalla/Viman yläkerrassa.

Onneksi kevättä kohti mennään, sillä kesn lähestyessä Oulukin alkaa näyttää elävältä ja paljon viihtyisämmältä paikalta. Minnepäin Oulua muuten muutat?

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos vinkeistä! Näitä tulee varmaankin kokeiltua suurinta osaa, kunhan saadaan muutto pois alta (onko oikeasti mitään muuta niin hermoja raastavaa kuin muutto?). Uusi asuinpaikka on nimeltään Perävainio, toiv. nyt ei ainakaan nimeään pahempi.. (mitkäs ne olikaan ne Oulun pahamaineisimmat kaupunginosat?

Virpi kirjoitti...

Eipä kestä :) tosi hankala aatella tosiaan uuden asukkaan silmin, mikä täällä vois olla mielekästä tekemistä tai näkemistä.

Muutossa parasta on se, kun saa laittaa uuteen kotiin tavaroita paikalleen! :)

Perävainio ei sinällään ole tuttu paikka, mutta eipä tuo näyttäisi mitenkään pahimmalla suunnalla kaupunkia sijaitsevan, kun tarkistin missä kohtaa se on. Taitaa Toppila olla nykyään se pahin paikka tässä kaupungissa. Ja ehkä Rajakylä ja osa Tuiraa.