torstai 21. tammikuuta 2010

Karppia kasvispaistosta

Joulun aikaan lupasin äidilleni että hänen ei tarvitse pohtia mitä kasvissyöjä-karppaajalle kokataan. Eipä sillä että itsellänikään kauheasti olisi ideoita ollut, mutta äidillä varmaan vielä vähemmän. Päädyin paikallisen ruokakaupan valikoiman rajoittuneisuuden vuoksi soveltamaan ohjetta, jonka alkuperäisversio eli kesäkurpitsa-pähkinäpaistos löytyy karppaajien reseptisivulta.


Juustoinen munakoiso-pähkinäpaistos

Purkillinen tomaattimurskaa
3 (kelta)sipulia
(Pieni) purkillinen tomaattipyrettä
Öljyä
Puolikas kasvisliemikuutio
1 teelusikallinen kuivattua timjamia
2 teelusikallista kuivattua oreganoa
2 desilitraa ruokakermaa
1 munakoiso
Paprikajauhetta
(Yrtti)suolaa
1 nippu tuoretta persiljaa
Noin 100 grammaa aurajuustoa muruina
150 grammaa juustoraastetta (esim. punainen emmental)
80 grammaa hasselpähkinärouhetta

Leikkaa munakoiso noin sentin paksuisiksi siivuiksi ja asettele ne laakealle alustalle. Ripsuttele siivujen päälle suolaa ja jätä viipaleet "itkettymään". Suola poistaa siivuista nestettä, jolloin paistoksesta ei tule liian vetistä.

Silppua sipulit ja kuullota kahden sipulin verran sipulisilppua pannulla öljytilkassa. (Jätä kolmas sipuli odottamaan myöhempää valmistusvaihetta.) Lisää joukkoon puolikas kasvisliemikuutio. Kun sipulit ovat hieman pehmenneet, lisää joukkoon tomaattimurska, tomaattipyre, timjami ja oregano. Hauduttele soossia noin 15 minuuttia. Lisää purkillinen kermaa ja anna hautua vielä 5 minuuttia.

Kaada tomaatti-sipulisoossi uunivuoan pohjalle. Kuivaa munakoisoviipaleista suolan itkettämät nesteet vaikkapa talouspaperilla ja asettele sitten munakoisoviipaleet kastikkeen päälle uunivuokaan. Mausta viipaleet (yrtti)suolalla ja paprikajauheella. Mustapippurin rouhahduskaan ei tee pahaa.

Sekoita erillisessä kulhossa silputtu persilja, jäljellä oleva sipulisilppu, murusteltu aurajuusto, juustoraaste (itse käytin punaisen emmentalin lisäksi raastettua savucheddaria) ja hasselpähkinärouhe. Lisää seokseen tilkka öljyä ja sekoita vielä. Levitä sitten seos uunivuokaan munakoisoviipaleiden päälle.

Paista 200 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia tai kunnes paistos on päältä herkullisen ruskea.

Tarjoa paistos lisukkeena esimerkiksi pihvin tai kanan kanssa tai syö ihan sellaisenaan maukkaana kasvisruokana.

Meillä tämä oli siis yksi kasvisvaihtoehto karppaajalle, mutta maistui kyllä lisäkkeenä joululihojen kanssa nautittunakin. Täyttävyyttä tässä kyllä piisaa ihan omana ruokanaan.

Kokeilin tästä myöhemmin jauhelihaista versiotakin, jolloin jätin pähkinät kokonaan pois matkasta ja korvasin aurajuuston mozzarellalla. Lopputuloksesta tuli paljon löysempi eikä makukaan ollut niin hyvä kuin olisin odottanut. Suositan siis kasvisversiossa pysymistä!

2 kommenttia:

Pia kirjoitti...

Kuulostaa suorastaan syntisen hyvältä! :D
itsekin jo yli kuukauden hyväkarpanneena tällaisten ohjeiden löytäminen on mukavaa, vaihtelu virkistää.
samalla myös ilmoittelen, että Peruspöperön linkki löytyy meidänkin sivuilta, sen verran tulee lueskeltua! :)
ja kah, samassa kaupungissakin asutaan!

Virpi kirjoitti...

Hei ja kiitos kommentista! Kivaa, jos oululaiset (ja toki muutenkin) ihmiset löytävät blogiin ja vielä jaksavat sitä lueskellakin säännöllisesti :)

Itsehän en siis mitenkään välttele hiilareita (rakastan niitä vähän liikaakin!), mutta välillä tulee testailtua reseptejä omiin ja ruokavaliorajotteisten vieraiden tarpeisiin. Kiva siis jos voi olla avuksi :)

Tervetuloa siis vaan lueskelemaan jatkossakin!