sunnuntai 19. syyskuuta 2010

Paprikamunakas

Ranskalaishenkisen illallisen alkupalaksi tein paprikamunakasta. Ohjeen määrä oli kyllä varsin reilu, sillä resepti väitti että sillä saa aikaan yhden ison, kaksi blinin kokoista tahi neljä minimunakasta. Pienensin määriä kolmanneksen ja silti kaksi noin blinin kokoista munakastani kyllä olivat kovin paksuja ja siten hankalia paistaa riittävän kypsäksi ilman pinnan kärtsähtämistä. Jos siis teet munakasta vain kahdelle, ainakin puolita reseptin määrät! Laitan tähän kuitenkin määrät sellaisina kuin ne lehdessä olivat.

Paprikamunakas
(Glorian Ruoka & viini 6/2010)

3 pientä paprikaa eli noin 250 grammaa
4 kananmunaa
4 ruokalusikallista kuohukermaa
4 ruokalusikallista oliiviöljyä
0,5-1 teelusikallista suolaa
1 teelusikallinen jauhettua espelettepaprikaa

Espelette (Piment dÉspelette) on siis ranskalaisten oma chilipaprika, josta saadaan hieman potkua ruokaan. Jauhettua espeletteä myyvät Glorian mukaan Stocka ja DeliDeli. Espelettetuotteita saa myös tamperelaisesta Keittiö-elämästä, MokoMarketista sekä netistä olkinuoraexportista.

Oulun Stockan espeleteissä oli päivämäärä tulossa niin pian vastaan, että päätin jättää melkein kahdeksan euron pikkupurkin kauppaan. Sen sijaan ostin sekoitusta, jossa oli suolaa ja espeletteä sekaisin. Korvasin siis reseptin suolan ja espeletten tällä sekoitteella ja ripsautin varulta ihan tavallista chilijauhetta mukaan hippaisen potkua tuomaan, kun en tiennyt miten espelette tuossa suolaseoksessa sitten polttelee.

Pese ja halkaise paprikat. Poista kannat ja valkoiset osat. Kuutioi paprikat munakkaaseen sopiviksi palasiksi, noin 1 cm:n kokoisiksi. Kuullota sitten paprikapalaset pehmeiksi parissa oliiviöljyruokalusikallisessa keskilämmöllä.

Riko kananmunat kulhoon. Riko munien rakenne vaikkapa haarukalla ja lisää kerma. Vatkaa seosta kevyesti. Lisää paprikakuutiot, suola ja espelette.

Kuumenna loput pari ruokalusikallista öljystä blinipannuissa tai lettupannussa. Paista hetki, kunnes pinta alkaa hyytyä. Käännä munakas ja paista vielä toisellekin puolelle kaunis väri.

Tarjoa halutessasi katkarapukerman kanssa.

Katkarapukerma
(Glorian Ruoka & viini 6/2010)

1 desilitra kylmän veden katkarapuja
1 desilitra vatkattua kermaa
1 teelusikallinen espelettepaprikaa

Vaahdota kerma. Lisää kermaan espelette ja katkaravut.

Koska minä taikka mies emme erityisemmin välitä katkaravuista, jätin suosiolla katkarapukerman pois munakkaan ohesta. Hyvää oli ilmankin, mutta ehkä joku toinen kerta sovellan ja teen vastaavan kermaseoksen munakkaalle vaikkapa lohesta.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.