sunnuntai 5. syyskuuta 2010

Sienekäs alkupala

Siskot kokkaa -blogin Nelle päräytti ilmoille syyskuun ruokahaasteen, jossa ideana on etsiä metsästä tahi luonnosta ylipäätään ihan itse jokin ainesosa, jota sitten alkupalan raaka-aineena käytetään. Meillä oli sopivasti tiedossa mökkireissu viikonlopulle ja ajattelin toiveikkaana löytäväni metsästä sieniä, joista voisin kehitellä jonkinlaisen alkupalan ja osallistua sillä ruokahaasteeseen.

Metsäretkellä kohtasimme muun muassa yhden kyykäärmeen (joka oli onneksi jo henkensä heittänyt), kaksi sisiliskoa sekä yhden sammakon. Ja vain muutaman hassun sienen. Tai olihan niitä sieniä, mutta kun uskalsimme kerätä mukaan vain ne, jotka varmasti syötäviksi pienen mukana olleen sienioppaan perusteella tunnistimme. Pussukassa mökille vietiin siis vain muutama hassu rousku ja yksi tatti, joka tarkemman tunnistuksen puutteessa sitten jätettiin kuitenkin käyttämättä. Onneksi mukaan oli kaupasta tarttunut kuitenkin myös säilöttyjä sieniä ja täten sienet saatiin riittämään.

Rouskut ovat sen verran kirpakoita maultaan, että ne on hyvä ensin ryöpätä. Me keittelimme muutamaa sientämme reilut kymmenen minuuttia runsaassa vedessä ja sen jälkeen huuhtelimme niitä juoksevan veden alla ennen ruoaksi valmistamista.

Kermainen sienialkupala
(sormisyötävät pikkualkupalat kolmelle)

Muutama metsäsieni
Muutama haarukallinen Pirkka parhaat -sarjan sienisekoitusta
Voita
Siivu tai pari pekonia
Noin 0,5 desiä kuohukermaa
Suolaa
Mustapippuria myllystä
Ruisleipää paahdettuna

Silppua metsäsienet.

Sulata pienessä kattilassa kunnon nokare voita. Kuullottele voissa sienisilppua ja nosta sekaan myös muutama haarukallinen sienisäilykettä purkista. Sekoittele ja paista tovi.

Lisää pieneksi silputtu siivu pekonia. Paista kunnes pekoni on kypsää.

Lorota kermaa sienipekoniseokseen ja rouhi perään hitunen suolaa ja ihan ronskisti mustapippuria. Anna muhia sen aikaa, että kerma hieman keittyy kasaan ja seoksesta tulee muhennosmainen eikä se enää muistuta kastiketta.

Paahda pala tai pari ruisleipää ja pieni suupaloiksi. Sipaise pintaan voita ja nostele päälle sieniseos. Rouhaise vielä päälle hieman mustapippuria.

Tarjoile pari pientä suupalaa per henkilö alkupalana, kyytipojaksi vaikka valkoviiniä.

Alkupala syntyi ex-tempore mökillä käsillä olleista aineksista, joten hyvin simppelillä linjalla mentiin tällä kertaa. Lopputulos oli yllättävänkin maistuva, sillä jopa kanssaeläjä joka ei sienistä piittaa, kehui tätä hyväksi. Ja jos ruokaan laittaa voita, kermaa ja pekonia, niin voiko se ihan pieleen mennäkään? :)

Peruspöperöä osallistuu syyskuun 2010 ruokahaasteeseen tällä pikkuruisella kermaisella sienialkupalalla.

2 kommenttia:

Kermaperse kirjoitti...

Mikään, missä on voita, kermaa tai pekonia, ei voi olla pahaa!

Virpi kirjoitti...

No älä muuta sano :) ei voi mennä pahasti pieleen noilla ainesosilla.