torstai 17. helmikuuta 2011

Feijoada

Olen kyllä tyytyväinen Glorian ruoka & viini -lehden tilaaja. Tilaaja-aikanani ei liene ollut toistaiseksi yhtään lehteä, josta en olisi kokeillut vähintään yhtä reseptiä, usein useampiakin. Lisäksi ovat tietysti kiinnostavat jutut ja toimivat viiniarvostelut. Koska olen itse onneton viinituntija, kokeilen mieluusti uusia tuttavuuksia. Suositusten perusteella on löytynyt uusia suosikkiviinejäkin. Hyvä lehti siis, eikä tämä ollut mikään maksettu mainos vaan pyyteetön tyytyväisyyden ilmaus.

Tällä kertaa kokeiluun pääsi mielenkiintoiselta vaikuttanut feijoada eli brasilialainen possupata.

Feijoada
(Glorian ruoka & viini 1/2011)

400 grammaa possun sisäfileetä
4 chorizo- tai muuta mausteista raakamakkaraa
1 sipuli
3 kynttä valkosipulia
1 desilitra hienonnettua purjoa
1 miedohko chili
3 ruokalusikallista rypsiöljyä
3 ruokalusikallista (luomu) appelsiinin mehua
2 laakerinlehteä
3 desilitraa lihalientä
7 desilitraa keitettyjä mustapapuja
2 teelusikallista raastettua (luomu) appelsiinin kuorta
0,5 teelusikallista vastarouhittua mustapippuria
(suolaa)
(1 paketillinen pekonia)

(Lisukkeeksi raakariisiä kypsennettynä)

Itse käytin noin puoli kiloa viljapossun ulkofilettä koska se oli tarjouksessa. Chorizoa laitoin 6 kipaletta kun paketissa oli niin monta enkä jaksanut miettiä muuta käyttöä niille parille. Purjon unohdin ostaa, joten laitoin enemmän tavissipulia. Appelsiinimehua käytin enemmän kuin 3 ruokalusikallista, siis yhden kokonaisesta appelsiinista tulleen mehumäärän mutta vastaavasi laitoin vähemmän lihalientä. Ohje kertoo että pataan voi halutessaan lisätä pekonia, kuutioituja tomaatteja tai lehtipersiljaa. Tartuin näistä pekoniin, sillä arvasin että pata uppoaa helpommin mieheenkin, jos siinä on myös pekonia.

Jos käytät kuivattuja mustapapuja niin muista liottaa niitä ensin 8-10 tuntia tai yön yli, vaihda sitten vesi ja keitä kypsäksi, vajaan tunnin. Itse olen helppouden ystävä näissä asioissa, joten usein olen käyttänyt vain valmiiksi jo kypsennettyjä tuotteita, nyt keittelin ihan itse pavut ja eihän se nyt niin vaikeaa ollut, kunhan vaan muisti tehdä sen ajoissa.

Jos haluat nauttia padan raakariisin kanssa, niin huuhtele ja keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan, noin 40 minuuttia. Meillä pata syötiin ilman lisukkeita.

Kuori ja viipaloi sipuli sekä valkosipuli. Hienonna purjo ja chili.

Raasta appelsiinista kuori ja purista mehu (eri kuppeihin).

Leikkaa makkarat paloiksi. Viipaloi/paloittele possunfile. Silppua pekoni.

Paista possun paloja öljyssä tovi. Lisää sitten sipulit, purjo, chili ja makkara (sekä pekoni). Jatka paistamista muutama minuutti, kunnes makkara saa hieman väriä.

Lisää appelsiinimehu, laakerinlehdet ja lihaliemi. Peitä sitten pata kannella ja anna porista keskilämmöllä siiheksi, kunnes possu alkaa olla kypsää. Ohje sanoo että 10 minuuttia tai enemmän, mutta minä kyllä haudutin ihan huolella, tulipahan muhevampaa.

Lisää pavut kattilaan ja anna padan porista taas. Vaikkapa viisi minuuttia tai enemmänkin. Voit soseuttaa kauhalla painelemalla osan pavuista padan sekaan, jolloin rakenteesta tulee sakeampaa.

Mausta pata appelsiininkuorella ja mustapippurilla, lisää suolaa jos on tarvis (jos käytät makkaraa ja pekonia, niin tuskin tarvitsee).

Tarjoa pata riisin kanssa tai sellaisenaan. Brasilialaiseen tapaan syödä pata ei varmaankaan kuulu smetananökärettä, mutta koska minulla oli kaapissa smetanaa ja halusin kokeilla, niin nakkasin nokareen annoksen päälle. Toimi muuten aika kivasti.

Omassa padassani oli selvä appelsiininen vivahde, joka epäilemättä johtui isommasta määrästä appelsiinimehua. Mutta se ei haitannut ainakaan minua. Kaikkinensa pata oli kyllä herkullinen kokeilu, vaikka mies nirsoilikin papujen suhteen.

4 kommenttia:

Chez Jasu kirjoitti...

Glorian ruoka ja kotiviini on kyllä erinomainen lehti, mutta ärsyttää, että lehdet ovat AINA irtomyynnissä alennuksessa, puoleen hintaan tai kaksi yhden hinnalla. Tämän takia en ole koskaan tilannut lehteä kotiin.

Virpi kirjoitti...

Hmm, totta kyllä tuo irtonumeroasia. En oo niin hirveästi itse kiinnittänyt asiaan huomiota, kun kerran kotiin tulee lehti.

Mutta myös tilauksen pätkimisellä "tienaisi", siis jos lopettaa tilauksen ja jonkun ajan päästä tilaa uudelleen, saa yleensä paremman hintatarjouksen kuin kestotilaaja ja vielä hyvässä lykyssä jotain kivaa tilaajalahjaakin. Vasta katsoin, että tietyn tilauspätkän kylkiäisenä sais esim. zen grown.

Uusano kirjoitti...

Minä tilasin lehden viime kesän lopulla ja ihan vähän vaan vaikutti se, että lupeissa oli setti pihviaterimia:) ne tulivat jo ihan joulun jälkeen! Kohtuulliset ovat, ei voi moittia, kyllä niillä pihvin saa kappeleiksi. Se viime kesän Ranska-numero on suosikkini, sitä pitää lueskella ja miettiä koska uskaltaudun tekemään leipurinkermaa:))

Virpi kirjoitti...

Uusano: Ja minä taisin hölmö tilata semmoiseen väliin etten saanut edes mitään kummoista lahjusta! Pitääkin harkita tilauksella keplottelua tulevaisuudessa ;)

Kivoja teemajuttujakin tosiaan on, minä taisin tehdä siitä Ranska-numerosta ainakin sipulipiirakan jonka muistaakseni bloggasinkin.