tiistai 1. helmikuuta 2011

Savupekonia ja siitakkeita keitossa

Vuoden 2011 ensimmäinen Glorian ruoka & viini on saanut monet ruokabloggaajat inspiroitumaan resepteillään. Erityisesti savuisen siitakesienikeiton ohje on päässyt toteutukseen useammassakin keittiössä.

Luotin kanssakokkaajien arvioihin ja päätin itsekin testata keittoa menneenä viikonloppuna. Olen jo tovin halunnutkin tehdä jotakin sienekästä alkupalaa, joten tämä ohje vastasi kaipuuseeni paremmin kuin hyvin.

Idean valkoviinin käyttöön sain Marilta, savuisuuden luomiseen muulla kuin Kippari-kermalla taas Jaanalta. Ruokakaupassa ei nimittäin ollut kyseistä kermaa eikä minulla kotona nestemäistä savuakaan, joten päädyin luomaan savuisuusosion savupekonin avulla. Tässä siis resepti sellaisena, kuin itse keittoni keittelin.

Savuinen siitakesienikeitto

100 grammaa siitakesieniä
1 valkosipulinkynsi
1 ruokalusikallinen kuivattua luomurosmariinia
2 ruokalusikallista voita
1 desilitra kuivaa valkoviiniä
1 Fond "Du Chef" -"liemikuutio" (meillä lihainen)
2,5 desilitraa kermaa
Muutama siivu savupekonia

Tarvittaessa
1-4 desilitraa vettä
Suolaa
Mustapippuria myllystä

Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna rosmariini morttelissa tarvittaessa. Minun käyttämäni luomurosmariini on sen verran "pitkäoksaista" että murensin sen morttelissa ennen käyttöä.

Kuumenna voi kattilassa ja lisää kattilaan sienet, valkosipuli sekä rosmariini. Kuullota muutama minuutti.

Lisää valkoviini ja anna kuplutella tovi, kunnes viini on osittain haihtunut.

Lisää fondi ja ruokakerma. Anna keiton porista miedolla lämmöllä 8-10 minuuttia.

Lisää vettä, jos keiton koostumus näyttää mielestäsi liian paksulta. Voit myös halutessasi rouhaista joukkoon hieman mustapippuria myllystä (ja suolaa, mutta savupekoni on sen verran suolaista, ettei välttämättä tarvitse).

Pilko muutama siivu savupekonia ja laita palat kylmälle pannulle. Anna pannun kuumeta ja ruskista pekonipalat rapsakoiksi. Siirrä talouspaperin päälle imeyttämään enin rasva paperiin ja odottamaan keiton valmistumista.

Kauho keittoa lautaselle ja kokoa päällimmäiseksi keko rapsakoista savupekonin palasista. Nauti!

Vaikka kanssaeläjä ei perusta esimerkiksi sienikastikkeesta ollenkaan, maistui sienikeitto hänellekin varsin hyvin. Erityisesti savupekonin käyttö sai aikaan tyytyväisiä ja hyväksyviä äännähdyksiä ruokapöydän toisella puolella. Tämä keittoresepti jääkin takuuvarmasti alkupalarepertuaariini, sillä maku oli todella kohdallaan ja toteutuskaan ei vaatinut kovin suuria ponnisteluita.

Ei kommentteja: