keskiviikko 27. toukokuuta 2009

Kevyemmät eväkset kesää odotellessa

Tai tartteeko tuota kauheasti kesää enää odotella, ainakin viime päivinä on alkanut tuntumaan siltä, että kyllä se kesä tänne pohjoiseenkin ihan oikeasti on saapumassa. Ja nyt kun kirjoitan tämän julki, luultavasti heti huomenna taivaalta sataa hilepäällysteisiä mummoja ja jäätikareita.

Kuten jo aiemmassa salaattiaiheisessa postauksessa tuli todettua, kesää kohti mentäessä tekee yhä useammin mieli ravita kupuansa salaattityyppisellä ravintoratkaisulla. Tässä lähiaikoina olen tehnyt taas niin. Eräänä iltana kehittelin lautaselleni salaatin muun muassa cantaloupe-melonista ja vuohenjuustosta, tänään lautaselle päätyi fetajuustoa kavereiden kera.

Kreikkalaishenkinen fetasalaatti

Lehtisalaattia
(Villi) rucolaa
Tuorekurkkua
Cantaloupe-melonia
Pieni punasipuli
Fetajuustoa
Mustia oliiveja

Kastike:
Oliiviöljyä
Sitruunamehua
Mustapippuria
Yrttejä/yrttimaustetta

Huuhtele salaatti ja villirucolat. Revi salaatti suupaloiksi. Levittele lautasellesi peti salaatista ja rucolasta. Pilko kurkku ja cantaloupe ja leikkaa punasipuli ohuiksi renkaiksi. Pilko myös fetajuusto, jos se on kiinteä köntti niin kuin minulla. Ja tällä kertaa jopa oli ihan oikeasti fetajuustoa, ainakin paketin mukaan. Ei mitään fetajuustonkaltaista, jota ei oikeasti fetaksi saa kutsua kun on tehty väärässä paikassa.

Asettele lautaselle tekemäsi salaattipedin päälle kurkkupalaset, melonin palaset, fetajuustokuutiot, sipulirenkaat ja oliivit. Laita vielä muutama rucolan lehti päällimmäiseksi, niin tulee nätimpi. Sekoittele kastikkeen ainekset keskenään pienessä kulhossa ja levitä vaikka teelusikalla salaatin päälle.


Molemmissa postauksen salaateissa on nyt tuota cantaloupea, kun ostin sitä aika ison köntsän kaupasta ja yksinhän minä sen saan kuluttaa niin pitihän se syödä pois. Kanssaeläjä kyllä maistoi sitä ja totesi sen olevan yllättävän hyvää. Ehkä kätken sitä siis tulevaisuudessa sellaisiinkin salaatteihin, joita tarjoilen myös kanssaeläjälle enkä pelkästään itselleni.

Vuohenjuustosalaatti

Lehtisalaattia
Cantaloupe-melonia
Tuorekurkkua
Omena
1 siivu täysjyväpaahtoleipää
Muutama siivu vuohenjuustoa
Sitruunamehua

Salaatin päälle:

Loraus oliiviöljyä
Suolaa, mustapippuria myllystä rouhittuna

Laita uuni kuumenemaan vaikka 250 asteeseen. Voit käyttää grillivastusta, mutta ei ole mitenkään pakollista. Kyllä juusto ja paahtoleipä saavat väriä ihan tavallisestikin uunissa käydessään. Laita uuniritilän päälle foliota tai voit käyttää myös leivinpaperoitua uunipeltiä. Leikkaa paahtoleipäviipale neljään osaan ja aseta jokaisen palan päälle siivu vuohenjuustoa. Asettele sitten palaset folioidun uuniritilän päälle ja pistä uuniin mahdollisimman ylhäiselle tasolle ottamaan väriä. Tarkkaile tulosta, tarkoitus olisi että leivät vähän rapsakoituvat ja juusto saa pintaansa rusehtavaa väriä. Käryyttää niitä ei ole tarkoitus (sekin on kokeiltu, kun ei ole muistanut tirkistää uuniin ihan ajoissa). Muutama minuutti siis ehkä arvioisin, että tässä vaiheessa menee. Kun väriä on saatu, voit ottaa leivät ja juustot pois uunista.

Sillä aikaa kun leivät ovat uunissa tai sen jälkeen kun olet ne jo pois ottanut, ala valmistelemaan salaattia. Huuhtele salaatinlehdet ja revi ne lautaselle. Kuori omena ja lohko meloni irti kuorestaan. Pilko kurkku paloiksi, samoin meloni ja omena. Asettele kurkku-, meloni- ja omenapalaset salaattipedille ja roiskauta päälle hieman sitruunamehua (lähinnä etteivät omenat tummuisi). Asettele sitten hieman jäähtyneet paahtoleipäpalaset juustoineen salaatin päälle ja lorauta halutessasi vielä joukkoon hieman oliiviöljyä ja rouhaise suolaa ja pippuria myllystä koko komeuden päälle viimeiseksi.



Piti testata millaisia kuvia parvekkeen pöydällä luonnonvalossa saa otettua ja ihan kivastihan tuo onnistui. Muutenkin salaatissa on mielestäni jotenkin iloisen kesäinen olemus. Ja makukin kyllä oli varsin kohdallaan! Tämä vuohenjuustosalaatti onkin yksi lempisalaateistani ja teen sitä vuodenajasta riippumatta. Vain paahtoleivän ja juuston alle päätyvät ainekset vaihtelevat hieman ajankohdan mukaan. Tämän kanssa kun ei tarvitse edes erikseen leipää, se tulee kätevästi tuossa mukana :)


Ja viime viikolla tuli korkattua mansikkakausikin. En yksinkertaisesti voinut vastustaa, kun näin kaupassa pienen rasiallisen ahvenanmaalaisia mansikoita. Maksoivat aivan tolkuttomasti, mutta kyllä ne maistuivatkin sitten niin hyviltä talven pakastemansikkakauden jälkeen. Mansikat pääsivät jäätelöannokseen, jossa pohjalla oli vaniljajätskiä, sitten mansikkalohkoja ja kermavaahtoa, joka oli maustettu sokerilla ja vaniljasokerilla. Omaani lorautin vielä kuvauksen jälkeen hieman suklaakastiketta. Ihanaa, kun kohta mansikoita taas saa eivätkä enää maksa aivan maltaita!

2 kommenttia:

Sitruunainen kirjoitti...

Voi miten herkullisen näköisiä kesäruokia! Kyllä nyt tekeekin mieli fetajuustoa - suomalaisista mansikoista puhumattakaan!

Virpi kirjoitti...

Kiitos! :)
En ole mikään valokuvausihme, mutta näistä kuvista tuli mielestäni hyvin ruokaa kuvaavia: kesäisiä!

Suomalaiset mansikat kyllä ovat jotenkin vaan parhaimpia. Viikonloppuna söin belgialaisia, eikä ne olleet yhtään niin makeita kuin kotimaiset.