sunnuntai 3. toukokuuta 2009

Vappueväät

Vapun viettoon päätin tehdä sapuskoita, jotka voi halutessaan ottaa mukaan piknikille, mutta ovat myös hyviä kotona syödessä ja odottavat jääkaapissa nälkäistä vappujuhlijaa. Perinteinen vappueväshän on tietysti perunasalaatti ja tällä kertaa tein sen yhdellä Hesarin Ruoka-sivujen ohjeista.

Pottusalaatti

6 isoa perunaa kuorineen keitettynä
1 tölkillinen ranskankermaa
Muutama kevätsipulin varsi
2 ja puoli teelusikallista piparjuuritahnaa
1 ja puoli teelusikallista sinappia
Suolaa ja mustapippuria

Kuori keitetyt ja jäähdytetyt perunat ja pilko reilun kokoisiksi paloiksi. Huuhtele kevätsipulit ja leikkaa ne muutaman millin levyisiksi renkaiksi. Sipulia tulisi olla noin puolitoista desiä. Yhdistä perunalohkot ja sipulisilppu.

Sekoita ranskankerman sekaan piparjuuritahna ja sinappi. Mausta ranskankermaseos suolalla ja mustapippurilla.

Lusikoi ranskankermaseos perunasipuliseoksen joukkoon ja sekoita varovasti, etteivät perunalohkot muussaannu. Anna maustua jääkaapissa ainakin pari tuntia.



Perunasalaatista tuli aika mieto, mutta hyvänmakuinen. Toimi mukavasti lisukkeena aurajuustoisille lihapullille sekä kalkkunanakeille, joita myöskin tänä vappuna nautittiin.

Tein myös pikkupizzoja, jotka lopulta eivät ihan hirveän pieniä olleetkaan. Mutta kuitenkin helpommin käsiteltäviä kuin pizzapellillisestä leikatut palaset olisivat olleet. Pizzataikina syntyi jälleen laiskalla kokilla ihan vaan valmiista pizzajauhoista, hiivasta ja vedestä.



Täytteiksi näihin pikkupizzoihin löysivät tiensä kylmäsavuporo, aurajuusto ja punasipuli. Jostain syystä mulla oli jo tovin tehnyt mieli poropizzaa ja nytpä sen sain toteutettua. Kylmäsavupororouhe olisi varmasti ollut tähän tarkoitukseen kätevämpää, mutta se oli Stockalta loppu, joten käytin näissä sitten ihan sellaista leivänpäälliseksi tarkoitettua leikkelettä. Poron, punasipulin ja auran yhdistelmä toimi kyllä minun makuuni todella hyvin!



Toiseen pikkupizzasettiin laitoin jauhelihaa, jonka olin paistanut sipulin kanssa pannulla ja maustanut muun muassa tabascolla. Jauhelihan kaveriksi pääsi mozzarellaa ja kikkusuikaleita. Hyviä olivat nämäkin, mutta poropizzat olivat kyllä enemmän suosikkejani.

Aurajuustoiset lihapullat

400 grammaa naudan paistijauhelihaa
1 sipuli
1 kananmuna
0,5 desilitraa korppujauhoja
1 desilitra maitoa
Noin 100 grammaa aurajuustoa muruina
Mausteita (suola, pippuri, paprikajauhe tms.)

Sekoita maito ja korppujauho ja jätä seos turpoamaan vaikkapa 10 minuutiksi. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Silppua sipuli pieneksi silpuksi (ja jos haluat, voit pehmentää sipulisilpun kuullottamalla sitä paistinpannussa). Sekoita jauhelihan joukkoon maitokorppujauhoseos, muna, sipulisilppu ja auramurut ja mausta haluamillasi mausteilla. Suolaa ei kauheasti tarvitse, kun aurassa sitä on reippaasti. Mössää jauhelihaseos lihapullataikinaksi. Pyörittele taikinasta palleroita leivinpaperoidulle uunipellille. Lykkää pullat uuniin keskitasolle paistumaan noin 15 minuutiksi.



Aurajuusto toi kivasti vaihtelua perinteisiin lihapulliin. Nämä toimivat hyvin piknikillä naposteltuina sekä kotona tosiaan pottusalaatin kanssa nautittuna. Täytyy tehdä toistekin. Lihapullaohje on sovellus Paras keittokirja no 6 -kirjan lihapullat kermakastikkeessa -ohjeesta. Paras keittokirja -sarja oli taannoin myynnissä yhdellä eurolla kappale Prismoissa ja S-marketeissa ja minulla on sarjasta pari kirjaa, kun äitini ne oli ostanut ja lahjoitti käyttööni. Numero kuutonen sarjasta kulkee teemalla "Juureksia. Kahvia. Keittoja." Lihapullat nyt eivät kyllä ole mitään näistä, mutta ihan hyvä perusohje kuitenkin, jota olen käyttänyt usein lihapullia tehdessäni. Kermakastikeohjetta en ole vielä koskaan testannut. Olen muutellut ohjeen raaka-ainemääriä ja tällä kertaa lisäsin siis joukkoon tuon auran.

2 kommenttia:

Rosmariini kirjoitti...

Tulin huhuilemaan tänne, kun Peruspöperölään lähetetyt sähköpostiviestit putkahtavat aina takaisin omaan laatikkoon. Eli oletko saanut meikältä tällä viikolla (esim. just äsken) viestejä? Voisin nimittäin koittaa viesteillä muilla keinoin, elleivät tule perille.

Virpi kirjoitti...

Ohhoh, mikähän lie sitten oululaisessa vikana jos ei tule viestit perille? Nimittäin ilmoitus tästä kommentista tuli kyllä ihan hyvin sähköpostiin asti perille. Noh, tiedät mun työsähköpostin ja se toinenkin, ennen peruspöperön mailia viestintään käyttämäni osoite on toiminnassa :) niin ja feispuuk toimii tietty kans.