sunnuntai 16. lokakuuta 2011

Herkkusienikastike

Meillä syödään aika usein viikonloppuisin jonkinsorttista pihviä. Lämpimistä lisukkeista suosikki on uunikasvikset, joiden sisältö vähän vaihtelee. Usein pihvin seurana on myös salaattia.

Sienikastikkeet ovat näin syksyllä vierailleet myös tiheästi ruokapöydässämme. Kantarellikastike on meidän molempien suosikki, mutta tällä kertaa ajattelin kokeilla jotain toista sientä. Lainasin kirjastosta taannoin Risto Lehmusoksan Pihvinrakastajan keittokirjan ja testasin kirjasta löytynyttä herkkusienikastikkeen ohjetta. Tein ohjeen pienennettynä versiona ja ei-niin-tarkasti mittailtuna.

Kermainen herkkusienikastike
(kahdelle)

Puolikas rasia ruskeita herkkusieniä
Loraus kuivaa valkoviiniä
Reilu desilitra kuohukermaa
Tilkka soijakastiketta
1 valkosipulin kynsi
Mustapippuria
Voita

Puhdista sienet ja viipaloi ne. Kuori ja silppua valkosipulin kynsi pieneksi silpuksi.

Sulata kattilassa sopiva köntti voita. Alkuperäinen resepti käskee paistaa ensin pihvit, pitää ne lämpiminä ja tehdä kastikkeen samalla pannulla, jolla pihvit paistettiin. Itse tykkään tehdä kastikkeen siinä samalla, kun pihvit paistuvat toisella levyllä omassa pannussaan, joten tein kastikkeen erikseen kattilassa, vaikka tietysti pihvin paistomaut pannulta eivät sitten siirrykään kastikkeeseen.

Lisää viipaloidut sienet. Paista kunnes sienet alkavat hivenen ruskistua ja kutistua.

Kaada seuraavaksi loraus valkoviiniä sienille. Anna kuplutella tovi, jotta alkoholi ja osa nesteestä haihtuu.

Lisää joukkoon valkosipulisilppu, loraus soijakastiketta ja kerma. Mausta mustapippurilla.

Säädä lämpötilaa ja anna kastikkeen keittyä kasaan. Kun kastike on saavuttanut sopivan koostumuksen, nosta kattila levyltä ja tarjoile pihvin kanssa.

Meillä herkkusienisoossi pääsi naudan ulkofilepihvin ja porkkanasta, punasipulista, kesäkurpitsasta ja keltaisesta paprikasta muodostuneiden uunikasvisten kanssa samalle lautaselle. Maistui todella hyvältä, joten tästäpä saamme oivan vakkarikastikkeen pihviemme kaveriksi, kun herkkusieniä onneksi on tuoreina saatavilla muulloinkin kuin syysaikaan.

Ei kommentteja: