tiistai 6. joulukuuta 2011

Glögiä pukinkonttiin

Loppuvuosi on glögin kulta-aikaa. Kupponen glögiä on lämmennyt Peruspöperölänkin hellalla harva se ilta viime viikkojen aikana. Myös miehelle glögi maistuu.

Pläräilin nettiä miettiessäni tämän jouluisia ystäville koostettavia ruokalahjoja. Pari kertaa olen laittanut pakettiin aurinkoiset snapsipullot, mutta tällä kertaa halusin kokeilla jotain muuta. Glögiohjeita oli netti pullollaan, itse tartuin tällä kertaa maikkarin sivuilta löytämääni kotitekoisen glögin ohjeeseen.


Kotitekoinen glögi
(4 viinipullollista ja yksi pienempi pullollinen)

5 desilitraa kirkasta viinaa
3 litraa punaviiniä
4 kanelitankoa
24 mausteneilikkaa
Kuivattua inkivääriä
2 teelusikallista kokonaisia kardemummansiemeniä
Pomeranssinkuorta
Noin 2 desilitraa rusinoita
3-5 desilitraa sokeria

Aloita glögin valmistus laittamalla viina maustumaan. Mittaa siis suljettavaan purkkiin kirkas viina ja ripauttele sekaan mausteet eli kaneli, neilikka, inkivääri, kardemumma, pomeranssi ja rusinat. Sulje purkki tiiviisti ja jätä maustumaan neljäksi päiväksi. Ravistele purkkia välillä, jotta maut varmasti irtoavat hyvin viinaan.

Alkuperäinen ohje käskee käyttämään 2 palaa kuivattua inkivääriä, mutta minä löysin vain jauhemaista kuivattua, joten tumpsautin jonkin verran jauhettua inkivääriä seokseen. Samaten pomeranssinkuorta oli parissa käymässäni kaupassa tarjolla vain jauhemaisessa olomuodossa. Ohje sanoo että kuorta pitäisi laittaa 3 kappaletta, mutta tumpsautin siis pomeranssiakin jauhemuodossaan jonkin verran viinan sekaan. Rusinoiden määrä oli alkuperäisohjeessa melko valtaisa, joten laitoin niitä vähemmän (sen verran kun sattui olemaan eli pari-kolme pientä rasiallista).

Kun viina on maustunut, siivilöi neste purkista kattilaan. Lisää joukkoon punaviini. Tähän käy jokin edullinen peruspunkku aivan mainiosti. Laita kattilaan myös sokeria. Jos et halua hirveän makeaa glögiä, sokeria voi laittaa vähemmän.

Kuumenna glögiseosta varovasti miedolla lämmöllä. Maista glögiä ja lisää sokeria, mikäli näet sen tarpeelliseksi.

Kaada valmis glögi pulloihin (kätevä tapa kierrättää viinipullot hyötykäyttöön) ja säilytä viileässä. Glögin pitäisi säilyä yli kolmekin kuukautta.

Glögipulloihin voi askarrella itse uudet etiketit, jotka kertovat mitä pullossa on.

Tarjoiluvaiheessa glögi tietysti lämmitetään, mutta ei kiehauteta, jottei alkoholi haihdu. Voit käyttää glögiä myös terästeen ominaisuudessa ja lantrata sen alkoholittomalla glögillä, mikäli et pidä voimakkaasta alkoholillisesta versiosta. Toimii erittäin hyvin niinkin, tarjosin eilisillä cocktailkutsuilla tällä omatekoisella glögillä terästetyt glögikupposet tervetulojuomina.

Osallistun tällä reseptillä myös Chocochilin luotsaamaan joulukuun ruokahaasteeseen, jonka aiheena on glögi.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvältä maistui tällainen glögikupponen! Tätä glögiasiaa muistellessani eksyinkin tänne jälleen tutkiskelemaan. Arvelin, että täältä löytynee resepti, ja itsekin innostuin ajatuksesta valmistaa tällaisia jouluviemisiä!

Heidi

Virpi kirjoitti...

Hyvä että maistui! :) Onnistunut kokeilu oli kyllä, voin suositella.

Tusla kirjoitti...

Mullakin kiehui juuri tuossa pieni glögisiirappi. En vaan ole ihan satavarma vielä, onko se sellaista kuin toivoin... Kokeilut jatkunevat. :)

sukeltelija kirjoitti...

Mulla olisi kysymys tuota viinaa koskien, että miten vahvaa sen tulisi olla vai onko väliä? Joku perus 40 prosenttinen, jalompi 60 prosenttinen vai apteekin tavaraa ? ;)

Ihan varmasti kokeilen tätä reseptiä kun täällä ei glögiä saa muuten kuin Ikeasta ja se on jotenkin niin kamalan makeaa...

Virpi kirjoitti...

Tusla: No miten kävi glögikokeilun kanssa? :)
sukeltelija: Mulla oli 80 % Saaremaata, jonka lantrasin vedellä noin 40 % vahvuuteen. Eli siis peruskirkasta laittaisin ettei tuu liian tujakkaa!