sunnuntai 18. joulukuuta 2011

Minttusuklaakaramellit

Olen ottanut tavaksi tehdä joululahjoiksi ja muutenkin joulun alla naposteltavaksi erilaisia karamelleja. Aiempia namutehtailuja olen harrastanut esimerkiksi mariannetryffeleiden ja appelsiinitryffeleiden parissa. Tällä kertaa päädyin minttusuklaakarkkeihin, joista on ohjeistettu muun muassa Lunni leipoo -blogissa.


Minttusuklaakaramellit
(useampi kymmenen kappaletta)

1 tölkki kondensoitua maitoa
Noin 12 desilitraa tomusokeria
Noin 2 ruokalusikallista piparminttuaromia
Ainakin 200 grammaa tummaa suklaata (käytin 80 %)
Muutama ruokalusikallinen voita sulatettuna

Kaada kondensoitu maito kulhoon. Lisää joukkoon piparminttuaromi. Sekoita joukkoon muutama desi tomusokeria.

Lisää tomusokeria vähän kerrallaan massaan sähkövatkaimella jatkuvasti sekoittaen. Lisää sokeria niin kauan, kuin vatkaimesi tehot riittävät (ja hoksaa lopettaa ajoissa, jottei vatkaimesi simahda lopullisesti, niin kuin meillä pääsi käymään...). Massasta pitäisi tulla muovailuvahan oloista.

Muotoile valmiista massasta palleroita ja aseta ne esimerkiksi leivinpaperoidulle tarjottimelle tai leikkuulaudalle ja paina palleroita hieman lyttyyn. Lytätyt karkit ovat lopputulokseltaan kauniimpia kuin palleromalliset.

Siirrä karamellit jääkaappiin jähmettymään ainakin tunniksi. Pidempikään aika ei haittaa yhtään.

Sulata tumma suklaa ja sekoita joukkoon voisulaa, jonka tehtävänä on notkistaa suklaamassaa. Lunnin ohjeessa oli tuplamäärä suklaata kuorruttamiseen, mutta minulla riitti 200 grammaa tälle massamäärälle karkkeja. Voit siis varalta varata enemmänkin suklaata tähän touhuun.

Kun suklaamassa on hitusen jäähtynyt, ota kohmettuneet karamellit jääkaapista.

Karkkien suklaakuorrutus kävi näppärästi, kun karkin asetti haarukalle ja upotti sen sitten suklaamassaan. Annoin ylimääräisen suklaan valua haarukan piikkien välistä takaisin suklaakulhoon, ennen kuin asetin karamellit jähmettämään suklaakuorrutettaan taas leivinpaperoidulle tarjottimelle.

Kun kaikki karamellit ovat saaneet suklaakuorrutteen, siirrä karamellit taas jähmettymään jääkaappiin.

Säilytä karkit viileässä.

Karamelleista tulee todella makeita, mutta hyviä. Tarjoilin rumimpia karkkejani työpaikalla, ja kohteliaat työkaverit kehuivat, etteivät ollenkaan olisi arvanneet kotitekoisiksi, ellen olisi kertonut. Reseptiäkin pyydettiin, joten nämä namut saattavat olla Oulun joulun hittituote kotitekoisten karkkien rintamalla :)

Ystävien joulupaketteihin siis sujahtaa näitä namuja, kuten myös sitä kotitekoista glögiä. Onneksi ruokalahjoihin sisällytän vielä muutakin, jotta koko salaisuus ei ole internetistä luettavissa ennen lahjan antamista.

Ei kommentteja: