torstai 29. joulukuuta 2011

Lakkajuustokakku

Joulupöydän jälkkäri- ja kahvikakkuosastolle olen tehnyt ennenkin juustokakkua. Pohtiessani ennen joulua, että millaisenhan kakun sitä tänä vuonna tekisi, tuumasi mies, että lakkajuustokakku voisi maistua. Sellaista siis tehtiin!

En nyt enää löydä netistä sitä reseptiä, josta itselleni kirjasin vinkkejä ylös, mutta laitetaan tänne blogiin talteen kuitenkin vastaisuuden varalle.

Lakkajuustokakku

Pohja:
1 paketti/pussi suklaa-kaurakeksejä (käytin Jyväshyvän)
Noin 75 grammaa sulatettua voita

Täyte:
Noin 2,5 desilitraa kuohukermaa
200 grammaa maustamatonta tuorejuustoa
2 purkkia lakkajogurttia (käytin Valion lakka-omenaa)
Vajaa desilitra sokeria
1 desilitra lakkalikööriä
4 liivatelehteä

Kiille:
3 desilitraa lakkahilloa
0,5 desilitraa vettä
2 liivatelehteä

Öljyä/rasvaa irtopohjavuoan reunat. Päällystä vuoan pohjalevy leivinpaperilla.

Murskaa keksit, sulata voi ja sekoita voisula keksimurujen joukkoon. Painele vuoan pohjalle kakkupohjaksi. Siirrä vuoka jääkaappiin.

Anna liivatelehtien liota kylmässä vedessä kymmenisen minuuttia.

Vatkaa kuohukerma ja sokeri vaahdoksi. Sokeria ei tarvitse välttämättä laittaa noinkaan paljon, sillä kakusta tulee kyllä todella makeaa vähemmälläkin sokerilla.

Sekoita kerman joukkoon tuorejuusto ja jogurtti.

Kiehauta lakkalikööri. Puristele liivatteista ylimääräinen vesi pois ja sekoita liivatteet liköörin joukkoon.

Lisää liivatelikööriseos kerma-tuorejuusto-jogurttimassaan kevyesti vatkaten.

Kaada massa vuokaan keksimurupohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa, mieluusti vaikka yönkin yli.

Aloita kiilteen teko laittamalla liivatteet kylmään veteen likoamaan.

Kiehauta puolisen desiä vettä ja liota puristellut liivatteet sen joukkoon.

Kaada liivatevesi lakkahillon sekaan, sekoita.

Levitä lakkakiille tasaisesti hyytyneen juustokakun pinnalle ja anna hyytyä jääkaapissa vielä ainakin pari tuntia.

Kuten sanottua, sokerin määrää olisi voinut säätää vielä alemmas, sillä viimeistään hillosta tehty kiille teki tästä kakusta jokseenkin imelää. Kakku oli laatua "yksi pala riittää sokerihumalaan". Maku oli muutoin kyllä oikein kohdillaan, kaikille jouluaaton ruokailijoille kelpasi paremmin kuin hyvin!

2 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Lakkakiille kuulostaa hyvältä, kaikki missä on lakkaa kuulostaa hyvältä:)

Virpi kirjoitti...

Tässä ainakin tuli sitä lakkaa monesta eri lähteestä :)