tiistai 27. joulukuuta 2011

Mureketta joulupöytään

Jouluaattona saimme ruokapöytämme ääreen myös äitini, veljeni ja veljen vaimon. Joulun antimet koostuivat pääasiassa tutuista ja turvallisista tarjottavista, kuten luomuporsaan kinkusta, porttermarinoidusta hirvestä, laatikoista ja hernetuuvingista.

Kasvissyöjää ajatellen halusin kuitenkin tekaista tarjolle myös jotain kinkun sijaan nautittavaksi. Olin ennen joulua surffaillut erilaisten kasvispihvi ja -murekereseptien perässä pitkin internetiä ja lopulta päätin kokeilla Chocochilistä löytämääni pähkinäistä kikhernemureketta.

Pähkinäinen kikhernemureke

1 tölkillinen käyttövalmiita kikherneitä
Noin 75 grammaa cashewpähkinöitä
Noin 100 grammaa raakaa perunaa
2 sipulia
2 kynttä valkosipulia
0,5 desilitraa vehnäjauhoja
0,5 teelusikallista leivinjauhetta
0,5 teelusikallista garam masala -mausteseosta
0,5 teelusikallista suolaa
1 ruokalusikallinen oliiviöljyä

Hienonna pähkinät yleiskoneessa tai sauvasekoittimella.

Huuhtele ja valuta kikherneet.

Lisää pähkinöiden joukkoon kikherneet, pilkotut sipulit, valkosipulit ja perunat. Jauha tai surruuta tasaisehkoksi massaksi.

Lisää seuraavaksi massaan jauhot, leivinjauhe ja mausteet. Sekoita tasaiseksi.

Lopuksi lisää massaan myös öljy.

Vuoraa esimerkiksi leipävuoka tai muu suorakaiteen muotoinen vuoka leivinpaperilla. Levitä murekemassa vuokaan ja tasoita pinta.

Paista mureketta 175 asteisessa uunissa keskitasolla noin tunti. Voit kokeilla massan kypsyyttä samaan tapaan kuin kakkupohjankin kanssa; jos murekkeeseen tökätty tikku tuntuu kostealta, jatka vielä paistamista.

Mureke ei ulkonäöllään päässyt koreilemaan ja oli koostumukseltaan ehkä vähän kuivakkaa, mutta maku oli ihan mukava. Joskin ei ehkä hirveän jouluinen. Kivan kastikkeen kanssa tämä toimisi varmasti vielä paremmin!

Leivinjauhe, mausteet ja öljy eivät olleet luomua, mutta muuten murekkeen ainekset olivat.

2 kommenttia:

Päivi / Kokkeillaan kirjoitti...

Minäkin surffailin joulun alla reseptitaivaassa kasvisruokailijaa ajatellen, mutta ei sattunut tämä kohdalle. Luovuin sitten koko ajatuksesta. Meidän (omien sanojensa mukaan kauhian ranttu) kasvisruokailijavieraamme oli onneksi äärimmäisen tyytyväinen ite tehtyyn porkkanalaatikkoon ja keitettyihin pottuihin ja salaattiin, eikä luultavasti olisi rohjennutkaan koskea saati maistaa jotain pateeta. Mutta panenpa tämän vinkin mieleen vastaisen varalle ja rohkeampia kasvisruokailijoita ajatellen :) Mimmonenhan kastike tälle passais?

Virpi kirjoitti...

Mulla tuli mieleen joku kiva kylmä kastike, joku jogurttipohjainen esimerkiks. Vaikka Jannan blogista löytyvä valkosipuli-seesamidippi vois toimia kanssa: http://ruokahommia.blogspot.com/2011/08/ruttupotut.html