sunnuntai 19. joulukuuta 2010

Pikkujouluinen blogitapaaminen

Eilen vietimme hulvatonta iltaa oululaisten ruokabloggaajien kanssa pikkujoulutunnelmissa. Residenssinsä käyttöön tarjosi tällä kertaa toinen Vegemisten ihanista tytöistä eli Kaveri. Paikalla oli tietysti myös toinen vegetytöistä. Itseni lisäksi herkkuja pöytään kantoivat myös Pastanjauhajat ja insinöörikeittiön Pekka.

Nuori Nainen oli kokannut meille mausteista ja varsin hyytävässä Oulun illassa ihanasti lämmittävää tomaattista kikhernekeittoa. Taustalla pilkottaa Kaverin leipoma hedelmäinen joululeipä, jonka päällä on hernehummusta. Piristävät väritkin näissä appeissa virkistävien makujen lisäksi!

Rosmariini oli pyöritellyt kikhernepyöryköitä ja viereisessä astiassa näkyvät maustetut sipulit, joiden mausteet kyllä jo ehdin unohtaa vaikka niitä innokkaasti kyseltiinkin. Sipulit olivat kuitenkin aivan superhyviä! Pyöryköiden kaverina oli vielä jogurttisoossia, mutta se ei näköjään päätynyt valokuvaan saakka.

Olin muutenkin ilmeisesti turhan hilpeissä pikkujoulutunnelmissa, sillä Pastanjauhajien muhevasta punajuuri-aurajuustovuoasta tai Pippurimyllyn meille tekaisemasta munatotista ei kamerastani löytynyt julkaisukelpoja otoksia. Miittien ruokatarjonnan runsaus tuottaa tämän kaltaisia ongelmia usein, kun kaikkea nyt ei vaan hoksaa ikuistaa kesken herkuttelun.

Pekka oli jälleen tehnyt meille ihanaa sorbettia. Tällä kertaa maku oli luumuinen ja tarjolla oli myös kastiketta sorbetin kaveriksi. Pekka oli tehnyt myös pasteijatyyppisiä leivonnaisia, joissa sisällä oli hyvin haudutettua possua ja viikunahilloa. Kasvisversioihin oli päätynyt muun muassa vuohenjuustoa.

Itse illan ehtoisa emäntä vai pitäisikö sanoa hänen korkeutensa ;) oli laatinut piparitoffeeta ja karpaloisia fudgepaloja.

Nuoren Naisen keittiöstä saapuivat myös nämä juustoiset kierteet.

Oma osuuteni koostui jonkinlaisesta piparkakkumousseviritelmästä, juureskierteistä sekä hedelmäisestä vuohenjuustosalaatista paholaisenhillon kera.

Piparimousse

2-3 desilitraa kuohukermaa
1 paketti mascarponea
Piparkakkuja
Kanelia
Kuivattua ja jauhettua inkivääriä
Jauhettua neilikkaa
Sokeria
Vaniljasokeria
Tummaa suklaata (koristeluun)

Vatkaa kerma vaahdoksi. Mausta sokerilla ja vaniljasokerilla. Sekoita mascarpone kerman joukkoon. Mausta kanelilla, inkiväärillä ja neilikalla. Laita aluksi varovasti mausteita, sillä ovat aika tujakoita mauiltaan. Helpompaa sitten lisätä tarpeen vaatiessa.

Murustele joukkoon piparkakkuja mielesi mukaan. Minulla oli aiemmin leipomiani pipareita, joita murustin joukkoon ehkä 15 kappaletta.

Laita seos jääkaappiin tekeytymään. Tunti riittänee, mutta ei haittaa vaikka on pidempäänkin.

Tarjolle asettaessa raasta päälle vielä tummaa suklaata.

Myöskään suklaalla varustetusta moussesta en ottanut kuvaa, joten tässä kotona ennen jääkaapitusta napattu kalvakka otos. Mousse oli vähän hatusta vetäisty kokeilu, mutta oikein onnistunut sellainen. Helppo ja kiva jouluinen jälkiruoka.

Juureskierteet
(ohje Valion jouluaiheisesta mainoslehtisestä)

20-25 kpl

500 grammaa voitaikinaa
70 grammaa purjoa
150 grammaa lanttua
70 grammaa porkkanaa
1 ruokalusikallinen voita
100 grammaa tuorejuustoa, esimerkiksi ruohosipuli
150 grammaa juustoraastetta
0,25 teelusikallista suolaa
0, 25 teelusikallista jauhettua mustapippuria
1 teelusikallinen kirveliä (laitoin timjamia)

Voiteluun 1 kananmuna

En käyttänyt lanttua, vaan laitoin purjoa ja porkkanaa sitten enemmän.

Anna voitaikinan sulaa huoneenlämmössä noin tunti.

Silppua purjo ja raasta porkkana (ja lanttu). Kuullota kasviksia pannulla voissa noin 15 minuuttia eli kunnes ovat kunnolla pehmenneet. Anna seoksen jäähtyä hieman.

Sekoita kasvisseokseen tuorejuusto, juustoraaste sekä mausteet.

Kauli voitaikinasta levy. Ohje opastaa tekemään siitä noin 35 cm kertaa 25 cm kokoisen ja 4-5 mm:n paksuisen. Eli hyvin samantyylisen kuin vaikkapa korvapuusteja tehdessä. Jos on ostanut valmiiksi levytettyä taikinaa, saa käyttää hieman luovuuttaan että niistä saa yhdisteltyä yhden ison levyn.

Levitä täytemassa voitaikinan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Kääri sitten rullaksi pitkän sivun suuntaisesti kääretorttutyyliin. Nipistä taitoskohta sormin tiukasti kiinni.

Leikkaa pötköstä noin senttimetrin paksuisia siipaleita. Asettele siipaleet leivinpaperoidulle pellille ja voitele pinta kananmunalla.

Paista 180 asteisessa uunissa keskitasossa noin 20 minuuttia tai kunnes ovat kypsiä. Itse kohotin lämpötilan 200 asteeseen ja pidin tuotoksia uunissa 23-25 minuuttia, sitten olivat sopivia.

Tarjoile kierteet vaikka glögin kera. Käyvät kelvosti myös salaatin kaveriksi.

Tämä oli helppo ja hyvä leipomus. Tulen varmasti tuunanneeksi tätä erilaisilla täytteillä jatkossa, sillä on oikein hyvä illanistujaistarjottava ja täytteitä varioimalla saa tehtyä sopivaa naposteltavaa useampaankin makuun.

Hedelmäinen vuohenjuustosalaatti

2-3 ruukkua eri salaatteja
1 tuorekurkku
1 rasia kirsikkatomaatteja
1 purkillinen säilykepersikoita
250 grammaa vuohenjuustoa

Kastikkeena vuohenjuuston päälle lusikoitavaa paholaisenhilloa

Idean salaatille nappasin täältä.

Pesaise salaatit, kurkku ja tomaatit. Revi salaatti, pilko kurkku ja puolita tomaatit. Viipaloi joukkoon myös valutetut persikat. Sekoita ainekset. Viipaloi päälle vuohenjuustotangosta kiekkoja. Tarjoa paholaisenhillo erikseen.

Salaatti oli äärimmäisen simppeli mutta muun muassa persikan ansiosta siihen tuli kivasti väriä. Paholaisenhillokin toimi ihan mukavasti salaatinkastikkeen korvikkeena.

Paholaisenhillo
(monta hillopurkillista)

800 grammaa eli 2 säilyketölkkiä kuorittuja kokonaisia tomaatteja tomaattimehussa
400 grammaa punaista paprikaa
4-6 punaista chiliä
6-8 valkosipulinkynttä
1 teelusikallinen suolaa
1 teelusikallinen rouhittua mustapippuria
2 teelusikallista oreganoa
0,5 desilitraa etikkaa
Hillo-marmeladisokeria

Otin ohjeen pääpiirteissään Dansukkerilta. Vähensin vain heidän ohjeessaan mainittua sokerimäärää radikaalisti. Alkuperäinen ohje siis opastaa laittamaan kokonaisen paketin hillosokeria, itse käytin ehkä viidesosan. Lapoin tarkemmin kirjaamatta jääneen määrän valmiiksi avatusta ja vajaasta sokeripaketista, joka on edelleen yli puolillaan. Sokerin määrä ei siis ollut omassa hillossani kovinkaan suuri.

Sokerin määrä tietysti vaikuttaa koostumukseen makeuden lisäksi. Jos haluat enemmän hyytelömäistä etkä niin juoksevaa "hilloa" niin laita enemmän sokeria, samoin kannattaa toimia mikäli tykkää että hillo on selkeästi makeaa ja tulista.

Kaada tomaatit liemineen kattilaan ja leikkaa kukin tomsku saksilla neljään osaan.

Halkaise pestyt paprikat ja chilit. Poista siemenet. Silppua. Murskaa myös kuoritut valkosipulinkynnet.

Lisää paprika-, chili- ja valkosipulisilput kattilaan tomaattien sekaan. Lisää myös mausteet.

Anna seoksen kiehua puolisen tuntia. Lisää sitten sokeri ja etikka.

Kuumenna uudelleen kiehuvaksi ja keitä vielä noin 5 minuuttia välillä sekoittaen.

Anna seoksen jäähtyä ja jos haluat tasaisempaa hilloa, surauta vaikka sauvasekoittimella tasaisemmaksi.

Purkita ja säilytä jääkaapissa.

Reseptistä tuli 3 tämänkokoista pienehköä purkillista sekä yksi melko iso purkki. Kuten jo kerrottua, rakenne jäi suhteellisen löysäksi, mutta en halunnut laittaa sokeria reseptin mukaista määrää. Surautin myös rakennetta tasaisemmaksi sauvasekoittimella. Tulisuusaste oli aika kohdallaan, taisin käyttää 6 pienehköä, ei kovin tulista punaista "peruschilipalkoa".

Taas kerran täytyy kehua bloggaajaporukkaa. Jutut lähtivät aivan odottamattomille urille ja suupielet ovat kääntyneet ylöspäin vielä tänäänkin eilisiä höpinöitä muistellessa. Niin että hyvvää ja kivvaa tosiaan oli, toivottavasti taas pian uudelleenkin!

6 kommenttia:

Hannele kirjoitti...

Oi! Olisinpa ollut mukana!

Rosmariini kirjoitti...

Hannele: Seuraavalla kerralla liityt joukkoon, jookosta joo!?

Mysteerisipulien mauste oli kurkuma. ;)

Virpi kirjoitti...

Hannele; juu joku kerta mukaan vaan! Tällä kertaa kutsu ei ollut erityisen julkinen, koska asuntokin oli pienehkö eikä siten vetänyt määräänsä enempää osallistujiakaan.

Rosmis: Kiitos muistin virkistyksestä, sehän se olikin! :)
Mitä näitä mausteita nyt on, kurkuma, kirveli... ei tuu niin usein käytettyä, ettei ees muista nimiä.

Hannele kirjoitti...

Juu! Seuraavalla kerralla lupaan ängetä mukaan.

Kaveri kirjoitti...

Kiitos vielä ihana Virpi! Piparimoussea riitti evääksi töihinkin. Arvaa vaan, sainko kateellisia katseita työkavereiltani? Kaunista joulua Peruspöperölään!

Virpi kirjoitti...

Hihi, hyvä että mousse maistui! Tässä jälkkärissä päti jälleen kerran yksinkertainen on kaunista -ajatus :) mutta hyvväähän se oli, en kiellä itsekään.

Aivan ihanaa, tuoksuvaa ja maistuvaa joulua sullekin Kaveri! :)