torstai 6. tammikuuta 2011

Hirveä pataan

Saimme joululahjaksi toivotusti ison (taitaa olla 4,5 litrainen) uunipadan, joka kestää käyttöä sekä liedellä että uunissa. Aiemmin olemme omistaneet vain uunikäyttöä kestävän pienehkön savipadan. Patahan tietysti piti saada mahdollisimman pian testiin ja loppiaisen kunniaksi se testiin pääsikin.

Pataruuat ovat muutenkin loistavia tällaisille päiville, kun puuhastelee kaikenlaista eikä halua viettää koko päivää lieden äärellä itse. Eikä se tarkka ruoka-aikakaan ole ihan minuutilleen tiedossa etukäteen. Pataan päätyi tänään hirveä ja pata muhi uunissa reilut neljä tuntia, kun minä puolestani liikutin omaa ruhoani punttijumpassa ja siivosin kotia vähemmän sotkuiseen olomuotoon.

Helppo hirvipata

Reilu kilo hirveä (meillä kulmapaistia)
2-3 sipulia
2 porkkanaa
Suolaa
1-2 lihaliemikuutiota tai fondia
Kokonaisia musta- ja maustepippureita
Rosmariinia
Vettä

En muistanut punnita lihakönttiä, joten en itseasiassa ole ihan varma paljonko lihaa pataan päätyi. Mutta silmämääräisesti arvioiden se oli varmaan sellainen reilun kilon paistimötikkä.

En siis esivalmistellut lihaa sen kummemmin, mitä nyt poistin pinnalta ison kalvon ja leikkasin lihan ronskeiksi paloiksi. Halutessaan lihapaloihin voi ottaa ensin värin ennen uunitusta, mutta minulla oli kiire jumppaan, joten en tehnyt niin.

Paloittele siis liha, ellei se ole sinulla valmiiksi palamuodossa. Kuori porkkanat ja sipulit. Paloittele sipulit muutamaan osaan ja leikkaa porkkanasta ronskeja palasia (jotta eivät aivan muhjuunnu pitkän uunissaolon aikana).

Laita pataan lihapalat, sipulit ja porkkanat. Murustele joukkoon yksi tai kaksi lihaliemikuutiota tai lorauta sekaan fondia. Laita myös suolaa, sillä suolaton hirvi on pahaa.

Heitä sekaan myös kokonaisia musta- ja maustepippureita. Meidän maustepippuripussi veteli viimeisiään, joten laitoin sitten enemmän mustapippureita. Ripsauttele pinnalle myös (luomu)rosmariinia.

Lopuksi kaada pataan sen verran vettä, että lihat eivät aivan kokonaan peity, mutta että nestettä on padassa kuitenkin ihan kunnolla. Sekoittele vielä ainekset.

Laita pata muhimaan uuniin 150 asteeseen. Mitä kauemmin annat padan hautua, sitä parempaa siitä tulee. Kuten jo totesinkin, meillä pata ehti olla uunissa reilun neljä tuntia ja lopputulos oli oikein onnistunut.

Uusi uunipata toimi varsin mallikkaasti ja oli kerrankin mukava tehdä ruokaa ronskilla otteella, kun ei tarvinnut huolehtia siitä, mahtuuko kaikki aiottu aines pataan vai ei. Padan lisukkeena syötiin keitettyä perunaa, kukkakaalta ja voissa pannulla paistettuja, timjamilla maustettuja baby-porkkanoita.

6 kommenttia:

Uusano kirjoitti...

Kiva, että saamanne pata toimi hyvin. Saako kysyä mitä merkkiä se on? Minä olen ihan rakastunut Le Cruset-pataani, tekisin siinä kaiken veden keittämisestä alkaen, jollei minulle avoimesti naurettaisi kotona:) Tosin isossa voi aina tehdä vähänkin, toisin kuin pienessä paljon.

Virpi kirjoitti...

En edes kiinnittänyt huomiota merkkiin, tuo on siis joku ihan peruspata, ei mitään tunnettua isoa merkkiä :) mutta hyvin näyttää toimivan siitä huolimatta!

Ja totta tuo, että isossa voi tehdä vähän mutta pienessä ei paljoa!

Nanna kirjoitti...

Pataruuat on niin kiitollisia.
Ja hirvi hyvää.
menestystä jatkossakin patakokkailuihin!

Virpi kirjoitti...

Kiitos Nanna! :) Pitää taas katsella sillä silmällä pataohjeita, kun on kunnon astia missä niitä kokata.

Anonyymi kirjoitti...

Hirvipata on niin hyvää!

Ellu

Virpi kirjoitti...

Ellu; niin on! Ihanaa, kun voi saada hirvenlihaa sukulaisilta. En tiiä mitä sitä sitten tekkee kun appiukko lakkaa metsästämästä.