tiistai 14. kesäkuuta 2011

Erilaiset "makkarapotut"

Olen yrittänyt vähentää perunan ja muiden erityisen hiilihydraattirikkaiden ainesten käyttöä arkiruokavaliossani tämän vuoden ajan. Samalla olen yrittänyt keksiä uusia tapoja syödä enemmän erilaisia kasviksia. En julista karppitotuutta tai muutakaan yksioikoista ruokavaliota, yritänpähän vain opetella sellaista arjen ruokavaliota jolla vatsa voisi hyvin.

Lanttu on yksi niistä juureksista joita en juurikaan ole ennen syönyt. Nyt olen oppinut tekemään siitä oivaa lisuketta ainakin yhdellä tavalla ja tässä on toinen tapa, jota esimerkiksi Janna on Ruokahommissaan kokeillut.

"Makkaraperunat" lantusta
(yhdelle)

Neljäsosa isosta tai puolikas pienestä lantusta
Öljyä
Suolaa
Mustapippuria
Paprikajauhetta

1-1,5 (Juusto)makkaraa

Laita uuni lämpenemään 200-225 asteeseen.

Kuori lanttu ja leikkaa ohuehkoiksi ranskalaistyyppisiksi tikuiksi. Kaada kulhoon öljyä ja mausta se suolalla, rouhitulla mustapippurilla ja paprikajauheella. Sekoita lanttutikut öljy-mausteseoksessa niin että jokainen tikku saa maustetta ja öljyä ylleen.

Irrota makkarasta kuori. Itse tykkään että uunissa palasina tehtäessä makkara on kivempi ilman sitä kuorta. Leikkaa makkara kiekoiksi. Tällä kertaa itselläni oli makkarana Snellmanin Juusto Eetvartti (josta ei kylläkään tullut uutta juustomakkarasuosikkiani, melko mauton kun oli.)

Asettele leivinpaperoidulle pellille lanttutikut niin etteivät ne mene kovin paljon toistensa päälle. Laita pellille myös makkarapalat.

Kypsennä kunnes lanttutikut saavat väriä ja muuttuvat edes hieman rapsakan oloisiksi (lötköiksi ne silti perunaranskiksiin verrattuna jäävät) ja makkara ruskistuu. Meidän uunissa tämä ottaa sellaiset 20-25 minuuttia.

Truuttaa lautasen laidalle ketsuppia ja majoneesia, rouhi päälle mustapippuria. Tai syö niiden mausteiden kanssa jotka itsellesi parhaiten "makkaraperunoiden" kanssa maistuvat!

2 kommenttia:

Campasimpukka kirjoitti...

Olen tehnyt bataatista samantapaisia "ranskalaisia", en ole perehtynyn sen hiilihydraattimäärään, makunsa puolesta ne ovat kyllä ihan mukavia. Vähän lötköjä nekin, mutta se taitaa olla enemmän paistotavan, kuin raaka-aineen "vika". Kunnolla kun uppopaistaa, saa vaikka jäätelöstä rapeaa:))

Virpi kirjoitti...

Uppopaisto tosiaan varmasti rapeuttaisi vaan kun ei ole vehjettä siihen eikä jaksa ruveta pientä määrää pannulla/kattilassakaan tuuskaamaan :)

Mutta hauskaa vaihtelua nämä kuitenkin ovat, bataattiversioita en ole itse kokeillut mutta hyviä olen kuullut niidenkin olevan. Bataatti ei taida olla hiilihydraattimielessä hyvä vaihtoehto mutta eihän siitä tarvitsekaan aina välittää!