lauantai 15. joulukuuta 2012

Marjaisa jäädyke

Jäädykkeet ovat siitä kivoja jälkiruokia, että ne voi tehdä pakastimeen etukäteen ja nostaa sieltä esiin jälkkärihetken koittaessa. Sopiva myös jouluun, joten tästäpä joulupöytään jälkiruokaa, jos idea on vielä ollut uupelossa! Makuvaihtoehtojahan on valtavasti, jouluversioon voisi murustaa vaikka piparkakkuja.

Meillä jäädykettä tehtiin itsenäisyyspäivän aterian jälkkäriksi. Halusin jälkiruokaankin jotain suomalaista makua, kun alkupalassa oli poroa ja ruisleipää ja pääruuassa juureksia, sieniä ja lihaa. Siispä käytin jäädykkeeseen itse poimimiani mustikoita ja jonkun toisen poimimia, mutta itse pakastamiani mansikoita.

Reseptiin otin suuntimia Kotivinkin karpalojäädykkeestä. En tiedä vaikuttiko marjojen vaihto karpaloista mustikka-mansikkaan niin paljon nestemäärään, mutta reseptin määrillä tuli pikemminkin 14 annosta kuin 4.

Mansikka-mustikkajäädyke

0,5 litraa pakastemarjoja (laitoin puolet mustikoita ja toisen puolen mansikoita)
0,5 desilitraa vettä
2,5 desilitraa tomusokeria
2 kananmunan valkuaista
2 kananmunan keltuaista
2 desilitraa kuohukermaa
1 teelusikallinen vaniljasokeria

Laita marjat sekä vesi kattilaan. Kuumenna kiehumispisteeseen ja siirrä pois levyltä.

Soseuta marjat tasaiseksi seokseksi.

Sekoita marjaseokseen 1,5 desilitraa tomusokeria ja anna seoksen jäähtyä.

Erottele kananmunista keltuaiset omaan ja valkuaiset omaan kulhoonsa.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.

Vatkaa keltuaiset ja 1 desilitra tomusokeria vaahdoksi.

Vatkaa vaniljasokerilla maustettu kerma vaahdoksi.

Sekoita marjasoseeseen keltuaisvaahto, kermavaahto ja lopuksi vielä valkuaisvaahtokin.

Kaada seos silikonisiin muotteihin tai kelmulla vuorattuun vuokaan.

Nosta hyytymään pakastimeen ainakin neljäksi tunniksi, mieluusti yön yli.

Minä jäädytin jäädykkeestä osan silikonisiin muffinssimuotteihin mutta koska massaa tosiaan oli aivan valtava määrä, kaadoin osan kelmulla vuoraamaani leipävuokaan.

Nosta jäädyke hieman ennen tarjoilua huoneenlämpöön, jotta saat sen irtoamaan helpommin. Tai jos tarjoilet isommasta vuoasta, kasta vuoka kuumaan veteen ja kumoa tarjolle.

Näin joulun aikaan jäädykkeen voi tarjoilla vaikkapa piparimurun kanssa!

Ei kommentteja: