sunnuntai 23. joulukuuta 2012

Piparinen tiramisu

Lähikauppani on K-market, joka ei välttämättä suuruudellaan loista, mutta kokoonsa nähden valikoima palvelee minua erinomaisesti. Lisäksi kaupassa palvellaan muutenkin, ja pidän siitä, että asiakas otetaan huomioon, toiveita valikoimaan liittyen otetaan vastaan ja niitä myös toteutetaan ja ylipäätään asiakkaalle tulee tunne, että myös mielipide ja ihminen kelpaavat, eikä pelkkä raha.

Lähikauppiaani kyllä pitänee kirjaa plussakorttiasiakkaistaan, sillä olen nyt parina jouluna saanut postissa joulukortin kauppiaalta. Toki  kortti on sellainen valmiiksi painettu, mutta siitäkin tulee jotenkin hyvä mieli. Tämän vuoden joulukortissa oli mukana myös jouluisen jälkiruoan ohje ja päätin tarttua siihen pienin muutoksin, sillä piparitiramisu kuulosti varsin oivalliselta joulujälkkäriltä.

Piparinen tiramisu

Noin 200 grammaa piparkakkuja
Noin 150-200 grammaa omenasosetta
2 desilitraa kuohukermaa
1 purkillinen mascarponea
2-3 ruokalusikallista sokeria
5 ruokalusikallista vahvaa kahvia
3 ruokalusikallista konjakkia
Suklaaraastetta, kaakaojauhetta tai piparimurua koristeluun

Keitä kahvi ja sekoita konjakin kanssa.

Voit käyttää tiramisun kokoamiseen esimerkiksi pyöreää vuokaa.

Asettele valitsemasi astian pohjalle kerros piparkakuista. Jos piparit eivät asetu nätisti, voit tietysti palastella ne tai murustaa pipareiden väleihin jääviin aukkokohtiin palasia.

Kahvi-konjakkiseoksella sekä kostutetaan piparit että maustetaan kerma-mascarponeseos. Älä siis käytä pohjapipareiden kostutukseen koko seosta!

Levitä kostutettujen pipareiden päälle omenasoseesta puolet.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita mascarponen kanssa. Makeuta sokerilla. Lisää seokseen makua sekoittamalla noin kolme ruokalusikallista kahvi-konjakkiseosta mukaan.

Levitä kerma-mascarponeseosta omenasosekerroksen päälle.

Lado uusi kerros pipareita, kostuta lopulla kahvi-konjakkiseoksella, lisää toinen kerros omenasosetta ja levitä lopuksi loput kerma-mascarponeseoksesta päällimmäiseksi.

Koristele tiramisu suklaarouheella, kaakaojauheella tai piparimurulla. Itse käytin koristeluun piparkakkusuklaata.

Kuvausolosuhteet eivät näin vuoden pimeimpään aikaan ole kovinkaan häävit. Valon vähyys ei onneksi pahenna makua. Tähän jälkkäriin voi oivallisesti myös upottaa niitä pipareita joulun jälkeenkin, jos kaikki eivät tule syödyiksi joulun pyhien aikaan!

Muistakaahan olla vielä viime hetkilläkin kiltisti, sillä tontut tarkkailevat edelleen.

Peruspöperölä toivottaa kaikille maistuvaa, mehevää ja mukavaa joulua!

Ei kommentteja: